God kemi i legetøjet

 

 

Det ville være skønt, hvis du bare kunne gå ind i en hvilken som helst legetøjsbutik eller -webshop og så være sikker på, at det stykke legetøj, som du valgte, var garanteret fri for kedelig kemi. Sådan er det bare ikke. Her får du de vigtigste grønne guidelines til legetøjsjunglen.

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

Selvom vi i Danmark har strenge regler for kemi i legetøj, så finder analyseinstitutter alligevel altid masser af skadelig kemi, når de tester legetøj. Det kan være kræftfremkaldende stoffer som PAH, allergifremkaldende parfume, hormonforstyrrende flammehæmmere og andre stoffer, som kan skade dit barns sundhed på lang sigt.

 

TRÆ ELLER PLAST ?

Laboratorietests viser, at der generelt er mere skadelig kemi i trælegetøj end i plastiklegetøj. Det gælder især lak, maling, lim (fra limtræ) og formaldehyd m.m. i krydsfiner (tyndt, billigt træ).

Legetøj af hård plast er sjældent problematisk. Det er blød plast, skumgummi, neopren og lignende til gengæld ofte.

Polyester i legetøj er som regel okay. Undgå dog polyester, som er smudsafvisende. Det kan tyde på, at materialet indeholder fluorstoffer, som er voldsomt sundhedsskadelige.

 

ØKOLOGISK LEGETØJ?

Alle kan kalde deres legetøj for ”sunde”, ”naturlige” og ”økologiske”. Alligevel kan “økologisk legetøj” indeholde miljø- og sundhedsskadelige stoffer, så det er ikke i sig selv en garanti. Det er muligt at få plastik- og trælegetøj med miljømærket Svanen, men udvalget er ret begrænset.

Oeko-tex-certificering har ikke noget med økologi at gøre. Det er et sundhedsmærke, som fortæller, at produktet har reduceret indhold af visse sundhedsskadelige stoffer.

 

VÆRD AT VIDE OM CE-MÆRKET

CE-mærket på legetøj er desværre heller ikke nogen garanti. Det er hverken et sundheds- eller miljømærke. Det betyder bare, at producenten lover at have overholdt EU’s regler for produktet. Producenterne sætter selv mærket på deres legetøj, og der er ikke nogen, som kontrollerer dem … der kan stadig være masser af problemkemi i produktet. Så CE-mærket på legetøj betyder egentlig bare “Dette er legetøj”!

GENBRUG ER IKKE ALTID GULD

Det funker ikke engang at holde sig til genbrug. Genbrug er jo guld, men ikke altid, hvad angår legetøj. Før i tiden var reglerne for indhold af kemi i legetøj nemlig ikke så skrappe. Så, adios til din barndoms barbiedukker og farfars tinsoldater. Legoklodserne kan derimod trygt gå i arv. Heldigvis behøver sundt legetøj ikke at lave flodbølger i gavebudgettet eller kræve besøg i eksotiske specialbutikker.

QUICKGUIDE TIL LEGETØJ.

Hvis du ikke orker at gå op i detaljer omkring legetøjet, så kommer du nemt langt ved at bruge disse fem enkle principper:

  •  Fokusér på at støvsuge og lufte ud i børneværelset, og vask legetøjet regelmæssigt.
  • Kassér gamle barbiedukker og plastlegetøj fra før 2007 (det kan indeholde store mængder ftalater) samt ældre legetøj i træ eller metal, da det kan indeholde tungmetaller i malingen.
  • Køb ”med næsen”, og undgå legetøj, der lugter af kemi eller parfume. Slap af omkring resten.
  • Undgå konsekvent legetøj i form af blødt plast, skumgummi, neopren og lign. – det gælder også emballage, shampooflasker, svømmeudstyr, fodbolde, viskelæder m.m.
  • Vask legetøjet inden brug.

 

VASK NYT LEGETØJ

Når dit barn får nyindkøbt legetøj, kan det være en god sundhedsmæssig investering lige at vaske det af inden brug, om muligt i (op)vaskemaskinen, ellers i varmt vand. Så fjernes en god del af eventuel ”overfladekemi”. Plan B er at vaske med en fugtig klud. Lad desuden alt nyt legetøj, børneudstyr og møbler m.m. dampe af – helst udenfor – til det ikke lugter mere.

LUFT UD!

Børn udsættes primært for problematiske kemiske stoffer fra indeklimaet. Støvet og luften indeholder nemlig skadelige stoffer fra printere, el-apparater, badeforhæng, byggematerialer, maling, gulve, møbler, billige plastiksko, pilates-bolde m.m. Særligt udsatte er børnene, hvis der ikke luftes grundigt ud dagligt, rengøres for lidt og evt. toppes med passiv rygning.

Heldigvis kan du reducere dit barns eksponering for problemkemi rigtig meget ved blot at lufte grundigt ud derhjemme mindst to gange om dagen med fem minutters gennemtræk. Det hjælper også meget at støvsuge og støve af mindst en gang om ugen, gerne oftere. Det er faktisk meget vigtigere, end om dukken er økologisk!

 

Om Rose Maimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses nyeste bog ”Dit sunde barn – sådan!” får du alle genvejene til de gode valg af mad, kosttilskud, tøj, legetøj, udstyr m.m. til dit barn 1-12 år. Se mere på rosemaimonide.com

 

6 thoughts on “God kemi i legetøjet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *