Tips til en miljøvenlig jul

 

 

Giv din december et skub i en grønnere retning! Få konkret inspiration og brugbare tips til alt fra de grønneste valg af gavepapir, bånd, tape, glimmer og julepynt til en quickguide til stearinlys.

 

 

Af Rose Maimonide, Rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i pause en del af magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

 

Gavepapir

Der er desværre ikke noget optimalt valg af gavepapir til julens mange gaver. Svanemærket gavepapir ville have været perfekt, men det findes ikke i handlen til private. Det havde ellers været en garanti for, at der var anvendt bæredygtig papirmasse, miljøvenlig produktion og ikke brugt skadelige kemikalier til bearbejdning, tryk og overfladebehandling af papiret.

Brug derfor gavepapir med miljømærket Blomsten. Det finder du hos Panduro Hobby – du kan se de blomstermærkede typer i deres katalog samt på selve produkterne ude i de fysiske butikker. Gavepapir med ”den grønne ugle” hos svenske lagerhaus.se har også miljømærket Blomsten.

Alternativt kan du bruge hvidt tegnepapir i rulle fra Ikea og give den gas med pynt i naturmaterialer – eller lade dit barn dekorere gavepapiret med tegninger.

 

 

Bånd, tape og glimmer

Som gavebånd kan du anvende naturmaterialer som fx bast, hampesnor, garn og stof, fx Ökonorm papirlim. Alternativt, vælg limstifter med A-mærket.

Scotch Magic 900 Tape er til dels fremstillet af plantebaserede materialer og genbrugsmaterialer. Det er i hvert fald et skridt i en grønnere retning. Men faktisk kan du sagtens pakke de fleste gaver ind uden at bruge tape.

Hvis du har et crush på glimmer, så undgå helst glimmerspray og -lim. Køb hellere glimmer i “løs vægt“, fx i Panduro Hobby, og brug Ökonorms papirlim eller om nødvendigt Ökonorms kontaktlim.

 

 

Genbrug er ikke altid godt

Du tror nok, at genbrugspapir er løsningen. Men her er udfordringen, at der ikke er særlig god kontrol med, hvad der havner i genbrugsmassen. Det betyder, at det færdige produkt kan indeholde rester af alverdens problematiske kemikalier. Rent bæredygtighedsmæssigt er genbrug godt, men ikke altid i forhold til sundheden. Det gælder også aviser og magasiner.

Undgå især metallic gavepapir, da der her er større risiko for problematisk kemi. Genbrug meget gerne gavepapir. Undgå, at dit lille barn sutter på gavepapir! Sørg for at lufte godt ud og vaske hænder efter julegaveræset.

 

Brug naturens skatkammer

Hvis du har tid og lyst, så er det oplagt at fremstille julepynt selv af naturmaterialer. Giv den gas med gran, mos, kogler, grene med bær, frøstande, fjer, halm, bog, agern, nødder, bark og lav. Du må gerne samle fra skovbunden, men ikke klippe af eller plukke fra stående træer. Kombiner naturens pyntelige sager med glasvaser, bakker, glaskugler, bånd, LED-lyskæder, bast, hvide hyacinter, røde tulipaner (med løg), kanelstænger, hele nelliker, tørrede appelsinskiver, røde æbler, tørrede æbleringe, mistelten m.m.

 

Bæredygtig julepynt

Julepynt bliver bæredygtigt, når det laves af gode materialer og genbruges fra år til år. Der findes ikke decideret færdiglavet økologisk julepynt. Men du kommer langt ved at “købe med næsen“ – dvs. undgå produkter, der lugter kemisk. Undgå helt sprayprodukter og helst også produkter med metallic-look. Vælg gerne naturmaterialer, papir og metal, og undgå blød plastik.

Antik julepynt kan indeholde fx tungmetaller, så det er ikke egnet til at sutte på for familiens småfolk!

 

Quickguide til julelys

  • Hvis du vil være mest miljøvenlig, så vælg certificerede økologiske palmevokslys fra Eco Ego – alternativt bivokslys
  • Hvis du går efter lavest partikelforurening, så vælg duftfrie sojalys fra by Ransborg
  • Husk at lufte godt ud med sus i skørterne efter stearinlyshyggen
  • Vælg elektriske LED-stearinlys, og slip helt for partikelforurening

 

LED-lys styrer maks. Et rigtig fint alternativ til levende lys er batteridrevne „stearinlys“ med LED-pærer. Der er virkelig produktudviklet på designet de sidste par år på den front. Du kan få både blok- og fyrfadslys, som ligner den ægte vare, og hvor ”flammen” er skjult. Hvis du bruger fyrfadslys i dybe lysestager, kan man nærmest ikke se forskel. Bloklys med LED ser vældig godt ud i klynger, samlet på fx en zinkbakke eller et smukt metalfad. Vælg også lyskæder med LED-lys til både inde og ude. De fås efterhånden temmelig mange steder, også i supermarkedet. Hvis din lyskæde ikke har timerfunktion på, så forbind den gerne med et tænd-sluk-ur.

Sirius har fine LED-lys i flere farver. Du finder også LED-lys i prisvenlig udgave i fx Ikea, Jysk, Kvickly, Føtex og Bilka.

 

2 thoughts on “Tips til en miljøvenlig jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *