Ja, det er netop, hvad der kan ske, hvis vi sidder alt for meget foran computer, tv-skærme, telefoner og iPads.
Af Marianne Palm
I en vis grad kan det blå lys fra skærmene være positivt, for vi får boostet vores hjerne til at være klare og vågne i dagtimerne, og i samme moment får vi reguleret vores søvnrytme – hvis vi altså undgår skærmarbejde lige før sengetid.
Man har også set, at for lidt af det blå lys til børn kan forstyrre deres vækst og udvikling af øjne og syn og på sigt gøre, at man bliver natteblind.
Men alt for meget af det blå lys, som vi får fra solen som en del af hele det spektrum af lys, vi får derfra, kan også blive en stor belastning for øjnene. Vi holder derfor ofte hænderne op for solen, tager solbriller på, som kan filtrere en del af strålerne. Men de færreste synes om at sidde indendørs med solbriller – eller at skulle droppe timer sammen med de moderne devices, som på mange måder er så stor en hjælp i vores moderne samfund. Men også udgør et problem.
Ingen ved helt, hvor meget vi hver især kan tåle af det blå lys. Til gengæld kan du med Blue Berry Eye Stress forebygge, at dine øjne bliver tørre, trætte og endog udvikle problemer på sigt.
New Nordic har sammen med en fransk produktudvikler fundet de bedste af de naturlige ingredienser, som hver især, men især sammen, kan beskytte dine øjne. Og kigger du lige på øjenforeningens andre gode råd om at passe på dine øjne, så har du to stærke makkerpar udi støtteterapi til dine øjne.
Hvad er blåt lys?
Sollys består af røde, orange, gule, grønne, blå, violette og lilla lys. I kombination bliver det til det hvide lys, vi kan se. Hver af farverne udstråler forskellig energi og bølgelængde. Den røde bølgelængde har fx længere bølgelængde, men udskiller mindre energi. I den anden ende findes det blå lys, som har en kortere bølgelængde, men mere energi. Lys, som ser hvidt ud, kan have en høj forekomst af blåt lys, hvilket kan udsætte øjet for en højere mængde af bølgelængder fra den blå ende af hele dette farverige spektrum.
Digital øjenbelastning og nogle mulige løsninger
Der kan være mange dele af øjets struktur, der kan blive generet af det blå lys, som er en del af solens stråler og også udgør et problem, hvis vi sidder foran elektroniske skærme i timevis. På dansk kaldes problemet for ”digital øjenbelastning” og består typisk af, at det er forskellige dele af øjet, som kan blive belastet. Set ud fra en komplementær vinkel er det nok mængden og variationen af belastningerne, der er afgørende for, om der opstår symptomer. Derfor giver det også mening at vælge flere forskellige antioxidanter og inflammationshæmmende droger frem for at håbe på, at en enkelt urt kan håndtere de mange fine komponenter, vores øje består af.
Blåbær hører nok til nogle af de mest kendte muligheder inden for støtte til øjet: nethinde, retina, hornhinde cornea.
- Beskytter pigmentet i retina mod skader fra blåt lys
- Fremmer tåresekretion
- Stopper oxidativt stress i øjecellerne
- Vedligeholder den korrekte tykkelse på nethinden, hvor det blå lys bliver opfanget
- Forebygger træthed i øjnene ved meget computerarbejde
- Fremmer evnen til at holde fokus og får øjet til at slappe af
- Støtte mod lyssensitivitet
Øjentrøst har i århundreder været brugt til øjenbetændelse, men den kan så meget andet:
- Beskytter epitelceller i hornhinden mod UVB-stråling og sandsynligvis også mod blåt lys
- Opheling af de små blodkar i øjet
- Nedsætter COX2-belastning i øjet, hvilket kan beskytte mod inflammation af nethinden
- Nedsætter oxidativt stress i øjet (ROS-niveauer og den oxidation, som kan ske af proteiner og fedtsyrer i øjet)
- Nedsætter øjenbetændelse og fremmer den sunde del af en inflammationsproces, der kan støtte mod belastninger fra blåt lys
Den er smuk i haven, og er den dyrket for sin meget orangerøde blomst indeholder den et meget stort indhold af lutein. Det var lutein, der først blev bragt ind på helsehylden som den bedste ingrediens til forskellige problemstillinger i øjnene:
- Absorberer blåt lys
- Stærk antioxidant
- Fremmer evnen til at se kontraster
- Støtter mod for let at føle sig blændet af fx solen
- Beskytter mod skader på linser og nethinde
- Kendt for sin virkning mod øjentræthed
Den franske maritime fyr med sit indhold af pycnogenol bruges til mange kredsløbsudfordringer. Derfor støtter den også:
- De små blodkar i øjet
- Reducerer ødemer i nethinden
- Fremmer øjets evne til at reagere på belastninger
Denne alge har du måske ikke hørt om før:
Filtrerer blåt lys
Ser ud til at være endnu bedre end blåbær og tagetes til at regulere ROS inde i cellerne: Vi skal hele tiden danne lidt frie iltradikaler, men også holde dem i skak med en flot antioxidanter, så de ikke laver skade, men blot bliver inden for en vis ramme. Det er ROS, der laver balladen, men det hele skal helst foregå i en balanceakt, så man på den ene side anerkender, at der er brug for de frie iltradikaler, men ikke i frit løb. Og her er det, at antioxidanterne kommer i spil fra fx blåbær, tagetes og forskellige typer af alger. Wakame hedder også Undaria pinnatfida (Harvey) Suringer og kan med et standardiseret indhold af den vigtige antioxidant fucoxanthin.
- Har tilsyneladende en stærk hæmmende effekt på aldersforandringer i nethinden
- Forbedrer neuronernes arbejde i øjet trods belastning efter for stor lyspåvirkning (måles med ElectroRetinoGram (ERG))
- Forbedrer blodcirkulationen i nethinden
- Beskytter både nethinde og hornhinde efter belastning med UVB-stråler
- Opretholder den korrekte tykkelse af hornhinden
Billede af tagetes blomsten
Sammen med de andre ingredienser i Blue Berry Eye Stress finder du også algeekstraktet Haematococcus pluvialis Flotou standardiseret til 2 pct. astaxanthin, som er en af de stærke antioxidanter, der også hjælper øjets mange funktioner. Det er astaxanthin, et molekyle, som giver krebsedyr deres gulrøde farve. Peberekstrakt sørger for, at alle ingredienser bliver optaget bedre, og det hele bliver rundet af med den nyeste viden inden for antioxidanter, hvor man i dag har set, hvordan de gule pigmenter i havtornebær også kan gøre en forskel for vores evne til bevare et sundt syn.
Fjern lyset om aftenen
Dæmp evt. lysniveauerne på fjernsyn og computere. Programmet f.lux. kan installeres på din computer og nedsætter både lysintensiteten og de blå bølgelængder i aftentimerne. Programmet kan hentes gratis på hjemmesiden.
https://ojenforeningen.dk/artikler/soevn-synet
Digital øjenbelastning er en gruppe af øjen- og synsproblemer. Udfordringerne kan inkludere øjne, der klør, tåreflod, eller at de bliver meget tørre og røde. Du føler træthed og ubehag i øjnene og har måske sværere ved at fokusere normalt. Problemerne kan skyldes digitale øjenbelastninger fra computere og andre devices, men kan også være et tegn på sygdomme, som en øjenlæge bør kigge på.
Du skal selvfølgelig gå til en optiker eller en øjenlæge, hvis du er i tvivl om, hvorfor du har symptomer fra øjnene.
Et kig på naturens muligheder
I naturen findes der flere end 750 forskellige carotenoider. De bliver alle optaget og omdannet af planter, alger, bakterier og svampe, men dyr og mennesker er nødt til at få dem hver især gennem kosten. Blandt alle disse carotenoider er det bl.a. lutein, der med sit indhold af zeaxanthin tilsyneladende kan gøre en forskel for øjets nethinde (retina). Det aktive stof indgår som en af de vigtigste bestanddele i den gule plet, macula lutea, som sørger for, at øjet ikke tager skade af den stråling, øjet modtager ved at filtrere især den del af lyset, som kaldes det blå lys. Denne beskyttelse af øjets nethinde gør, at man måske kan beskytte sig mod forskellige øjensygdomme.