Tænk dig godt om, når du køber kosttilskud

 

 

Det er ikke uden risiko at købe kosttilskud på nettet, specielt hvis det drejer sig om præparater udenfor EU, advarer Fødevarestyrelsen.


Af Bjørn Falck Madsen og Marianne Palm

Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2019

 

Hele ideen med at købe og anvende kosttilskud er at gøre noget godt for helbredet ved blandt andet at tilføre kroppen de vitaminer, mineraler, fedtsyrer med videre, som det nogle gange kan være svært at få i tilpas store mænger fra den daglige føde. Derfor ville det være rigtig uheldigt, hvis de kosttilskud, du køber, viser sig at være virkningsløse eller måske endda skadelige for dig.

 

Fødevarestyrelsen advarer
På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man læse i artiklen ”Tænk dig om, når du køber kosttilskud på nettet”, hvor vigtigt det er at holde sig til præparater, som er underlagt Fødevarestyrelsens kontrol. Køber du eksempelvis direkte fra en udenlandsk hjemmeside, risikerer du at bruge penge på præparater, som du reelt ikke har en chance for at gennemskue kvaliteten af. Det eneste, du har at holde dig til, er, hvad producenten skriver, og det giver dig ingen sikkerhed.

 

Indeholder det forkerte
Tværtimod. Der har i årenes løb været skræmmende mange eksempler på, at kosttilskud har indeholdt alt andet end det, som stod på etiketten. For et par år siden viste en amerikansk/canadisk stikprøveanalyse af 44 tilfældigt udvalgte kosttilskud, at næsten 60 % af præparaterne indeholdt stoffer, som ikke stod på etiketten. Omtrent hvert tredje præparat indeholdt stoffer, der var blevet tilsat som erstatning for de deklarerede stoffer, og over 20 % – altså hver femte – indeholdt potentielt allergifremkaldende stoffer.

 

Tilsat medicin
Endnu mere skræmmende er de eksempler på tilsyneladende harmløse kosttilskud, som har vist sig at indeholde ikke-deklarerede lægemidler, og der har tilmed været dødsfald som følge af brug af disse præparater. Problemet er, at man i mange lande ikke har nogen kontrol med kosttilskud. Produkter, som sælges fra en hjemmeside i et EU-land, kan være produceret i et tredje land, og der er derfor ingen måde at holde styr på præparaternes indhold og sikkerhed. Derfor kan det være en risikabel affære at købe kosttilskud på net-sider og fra producenter, man ikke rigtig kender. Det bedste råd er at købe produkter, der er fremstillet i Danmark af producenter, som man kender, og som kan kontaktes i tilfælde af spørgsmål.

 

Kosttilskud med kvalitet som lægemidler
Der findes virksomheder, som for netop at kunne garantere forbrugerne den højeste grad af sikkerhed fremstiller alle deres præparater i Danmark helt fra grunden. En af dem er virksomheden Pharma Nord i Vejle, som endda fremstiller sine kosttilskud ud fra nøjagtig samme retningslinjer, som man normalt kun bruger til fremstilling af lægemidler. Det er ikke et krav fra myndighedernes side, at producenter af kosttilskud underlægger deres produkter så strenge kvalitets- og dokumentationskrav, men det har Pharma Nord alligevel valgt at gøre for netop at kunne garantere præparaternes kvalitet, virkning og sikkerhed.

 

Egnet til forskning
Det er ikke kun forbrugerne, som har glæde af præparater med høj kvalitet. Forskere, som anvender sådanne kosttilskud til videnskabelige undersøgelser, har ligeledes garanti for, at det er virksomme præparater, de anvender til deres forsøg. Det er afgørende for, hvordan forsøgene falder ud. En undersøgelse med et selenpræparat med dårlig eller slet ingen optagelighed vil ikke vise et godt resultat, og det samme gælder forskning med andre aktivstoffer.

For dig som forbruger er det afgørende, at du kan sætte din lid til, at det er ordentlige kosttilskud, du anvender. Det drejer sig ikke blot om, at præparaternes indhold skal stemme fuldstændig overens med det, der står på etiketten. Det er i høj grad også et spørgsmål om at være fuldstændig sikker på, at kroppen kan optage de aktive stoffer og udnytte dem ordentligt.