De nuværende anbefalinger for D-vitamin kan tænkes at være alt for lave, peger en ny rapport på. Der skal højere doser til for at optimere blodets indhold af D-vitamin, og det kræver samtidig et højere indtag for at beskytte hjertet.
Af Bjørn Falck Madsen
D-vitamins talrige funktioner i kroppen er efterhånden kortlagt ganske præcist. Vitaminet er blandt andet med til at vedligeholde stærke knogler og tænder og hjælpe immunforsvaret med at udføre sine mange opgaver. Det er også med til at regulere inflammation i kroppen. Det sidste er utroligt vigtigt, eftersom ukontrolleret inflammation kan køre af sporet. Hvad der derimod er diskussion om, er, hvor meget D-vitamin vi behøver for at være dækket ind.
En ny rapport, som blev præsenteret ved en videnskabelig kongres for den amerikanske hjerteforening (American Heart Association), peger på, at de nuværende anbefalinger for D-vitamin er for lave til at nå op på et optimalt niveau. Og meget tyder på, at anbefalingerne ikke er tilstrækkeligt høje til at opnå en beskyttende virkning mod hjerte-kar-problemer.
12-20 gange mere end anbefalet
For at blive klogere på dette har forskere tilknyttet Intermountain Health i Salt Lake City, Utah, USA, iværksat en klinisk undersøgelse med 632 deltagere, som alle har været udsat for et hjerteanfald eller anden form for hjerte-kar-problem. Deltagerne blev inddelt i to grupper, hvor den ene fik konventionel behandling, og den anden fik D-vitamintilskud i en dosis, som får D-vitaminindholdet i blodet op på 40 nanogram pr. milliliter blod.
De foreløbige resultater viser, at de fleste skal have en temmelig høj dosis for at nå op på det niveau. Helt konkret skulle 51 procent af deltagerne have mellem 125 og 200 mikrogram D-vitamin dagligt – hvilket er 12 – 20 gange mere end den nuværende anbefaling for voksne i Danmark. Knap 15 procent af forsøgsdeltagerne skulle helt op på 250 mikrogram dagligt for at nå det ønskede niveau.
Vi har forskelligt behov for D-vitamin
Der er der i hele taget kommet mere og mere fokus på dette med at optimere sit D-vitaminindhold i blodet. Hvor anbefalingerne tidligere var ens for alle, indser forskerne nu, at behovet varierer fra person til person, og optageligheden af vitaminet varierer fra person til person. For eksempel har undersøgelser vist, at overvægtige har mindre frit cirkulerende D-vitamin i blodet, fordi vitaminet er fedopløseligt og derfor binder sig til fedtvæv. Selve præparatets formulering er også afgørende for, hvor meget af vitaminet man optager.
Spændende forskning i effekten af tilskud
Et af de D-vitaminpræparater, som er blevet testet i flest videnskabelige undersøgelser og derfor har god dokumentation for sin optagelighed og virkning, er D-Pearls fra Pharma Nord. Præparatet indeholder biologisk aktivt D3-vitamin i olivenolie i små gelatinekapsler, hvilket øger optageligheden af vitaminet. Der er offentliggjort tre skandinaviske undersøgelser med præparatet, hvor det er blevet testet på blandt andet muskelfunktion og mental præstation. Der er tilsvarende lavet en stor britisk undersøgelse, hvor forskere så på præparatets indvirkning på immunfunktionen, og der er en amerikansk undersøgelse, hvor D-Pearls blev givet til forsøgspersoner for at se, om det kunne øge deres stresstærskel.
Kilde: American Heart Association’s Scientific Sessions 2023 i Philadelphia, USA (november, 2023)