Vinterdepression

Vinterdepression

 

Hvis man har tendens til at blive trist og indelukket, når sollyset svinder, er det typisk noget, der vender tilbage år efter år med årstidernes skiften. På engelsk bruger man udtrykket Seasonal affective disorder, meget betegnende forkortet ”SAD”- ked af det – som dækker lige præcis, hvad de fleste føler.

Symptomerne på vinterdepression adskiller sig ikke specielt fra andre typer depression – bortset fra, at her kender man årsagen – eller i hvert fald kan man sætte fingeren på en udløsende faktor: mørket! Og at det er lige så regelmæssigt tilbagevendende som vintermørket.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – julen 2012

 

Depression – en glidende skala

Ordet depression bruges ofte lidt i flæng. Man kan sige: ”Jeg er så deprimeret i dag”, men i morgen er man måske glad igen. Og i daglig tale kan man tale om ”at være deprimeret”, uden at det nødvendigvis betyder, at en læge også ville stille diagnosen ”depression”. Selv om mange blot er ”triste”, kan der dog være grund til at tage det alvorligt, fordi problemer med humøret har en tendens til gradvist at blive værre og måske ende i rigtig depression, til stor skade for den, der rammes og de nærmeste pårørende. Der er en ret stor forekomst af ”ægte” deprimerede i Danmark – altså de personer, som også lægen ville kalde deprimerede. Når man medregner de mildere symptomer, vil der på en tilfældig dag være 250.000 danskere, der udviser tegn på let eller mere alvorlig depression.

I 2010 blev der solgt antidepressive lægemidler for næsten 550 millioner kroner – regnet i engrospriser. Der er altså store menneskelige og økonomiske konsekvenser af depression. Det er en samlet vurdering af en længere liste over følelser og handlinger i en række dagligdags situationer, der sætter lægen i stand til at stille diagnosen ”depression”. Skemaet (figur 1) viser hvilke symptomer, der er nødvendige, og opregner en række andre, der understøtter diagnosen. Der er ofte en glidende overgang fra det normale til alvorlige depressive tilstande, og alle ved, at det er meget vigtigt at gribe ind i tide – eller med andre ord: Jo før, man får taget fat i problemet, des større chance for et godt og hurtigt resultat. Der er, som nævnt, mange forskellige faktorer, der bidrager til depression, og her vil vi se lidt nærmere på den faktor, der hedder ”mørke, korte vinterdage”.

Hvad er symptomerne?

Symptomerne på vinterdepression ligner i virkeligheden meget andre depressioner: Man får nedsat humør, bliver trist og har mest lyst til at begrave sig under dynen hele dagen, men der er også andre tegn på, at man måske har brug for hjælp. Udover en følelse af desperation, skyld eller håbløshed, kan man blive træt og i visse tilfælde få lyst til at storspise –især kulhydrater og søde sager – så man tager på. Nogle isolerer sig fra andre, sover mere end normalt og mister måske lysten til seksuallivet (figur 2). De fleste mennesker kan mærke det, når mørket lægger sig over landet, men man anslår, at én ud af tyve er påvirket i så høj grad, at det går ud over livskvaliteten, heraf flest kvinder under 45 år. Når lyset vender tilbage om foråret, forsvinder symptomerne oftest igen. Lys er måske derfor en nøgle til reguleringen af humøret hos disse mennesker. Nogle har fået hjælp ved at købe et særligt apparat til lysterapi, som kan fås for under 2000 kr. og som man sidder ved en times tid hver morgen. Ulempen er selvfølgelig den tid, man skal bruge på det. I figur 3 kan du se et par råd til, hvordan du lettere kommer igennem den mørke tid.

Skal man tage medicin?

Hvis man selv eller de nærmeste er i tvivl, om der er noget alvorligt på spil, skal man naturligvis søge lægehjælp, men i de ”almindelige” tilbagevendende mere eller mindre trivielle tilfælde kan man selv gøre meget for at komme godt gennem vinteren. De lægemidler, der anvendes i første omgang i dag – populært kaldet lykkepiller – påvirker omsætningen af et vigtigt signalstof i nervesystemet: neurotransmitteren serotonin. Meget tyder på, at perikon til dels virker via samme mekanisme, men af særlig interesse er måske, at perikon også påvirker andre neurotransmittere som dopamin og noradrenalin. På den måde er produktet mere balanceret end konventionelle lægemidler. Inden man søger hjælp, kan det derfor være en idé at prøve et naturlægemiddel med standardiseret ekstrakt af planten prikbladet perikon (Hypericum perforatum).

Gode råd til den mørke tid

Hold dig i gang – gerne udenfor, så du får frisk luft – så meget du kan

Hold dit sociale netværk aktivt

Prøv Velzina: naturlægemiddel med standardiseret ekstrakt af planten prikbladet perikon.

Rejs sydpå til solen i januar/februar, hvis det er muligt.

Få livsglæden tilbage

Velzina er et velrenommeret naturlægemiddel, der indeholder standardiseret ekstrakt af prikbladet perikon. Det betyder, at du får samme mængde af de aktive stoffer i hver enkelt dosis, og den samme virkning fra gang til gang. Du behøver kun at tage 1 kapsel om dagen, og i løbet af få uger vil du mærke, hvordan det gode humør vender tilbage. Efterhånden som du får det bedre, kan det være svært at huske, hvor grå hverdagen var for få uger siden. Derfor ligger der en dagbog i alle pakninger. Med den kan du følge din egen vej mod en gladere hverdag.

Skærmbillede 2016-01-18 kl. 15.18.08


Mild depression:
2 kriterier fra første spalte + 2 fra anden spalte

Moderat depression: 2 kriterier fra første spalte og 4 fra anden spalte

Svær depression: Alle 3 kriterier fra første spalte og 5 fra anden spalte Symptomerne skal være til stede næsten hver dag i mindst 14 dage.

Dette skema bygger på WHO’s kriterier og skal kun betragtes som en hjælp til at vurdere en patients tilstand. Diagnose af depression kræver stor erfaring og bør kun foretages af fagfolk. Omvendt kan det tjene som en advarsel, hvis man opdager disse symptomer, og man kan opfordre til at søge hjælp.