Er sygdom altid ”bare” en biokemisk ubalance, eller skaber vores sind og følelsesliv de lidelser, vi udfordres af gennem livet? Shamaner og mange andre med spirituel indsigt er ikke i tvivl.
Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – julen 2011
I den vestlige verden er vi kommet langt væk fra de gamle spirituelle livs visdom. Mange prøver at genfinde dem, og derfor implementeres livsfilosofier, religioner og traditioner fra andre samfund i vores måde at leve på. Buddhisme, zen, shamanisme og den gamle nordiske asatro er blot nogle af dem. Mange af disse livs kundskaber handler om, at vi selv tiltrækker de ting, der sker i vores liv. Det kan være alt fra utro ægtemænd til gentagne fyringer fra jobbet eller sygdomme og følelsesmæssige mønstre.
Den virkelige dræber
En af de bøger, der har gjort størst indtryk på mig gennem tiden, er John Perkins’ ”The World is as You Dream it”. Mere korrekt er det en helt bestemt fortælling i bogen, der har printet sig fast i min bevidsthed. Forfatteren har i en lang årrække arbejdet med Shuar-indianerne i Ecuadors regnskov. Under et af hans ophold rammes han af parasitter og bliver dødssyg. Den lokale shaman helbreder ham på en enkelt nat. Opkastninger, diarre og afkræftelse forsvinder som dug for solen, og forfatteren spørger shamanen, hvad der egentlig skete. ”Germs don’t kill. Perceptions do” (- parasitter dræber ikke. Det gør perceptioner -) er det svar, han får. Og et sted dybt i sit sind, som skabte en virkelighed, hvori forhold hvor hygiejnen ifølge vestlige normer ikke var i top, ville være dødsens farlig. Livet i regnskoven uden sæbe, desinficerende midler og vestlige hygiejneregler aktiverede frygten for at blive syg – og skabte dermed sygdommen. Shamanen hjalp ham med at slippe denne overbevisning, og helt enkelt var det det, der kurerede ham.
Vejen til helbredelse
Sygdom kan forebygges og i bedste fald helbredes. Der hersker ingen tvivl om, at forebyggelse er det bedste redskab mod sygdom. En rigtig god start på dette er at arbejde med sig selv. Ved at erkende uhensigtsmæssige reaktioner, mønstre og følelser i sit liv kan der på et dybere plan skabes mere balance og i takt hermed opleves en følelsesmæssig og i nogle tilfælde fysisk healing. Debbie Shapiro har skrevet om sindets forbindelse til den fysiske krop. Hun beskriver fx om, hvordan vrede har forbindelse til leveren. Påstanden er velkendt i kinesisk og tibetansk medicin og kendes ligeledes fra behandlingsformer som zoneterapi og akupunktur.
Det personlige landkort
Der er ingen tvivl om, at den moderne videnskab kan se arvelige dispositioner for forskellige sygdomme i vores gener. Spørgsmålet er blot, om denne viden er ensbetydende med en biokemisk svaghed, eller om man skal se informationen som en slags ”landkort” i den enkeltes liv. Hvis man tror på reinkarnation, har man også en forestilling om, at det enkelte menneske har noget, det skal lære i hvert liv på Jorden. Med denne vinkel på livet og de udfordringer, vi alle møder på vores vej, kan informationen om en genetisk disposition være en hjælp til at forstå den læring, der ligger lige for. Inddrages viden om sindet og følelsernes indflydelse på vores sundhedstilstand, får man et langt mere nuanceret billede af genetikken og kan i stedet for at frygte fremtiden tage den i egen hånd og arbejde med processen og læringen i stedet for at lade tingene ske af sig selv. Har man en genetisk disposition for leversygdom, kunne det derfor være forebyggende at arbejde med sin egen vrede. Måske er den tydelig, og måske ligger den mere skjult i den enkeltes adfærd – uanset hvad er arbejdet væsentligt for den personlige udvikling og i mine øjne langt vigtigere end medicin eller genmodulation, da der ikke sker en personlig udvikling ved at slette ting fra den enkeltes ”landkort”. Til gengæld vil det personlige arbejde balancere de ting, der er uhensigtsmæssige og dermed skabe et nyt og mere hensigtsmæssigt ”landkort”.
Mirakler
Den amerikanske kirurg Bernie Siegel har skrevet flere bøger om sin livslange erfaring med EcaP, Exceptional Cancer Patients, som han har behandlet med ”carefrontation” – en terapi, hvor patienten på en kærlig og tryg måde konfronteres med de ting, de er nødt til at erkende for at facilitere den healing og helbredelse, de har brug for. Han kalder selv nogle af historierne for mirakler, og hans erfaringer er et fantastisk supplement til de mere spirituelle erfaringer verden over. Alberto Villoldo er en verdenskendt shaman og forfatter, som i over 30 år har lært fra nogle af de dygtigste shamaner i Peru. Hans healingskole ”Healing the Light Body School” i USA lærer netop eleverne om vigtigheden af at heale sig selv, sine overbevisninger og hvad vi ellers har med i bagagen for skabe et liv i glæde, harmoni og sundhed. Hans baggrund som antropolog og hjerneforsker er ligesom Bernie Siegels lægelige baggrund med til at bygge bro mellem den spirituelle og den naturvidenskabelige verden.
Dansk projekt
Aarhus Universitetshospital har et projekt kørende, hvor den indianske coach Hawk of The Yellow Wind og ledende overlæge Lars Østergaard arbejder med patienterne på en mere holistisk måde end vanligt. Projektet forløber indtil videre overordentlig positivt, og de to behandlere mener selv, at det er coachingen og arbejdet med de følelsesmæssige aspekter i patienternes liv, der er med til at give ekstra gode resultater i den medicinske behandling. Et smukt eksempel på brobygning mellem det fysiske og det spirituelle, som fremtiden forhåbentlig vil bringe meget mere af.