Q10 vinder frem ved alvorlig hjertesygdom

Hjerte

 

Dette stof vinder indpas ved alvorlig hjertesygdom

Selvom det på nuværende tidspunkt ikke er en del af standardbehandlingen mod kronisk hjertesvigt, kunne det meget vel blive det i nær fremtid ifølge en ny meta-analyse af det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Tanken om at behandle patienter med kronisk hjertesvigt med vitaminpiller virker måske fjern. Men britiske forskere har gransket 26 videnskabelige undersøgelser med i alt 2.250 forsøgsdeltagere og vurderer på baggrund af deres meta-analyse, at det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 har potentialet til at udgøre en klinisk effektiv og tilmed økonomisk rentabel supplerende behandling til hjertesvigtspatienter med nedsat hjertepumpefunktion. Deres forskning er offentliggjort online i Health Technology Assessment i januar 2022.

 

Vigtigt for hjertets pumpefunktion

Coenzym Q10 er et stof, som findes naturligt i en række fødevarer. Kroppen er også i stand til at danne det, men i begrænsede mængder. Stoffet spiller en central rolle i cellernes energiomsætning, og netop folk med hjertesvigt har stærkt reduceret indhold af coenzym Q10 i hjertemuskelvæv. Det indebærer, at deres hjertemuskel mangler energi til at udføre sin pumpefunktion.

 

43 pct. lavere dødelighed

I 2014 vakte et internationalt forskerhold, ledet af den nu afdøde danske hjertelæge, Svend Aage Mortensen, opsigt ved at påvise, at når patienter med kronisk hjertesvigt fik 300 mg coenzym Q10 (Bio-Qinon Q10) dagligt som supplement til deres konventionelle hjertebehandling, reducerede det deres risiko for at dø af hjertesvigt med 43 pct. Ingen anden kendt behandling har nogensinde vist et tilsvarende potentiale. Undersøgelsen, som hedder Q-Symbio og blev offentliggjort i 2014 i tidsskriftet JACC Heart Failure, er naturligvis medtaget i den nye britiske meta-analyse.

 

Supplement til medicinsk behandling

I det hele taget er der flere og flere eksempler på, at naturligt forekommende stoffer som vitaminer, mineraler, livsvigtige fedtsyrer og lignende kan anvendes til at støtte patienter i forbindelse med bestemte sygdomme og som supplement til medicinsk behandling. For eksempel anvender man magnesium ved forhøjet blodtryk, selen bliver brugt i forbindelse med stofskifteproblemer, og både selen og coenzym Q10 har vist at have et stort og lovende potentiale indenfor hjerte-kar-sygdomme.

Der er ligeledes eksempler på, at visse stoffer kan gøre en medicinsk behandling mere sikker. For eksempel har det vist sig, at tilskud af coenzym Q10 kan modvirke nogle af de bivirkninger, som følger i kølvandet på behandling med kolesterolsænkende statiner.

 

Kilde: Health Technology Assessment, januar 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *