Alternativer til decembers sukkerfælde

 

 

Vil du gerne undgå at falde i sukkerskålen og blive ramt af bølgegang i dit blodsukker, energiniveau og humør (plus øget inflammation og andre af sukkerets kedelige følgesvende), så er der heldigvis masser af muligheder for at lave lækkert juleguf, som ikke blot er tomme kalorier, men som er lavet af sunde råvarer, der bidrager med god næring til kroppen og smager skønt.

Prøv fx disse julekugler, der er lavet på base af sorte bønner. Bare rolig, de sorte bønner er ikke til at gætte, hvis ikke man ved det. Og de er ikke til at smage, hvis man ikke ved det. Men bønnerne giver en god konsistens og bidrager med gode proteiner og fibre, så blodsukkeret kan holdes nogenlunde stabilt.

 

Af Lisbeth Tordendahl, biopat og phytoterapeut og kostkonsulent
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019

 

 

Julekugler med krydderier og cognac

 

Det skal du bruge:

  • 240 g kogte sorte bønner  
  • 160 g bløde dadler  
  • 20 g kakaopulver  
  • 10 g kokosfibermel  
  • 45 g smør (evt. kokosolie)  
  • 2 tsk. stødt  kanel  
  • 1 tsk. stødt kardemomme  
  • 1 tsk. stødt ingefær ingefær  
  • 1/2 tsk. stødt nellike  
  • Salt
  • 4 tsk. cognac  
  • 1/2 tsk. fintrevet skal af klementin  
  • 35 g kakaosmør (kan erstattes af 70-85% chokolade)
  • 150 g pistaciekerner (grønne og usaltede)

 

Sådan gør du:

Hæld vandet fra bønnerne, kom dem i en sigte, og skyl dem under hanen. Dræn dem godt. Kom dem i en foodprocessor, og kør sammen med dadler, smør, kakao, kokosfibermel, krydderier og et nip salt til en helt ensartet masse. Det tager nogle minutter. Giv det hellere lidt ekstra tid end for kort, massen må gerne være helt glat. Smelt kakaosmørret ved lav varme, og bland det i. Kom det hele i en skål, og sæt det i køleskabet en halv times tid. Hak pistaciekernerne fint. Form kugler af massen, og tril dem i pistaciekerner. Sæt kuglerne på køl i mindst en time, inden de nydes (eller i fryseren). Opbevar dem i køleskabet i en lukket beholder, de kan holde sig fem til syv dage. Eller sæt dem i fryseren.

Variation:

De sorte bønner kan erstattes af hvide bønner eller kidneybønner.

 

Få opskrifter på kryddermuffins, konfekt og andet til julen i den gratis e-bog Grøn og Bæredygtig Jul, der kan downloades på lisbethtordendahl.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *