Bare fordi det er naturligt og giver kroppen et boost, betyder det ikke, at det er ufarligt, siger forskere og nævner koffein som et godt eksempel. Ved for høje doser kan det forstyrre hjerterytmen og i værste fald give hjertestop. Der findes heldigvis alternativer, som ikke har den virkning.
Af Bjørn Falck Madsen
Det er almindeligt kendt, at sportsfolk konstant er på jagt efter måder at kunne løbe hurtigere, løfte tungere vægte og i det hele taget være mere udholdende. Heldigvis ved de fleste, at steroider og andre syntetisk fremstillede præstationsfremmere er farlige, så valget falder på naturlige stoffer. Men at et stof er naturligt, er ingen garanti for, at det er uskadeligt. I en artikel i European Journal of Preventive Cardiology advarer forskere mod de mange faldgruber og trækker koffein frem som et eksempel på et stof, der betragtes som sikkert og har en kendt præstationsforbedrende virkning, især inden for udholdenhedssportsgrene.
Kan føre til hjerteproblemer
Men det er ikke ensbetydende med, at det kan bruges ukritisk. Hovedforfatteren til artiklen, Dr. Paolo Emilio Adami, som er specialist inden for idrætsmedicin, forklarer, at koffein ved høje doser kan føre til forhøjet puls, hjerterytmeforstyrrelser, forhøjet blodtryk og i værste fald pludselig hjertestop. Derfor skal man ikke ukritisk indtage koffein i høje doser, da man i sagens natur ikke har nogen garanti for, at der ikke følger problemer med i kølvandet.
Q10 er et godt valg
Spørgsmålet er, om der findes alternativer, der passer ind i kategorien ”naturlige stoffer”, og som støtter kroppens biokemi på en gavnlig måde. Det gør der faktisk, og det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 er et godt eksempel. Der er lavet adskillige undersøgelser af præparatet Bio-Qinon Q10, som viser, at det kan hjælpe sportsfolk til bedre resultater på en række områder. Et forsøg blev udført på finske elite-langrendsskiløbere og dokumenterede, at daglig anvendelse af dette Q10-præparat førte til øget udholdenhed, forbedret præstationsevne og tilmed kortere restitutionstid. Forsøget er offentliggjort i Molecular Aspects of Medicine.
Hjertestyrkende virkning
Interessant nok har nøjagtig samme Q10-præparat vist at have en gunstig effekt på hjerte-kar-systemet på en række fronter. For eksempel offentliggjorde forskere i 2014 en undersøgelse, hvor 300 mg Bio-Qinon Q10 dagligt havde en markant forbedrende effekt på hjertets pumpekraft hos patienter med kronisk hjertesvigt. Dette førte til en 43 pct. reduceret risiko for at dø af sygdommen. Præparatet blev ligeledes testet af svenske forskere i en undersøgelse, hvor raske ældre fik 200 mg Q10 og 200 mikrogram selengær. Dette førte til en 54 pct. lavere dødelighed hos dem, der fik de aktive præparater sammenlignet med dem, der fik snydepiller. Og adskillige undersøgelser har ligeledes vist, at coenzym Q10 sænker blodtrykket.
Ældre mangler stoffet
Vi har med andre ord at gøre med et stof, som både øger energiomsætningen i cellerne, øger hjertets pumpekraft, sænker blodtrykket og indvirker positivt på stort set alle parametre, hvilket gør det til et sikkert valg for dem, der ønsker at opnå et naturligt boost uden at løbe en risiko. Vi får ganske lidt coenzym Q10 fra føden, og kroppen kan selv danne stoffet i begrænset omfang. Men allerede tidligt i livet begynder egenproduktionen af coenzym Q10 at dale. Det mærker de fleste i 40-50-årsalderen i form af mangel på energi og hurtigere udmattelse.
Kilde: European Journal of Preventive Cardiology, januar 2022