Sund mad på SU – og andre små budgetter – februar 2015

supper
 
 
Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker. Måske har du læst i dette magasin om metabolisk syndrom. Selvom metabolisk syndrom er en kompleks størrelse – og ikke bare handler om, hvad du spiser – kan kosten være et vigtigt skridt på vej ud af ubalancen. En kost, der bl.a. er rig på antioxidanter, har et balanceret indhold af gode fedtsyrer og kvalitetsprotein samt understøtter naturlig afgiftning, er vejen frem. Her får du et budgetvenligt og farverigt bud på, hvordan det kan se ud.
 
 
Af Nanna Stigel, ernæringsterapeut (DET)
Opskrifterne blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning- vinter 2015
 
 
GULE FISKEDELLER
Disse fiskefrikadeller får deres gule farve fra gurkemeje, der ikke alene giver kulør på tilværelsen og tallerkenen, gurkemeje byder også på solskin til dine celler. Det gule krydderi (der i øvrigt ikke smager af noget) har nemlig antiinflammatorisk effekt og kan med andre ord dæmpe noget af den inflammation, der opstår i kroppen som følge af overvægt.
Desuden byder fiskefrikadellerne på skønt kvalitetsprotein, som ligeledes er essentielt, når vægten skal holdes i ave.
 
 
Det skal du bruge:
½ kilo rent fiskefars (uden noget tilsat, hverken æg, mel eller mælk)
1 ½ tsk. gurkemeje
1 stort æg
1 mellemstort løg
2 spsk. fuldkornsmajsmel eller anden mel
Salt
Peber
Smør eller koldpresset kokos- eller olivenolie til stegning
 
 
Sådan gør du:
Hvis din fisk ikke er lavet til fars, kan du køre den en tur på foodprocessoren. Herefter tilsætter du de øvrige ingredienser og kører, til det hele er blandet sammen. Lav små frikadeller ud af farsen, og steg dem på panden i en blanding af kokos- og olivenolie eller i rent smør.
 
 
GRØN DYPPELSE
Du kan med fordel servere fiskefrikadellerne med denne grønne korianderpesto!
 
 
Det skal du bruge:
1 dusk frisk koriander
20 g pinjekerner
3 spsk olivenolie
3 spsk citronsaft
Salt og peber efter behov og smag
 
 
Sådan gør du:
Rist pinjekernerne let på en pande. Lad dem køle af. Skyl koriander og kom det sammen med de øvrige ingredienser i en minihakker eller blender. Kør. Smag til og server.
 
FISKEFIF
Min lokale fiskehandel har fiskefars, der består af ren fisk, som ikke er tilsat mel, æg, mælk eller andet. Spørg din fiskehandler, om de har det eller lav din egen af sæsonens fisk (det er oftest billigst at købe de fisk, der er i sæson).
 
 
LILLA SALAT MED GRØNT DRYS
Rødkål er i Danmark bedst kendt som den sursøde version, der serveres sammen med flæskesteg og juleand. Men gå ikke glip af sæsonens mulighed for at spise den rå og sprøde version. Her sammen med en cremet appelsindressing.
 
 
Det skal du bruge:
450 g rødkål (cirka ½ hoved)
En lille dusk frisk mynte
 
 
Dressing:
Appelsinsaft af en hel appelsin
Citronsaft af en halv citron
50 g solsikkekerner
2 spsk. olivenolie
1 tsk. honning
Salt
Peber
 
 
Sådan gør du:
Snit eller hak rødkålen helt fint. Kom ingredienserne til dressingen i en minihakker eller blender. Blend til cremet og fin konsistens. Smag til. Bland dressing og rødkål. Pynt med hakket frisk mynte.
 
 
Kål, kål, kål!
Er ikke alene budgetmad, men også alle tiders sundhedsbombe. Kål mætter godt og er fyldt med fibre, vitaminer, mineraler og ikke mindst geniale stoffer, der understøtter kroppens afgiftning af brugte kønshormoner.