De har været kendt i årtusinder, brugt af alle folkeslag, og i dag ved man, at de mystiske svampe har en særlig effekt på kroppen. Deres indhold af aktive stoffer skaber en kompleks sammensætning, som får dem til at virke på så vidt forskellige områder som blodsukker, kolesterol og immunforsvar.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018
De er også spået en fremtid som vigtig støtteterapi inden for cancerterapi, men lige her og nu, midt i februar og marts måneds kolde vinterskær med forhåbentlig et strejf af forår, kan de være din støtte til at klare de sidste vintermåneder.
Det er indholdet af polysakkariderne, kaldet betaglucaner, som hjælper med at vække vores immunsystem. Ved at påvirke bl.a. nogle særlige immunøer, kaldet peyerske plaques, i vores tyndtarm, sendes kaskader af beskeder til det øvrige immunsystem. Nogle immunstoffer sørger for, at vi ikke så let får infektioner, andre rydder op i gamle toksiner, som cellerne hvert eneste sekund smider ud som affald, mens nogle tredje tager sig af den del af immunsystemet, som har med behandling af virus eller inflammationer at gøre.
I Pukkas velkendte serie af kosttilskud og teer finder du Mushroom Gold, hvor tre svampe fra det kinesiske husapotek har fundet vej. Maitake, reishi og shiitake er frysetørret og pulveriseret, så alle de aktive stoffer, også betaglucanerne, er til stede i de små kapsler.
Du finder også spirulina, ingefær og tang i produktet, tre ingredienser, som støtter svampene i at udlede affaldsstoffer og hjælpe kroppens immunsystem til bedre at komme gennem det skiftende vejrlig i Danmark.
De mystiske svampe med de mange egenskaber
Svampe som mad og svampe som medicin har eksisteret verden over i tusindvis af år. Tilfælles har de deres mystiske liv under og over jorden, og tilfælles har de en række aktive stoffer, som rækker langt ud over, hvad man ellers kan forlange af en enkelt plante på vores grønne jord.
Nogle lever oven på jorden, andre nede i jorden som en vigtig komponent til at skabe sunde planter, da den bærer information og næring til de omkringboende planter – og netop fordi den samtidig lever af organiske rester af planter (eller som snylter), lever den som regel i en symbiose med planterne: Den skaffer næring til planterne og lever samtidig af de rester, der opstår, når en plante nedbrydes.