Træning med omtanke

shutterstock_282782459

 

Bragt i magasinet sund-forskning april 2015

Af Torben Bremann

 

 

Afspænding

Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are

– kinesisk ordsprog

 

 

Hvorfor er afspænding interessant?

Det skal jeg sige dig: Jo mere afspændt du er, jo bedre fungerer du, og jo færre ressourcer bruger du!

Tidens besættelse af, at det at se fit ud er lig med et godt helbred, er et forholdsvis nyt fænomen set i forhold til, hvor længe mennesket har eksisteret. Stramme, hårde og knudrede muskler ses fejlagtigt som det at være fit.

 

Afspændt – hvad vil det sige?

At afspænde er at give slip på muskelspænding. Det lyder simpelt, ikke? Men af forskellige grunde er de fleste af os ret anspændte det meste af tiden. Spændingstilstanden i vores muskulatur påvirkes af vores sindstilstand, vore tankemønstre, vores erhverv, træningstilstand, kemi,hormoner etc. – og samtidig virker spændingstilstanden tilbage på alledisse forhold.

 

Stress giver spændte muskler

Både fysisk og mental stress stimulerer nerverne til at sende signaler til muskler og sener om at trække sig sammen. At være anspændt er en aktivtilstand – det er ikke en passiv tilstand!

 

Anspændte muskler hæmmer os

Uanset om vi spænder i flere muskler end nødvendigt, når vi foretager os ting, eller har en høj hvilespænding, vil det begrænse vores evne til at bevæge os frit. Det vil få os til at bruge overflødig energi og påvirke og hæmme vores livsførelse. Hvordan afspændes muskler? At afspænde i kroppen udløses ved at sende impulser gennem nervesystemet om at give slip. Disse impulser kommer fra hjernen. Og hvis vi ønsker at udvikle den evne, er vi nødt til at gøre det til en bevidst handling – i det mindste for en tid. I takt med, at kroppen bliver mere afspændt, vil du opleve, at dit sind, dine tanker, dit humør og dine følelser vil blive positivt påvirket.

 

Tyngdekraften

Vi tænker sjældent på, at vi hele tiden er påvirket af tyngdekraftens konstante træk i vores krop, fordi vi er født ind i den. Når du arbejder med afspænding, skal du lade tyngdekraften arbejde for dig – ikke imod dig! Dvs.i den stående stilling stable kroppens dele hensigtsmæssigt oven på hinanden fra fødderne og op til hovedet. Et velafbalanceret skelet er fundamentet for afspændte muskler og fri bevægelighed af leddene.

 

Øvelse til afspænding

Læg dig på ryggen på gulvet med strakte ben og armene ned langs siden. Slap af i hele kroppen. Prøv med brug af så lidt muskelkraft som muligt at løfte én kropsdel ad gangen en anelse over gulvet. Løft en arm, et ben, hovedet – måske blot en finger. Mærk kraften, der trækker den nedad. Jo mindre muskelkraft du bruger til at løfte med, jo større vil du opleve trækket og hvor tungt al ting bliver at løfte. (Tænk på, hvor tunge sovende børn er at løfte).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *