Udfold dig spirituelt i yogaens verden på Møn

 
 
Af Julie-Charlotte Plovst
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – februar 2016
 
 
Vi møder den pragtfulde natur. Som et langt kram i total stilhed, kun suppleret af baggrundslyden fra bølgernes brusen. Efter vi har fundet os til rette på værelserne, finder vi yogasalen, hvor vi samles og lidt genert hilser på hinanden. Yogasalen er prydet af buddhaer, bedekæder, instrumenter, fotografier, kunst og med en buket friske blomster som center for den cirkel, vi sidder i.
 
 
En symfoni af lyd
Camilla løfter blikket og fortæller, at vi nu skal synge, men det er ikke en tilfældig sangtime, vi befinder os i – vi skal chante “OM”. Kåre afløser Camilla og forklarer, at ”OM” er en universal lyd, hvorfra alle andre lyde opstår. Den forener det fysiske med det mentale. Det kan måske virke lidt mærkeligt til at starte med, men overgiv dig til det og syng lyden, der kommer fra maven af.” Imens Kåre og Camilla introducerer os for lydhealing og chanting, er deres datter Isa listet ind og har lagt sig ved sine forældre, som en isbjørneunge, der rolig og veltilpas nyder den varme og trygge atmosfære, puttet i tæpper og fyldt med kærlighed.
 
Med lukkede øjne stryger Camillas fingre blidt over musikinstrumentets strenge og fylder rummet med toner af intensitet og dybde, der gør ørerne nysgerrige mens tankerne er listet bort. Kåre supplerer med guitar, og et “OM” bliver til mange, “OM”, der aftager for igen at begynde på ny. Fusionen skaber den mest særegne lyd, og en gang imellem rammer to eller flere toner så blidt hinanden, som går de hånd i hånd og altid havde gjort det. En samhørighed skabt uden ord, kropssprog eller status. Efter at være forsvundet væk i lyden rammer stilheden, og vi bliver mindet om at mærke vores krop og effekten af musikken. Med den følelse rejser vi os op og lister over i køkkenet.
 
 
Nyd synet og smagen
Her hersker ingen striks feng-shui stil, derimod en hjemlig atmosfære baseret på tilfældighed og en stor glæde for farver, som kommer til udtryk på gårdens mange opholdssteder og værelser. Befriende uformelt. Maden er derimod på ingen måde overladt til tilfældighederne. Den veganske menu består af kernesunde ingredienser tilberedt, så munden løber i vand bare ved synet for derefter at få smagsløgene og maven til at danse af glæde. Farverne sprudler af næring og skriger nærmest “spis mig”. Alt er økologisk og uden hvede, mælk og sukker. For Kåre og Camilla er mad en helt naturlig og uadskillelig del af yogaens verden. “Yoga handler også om den mad, vi indtager. Vi kan ikke bare lave forskellige øvelser, og opnå en dybde og kvalitet med det uden at have maden på plads”. Og der bliver da også draget om-sorg for kroppens behov allerede fra morgenstunden af. I stilhed og i eget tempo drikker vi citronvand for at hydrere kroppen og nyde godt af citronens mange gode egenskaber, og som pleje af munden og tænderne indtager vi herefter en skefuld ren kokosolie. Med rene bisser og søvn i øjnene bevæger vi os over gårdspladsen til den lune yogasal.
 
 
Nænsomhed hele vejen rundt
På de orange madrasser og med uldne tæpper over os ligger vi i yogasalen mens Camillas rolige stemme guider os gennem de forskellige øvelser, hvor vi med lukkede øjne strækker, mærker og bevæger kroppen. Den dovne vintersol trækker sig samtidig stille og roligt op på Møns himmel og efter to timer er vores kroppe blevet vækket på den mest nænsomme og kærlige måde.
 
Dagen byder på tid til at gå ture, være i infrarød sauna, tage detox fodbad, nyde de velsmagende måltider, tage en lur og for dem, som har lyst, er der en introduktion til at lære at skylle næse med en næseskyllekande. I løbet af dagen er der forskellige former for yoga, afspænding og meditation instrueret af Camilla og Kåre. Lige fra Yoga Nidra, hvor man er i en tilstand mellem vågen og sovende, som i stadiet lige før man falder i søvn, til en meditations- og koncentrations-øvelse med levende lys, kaldet Tratak, et ord der på Sanskrit betyder ”at se” eller ”at stirre”.
 
Efter tre dage med fordybelse i yogaens verden hos Camilla og Kåre, forlader vi med afspændte kroppe landstedet og drager mod vante omgivelser. Måske med stof til eftertanke, i hvert fald med nye oplevelser i yogabagagen. Og hvem ved, måske bliver der så et et par spirituelle frø allerede på vejen hjem?
 
 
Bag om yoga-retreatet
– interview med Camilla og Kåre Netterstrøm
 
Camilla og Kåre Netterstrøm bor sammen med deres to børn på deres gård på Møn, hvor de også afholder deres yoga retreats og kurser. De overtog stedet i august 2015 og nyder, at dagen byder på lidt af hvert. ”Det er meget nede på jorden at køre sådan et sted her. Det er meget alsidigt og berigende, da vi i det ene øjeblik sidder på kontoret med administrative opgaver og i det næse skruer en pære i lampe.” siger Kåre med hans rare og afslappende facon og fortsætter, ” Vi bruger både hjernen og benene. Og det kan mennesket lide.”
 
En ting er deres egen hverdag, en anden er deres ambitioner for stedet. Camilla forklarer med liv i øjnene, at de ønsker, at gæsterne på kurserne oplever en fordybende og transformerende proces. Med det mener hun, at hver enkel får skabt en kontakt til sig selv, hvor man åbner sig og finder en indre ro. ”Det er balancen med at kunne være inde i sig selv og samtidig indgå i et fællesskab. Det er en omfavnelse af sig selv og hinanden.”
 
Camilla fortæller også, at de er rigtig glade og taknemmelige over, at det er alle slags mennesker i alle aldre, der kommer på kurserne. ”Det er lige fra sygeplejersken til direktøren, og vi oplever, at der også kommer flere og flere mænd på kurserne. Nogle kommer alene, mens andre er afsted med deres mor, veninde eller kæreste.”
 
For Kåre og Camilla er det vigtigt at se yoga i en bred kontekst. Det handler ikke kun om, at vi hver især oplever at vi får det godt af det, men også om at give noget til verden gennem det overskud, vi opnår: Det handler om, at man integrerer det som en del af sin hverdag og i livet generelt, så vi ikke splitter tingene ad, for som Kåre påpeger: “Elementerne i yoga har altid hængt sammen. det er her i den vestlige verden, at vi har splittet det fysiske og åndelige fra hinanden.