Tennisarm

Tennisarm

 

Overbelastningsskader kan behandles med kosttilskud

Skandinavisk forsker-team bag gennembrud i behandlingen af overbelastningsskader

Smertefulde overbelastningsskader som tennisarm kan effektivt behandles uden medicin, rapporterer en gruppe danske og norske forskere, som netop har fremlagt dokumentation for en ny behandling med fedtsyrer, antioxidanter og fysioterapi. Folk, der dyrker sport, risikerer at blive ramt af tennisarm, golfalbue og andre smertefulde og højst ubehagelig overbelastningsskader, hvor vævet bliver ømt, hævet og irriteret. Hidtil har man anvendt smertestillende medicin og gigtmidler, men den danske fysioterapeut, Søren Mavrogenis har i samarbejde med to forskere fra Bodø Fysikaliske Institut i Norge, dokumenteret, at man i stedet kan benytte en hidtil uudforsket kombination af livsvigtige fedtsyrer og antioxidanter samt fysioterapi.

Forskningsresultaterne er offentliggjort i november-udgaven af de videnskabelige tidsskrift, Physical Therapy in Sport. “Denne behandling har allerede været anvendt af et stort antal skandinaviske elitesportsudøvere igennem flere år med særdeles godt resultat, men det er første gang, at denne type overbelastningsskader kan dokumenteres. Det har stor betydning for os at kunne påvise, at behandlingen giver en betydelig smertelindring og hjælper sportsudøvere med at komme i gang igen,” udtaler Søren Mavrogenis, som er idrætsfysioterapeut og har specialiseret sig i behandling af overbelastningsskader.

Betydelig smertelindring

Den offentliggjorte undersøgelse er udført på 40 aktive motionister, som alle havde en længerevarende overbelastningsskade. Deltagerne blev inddelt tilfældigt i to hold, hvor det ene hold foruden en række ultralydsbehandlinger fik præparatet Bio-Sport, som indeholder en kombination af to livsvigtige fedtsyrer (omega-3 og omega-6) samt en række antioxidanter. Det andet hold, der fungerede som en kontrolgruppe, modtog samme antal ultralydsbehandlinger men fik til gengæld identiske piller med virkningsløst snydestof (placebo).

Efter en måneds behandling blev der målt en 99% smertelindring hos dem, der havde fået Bio-Sport kombineret med fysioterapi. Til sammenligning blev smertelindringen kun målt til 31% i placebo-gruppen. Derudover kom personerne på Bio-Sport og fysioterapi i gang med deres sportsaktivitet langt hurtigere end dem i placebo-gruppen. Aktiviteten steg med 53% efter en måned, hvor den i placebo-gruppen kun var steget med 11%. Kendetegnende for forsøget var at gruppen og Bio-Sport brugere kunne træne igennem hele forløbet. Ved svære overbelastningsskader kan Bio-Sport kombineres med fysioterapi. Der blev ikke observeret nogle bivirkninger af behandlingen, skriver forskerne.

Yderligere information: Centrum Fysioterapi på telefon +45 33 33 80 09