For mange rimer jul rigtig godt på chokolade. Men vidste du, at mørk chokolade og kakao indeholder tungmetallet cadmium? Her fortæller Rose Maimonide, hvordan du både kan nyde den dejlige chokolade og undgå at få for meget cadmium indenbords.
Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019
Cadmium i chokolade
Man hører ofte, at mørk chokolade er sundt. Det er da også rigtigt, at sukkerindholdet er lavere end fx i mælkechokolade. Der er desværre et aber dabei, nemlig cadmium. Kakao og chokolade indeholder tungmetallet cadmium, som især ophobes i nyrerne samt i leveren. Cadmium kan i værste fald give nyreskader. Det optages igennem plantens rødder. Derfor varierer indholdet meget alt efter voksestedet og har således ikke noget med økologi at gøre.
Cadmium findes i naturen – især i jorden i områder med høj vulkansk aktivitet. Der er derfor ofte højt indhold i kakao fra Ecuador og lavest indhold i kakao fra det afrikanske fastland – typisk fra Ghana.
Kakao indeholder i gennemsnit 150 mikrogram cadmium pr. kg. Jo mørkere chokoladen er (dvs. jo højere kakaoprocent), jo mere cadmium indeholder den sandsynligvis. Den tommelfingerregel holder dog ikke altid, da det især er kakaoplantens voksested, som fastlægger cadmiumindholdet.
En plade 70 % chokolade på 100 g indeholder typisk 20 mikrogram cadmium. Den officielt daglige tolerable indtag er 2,5 mikrogram cadmium pr. kilo kropsvægt om ugen. Det betyder fx, at en person på 70 kg bør indtage maks. 25 mikrogram cadmium om dagen.
Hvilken chokolade skal jeg vælge?
Forbrugerrådet Tænk Kemi har for nylig testet cadmiumindholdet i mørk chokolade. Du kan få gratis adgang til testen på kemi.taenk.dk.
Jeg anbefaler som udgangspunkt altid økologisk chokolade/kakao. Af de økologiske chokolader, som Tænk Kemi testede, har ”Änglamark økologisk 70 % chokolade” lavest cadmiumindhold. Dog ikke så lavt som de to ikke-økologiske testvindere.
Hvis du spiser meget chokolade hver dag og andre fødevarer med højt cadmiumindhold, ville jeg måske overveje de ikke-økologiske testvindere. Det vil dog være mest optimalt at undgå andre cadmiumholdige fødevarer, skære ned på chokoladeforbruget og så gå med de økologiske chokolader med lavest muligt indhold af cadmium. Jeg har desværre ikke fundet økologisk chokolade fra Afrika.
Vidste du …
at der hidtil ikke har været grænseværdier for cadmium i chokolade? De kommer d. 1. januar 2019. Der må fremover være op til 0,8 mg (800 mikrogram) cadmium i et kilo chokolade.
Her finder du også cadmium
Til sammenligning indeholder hørfrø 200 – 1.300 mikrogram pr. kg og solsikkefrø op til 500 mikrogram pr. kg. Indholdet er generelt lavest i de økologiske frø. Fødevarer som østers, muslinger, brunt krabbekød og rejer (især rejers indvolde) indeholder også relativt meget cadmium.
Men også dagligdags fødevarer som brød, kød og kartofler bidrager til det samlede billede. Faktisk kommer halvdelen af en almindelig danskers cadmiumindtag fra kornprodukter. Der er mest cadmium i fuldkorn.
Vidste du …
at også rygning er en kilde til cadmium? Hvis du ryger eller tidligere har røget, er du allerede belastet af cadmium.
Sådan begrænser du dit optag af cadmium
Den gode nyhed er, at du kan begrænse dit optag af cadmium ved at få nok C-vitamin, jern, selen og zink. Det er næsten umuligt at få nok selen og zink fra kosten på en sund måde. Derfor er det særligt vigtigt at være opmærksom på at få nok af disse to mineraler, især hvis du spiser mørk chokolade dagligt.
I så fald bør du også undgå hørfrø, solsikkekerner og fuldkorn og prioritere at vælge chokolade og kakao fra Afrika.
Pointen er at være opmærksom på dit samlede indtag af cadmium over længere tid.
Om Rose Maimonide
Rose Maimonide hjælper børnefamilier med, at det bliver nemt at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses online univers Grøn Stue får du guides, genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab. Få gratis guides på rosemaimonide.com.