Tea Tree olie

australien_0

 

Historien om naturens bakteriedræber

er også historien om en olie, som virker ganske effektivt mod en lang række svampe, som kan beklæde vores slimhinder og hud. Tea Tree Oil kommer fra Australien, hvor oliens antiseptiske/bakteriedræbende egenskaber har været kendt i århundreder. Det særlige tea tree træ vokser i et sumpområde i staten New South Wales. Allerede den oprindelige befolkning, aboriginees, helbredte hudproblemer ved at lægge knuste blade fra træet under varme omslag eller badede i søer, som var omkranset af tea tree træer og som derfor var blevet til store antiseptiske bade af træernes blade. Indvandrere, der kom til Australien, havde også øje for oliens egenskaber. Den blev blandt andet sendt med i rygsækken hos de australske soldater i anden verdenskrig. Olien var især vigtig under kampe i junglen, hvor også blodsugende insekter plagede soldaterne. Sår, rifter og insektbid blev behandlet med olien. Oliens antiseptiske egenskaber lettede ubehaget og fremmede helingen, samtidig med at risikoen for betændelse i sårene blev mindsket betydeligt. I 1923 blev Tea Tree Oil officielt registreret som bakteriedræbende og har siden været en naturlig del af australiernes hjemmeapotek.

 

Australsk standard sikrer kvaliteten

Der findes mange forskellige tea tree´s, men det er kun olien fra Melaleuca alternifolia træet’s blade, der har den rigtige kombination af indholdsstoffer, som gør olien antiseptisk og samtidig hudvenlig. En Australsk standard for Tea Tree Oil har standardiseret de 15 vigtigste aktive indholdsstoffer. Olien består af over 100 forskellige indholdsstoffer, hvoraf kun 80% er kendt ved navn og som udgør de 15 standardiserede indholdsstoffer. Netop denne kompleksitet gør den antiseptiske olie så unik og meget tyder på, at bakterier og svampe ikke kan udvikle resistens mod denne naturlige olie. At olien overholder standarden (ISO 4730:2004 (E)), garanterer, at olien altid har samme egenskaber.

Før i tiden høstede man tea tree grene med håndkraft ude i bushen, men på grund af den stigende efterspørgsel var det nødvendigt at dyrke tea tree træer på plantager. I dag er hele produktionen af tea tree olie nøje overvåget af den australske regering, og derfor er kvaliteten af olien altid af den højeste kvalitet. Men standarder ændrer sig over tid, når forskerne bliver klogere. Derfor har den australske regering nu fastsat nye retningslinier for olierne. Olie kan som bekendt ilte, og så bliver de sundhedsskadelige. Derfor skal den enkelte producent sikre sig, at olierne bliver behandlet forsvarligt under transport og i produktionen af de færdige produkter, så der ikke dannes perioxider. Vil du vide mere om australske standarder – klik her.

 

Egenskaber

Desinficerende, inflammationshæmmende, svampehæmmende, mildt lokaltbedøvende, muligvis antiviral.

 

Indikationer

Hud

Infektioner, bylder, sår, insektbid, allergisk udslæt, svamp, tør hud, solskoldning, lus, skinnebenssår, akne.


Fodpleje

Tinea, svamp under negle, ligtorne, hår, tør eller afskallet hud, knyster.


Kvindelige kønsorganer

Svamp i skeden, Trichomona vaginitis, cervicitis.


Mundhule

Inflammation, blødning, infektion, sår, stomatitis, halsbetændelse, mandelbetændelse, svampeinfektioner (mundskyldning).


Bivirkninger

Tea tree olie bør ikke drikkes. En god olie forårsager sjældent problemer. Et monografi finder du her


I Danmark er der to førende producenter af produkter med tea tree olie

Novasel og Australian BodyCare, har begge har en stribe af produkter, der ligner hinanden, men dog er forskellige. Du kan læse om begge firmaers produkter her. Australian BodyCare Novasel TTO

Findes der andre produkter, som lever op til denne kvalitet, hører redaktionen gerne fra jer…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *