Glucosamin-sulfat er en effektiv behandling mod slidgigt, og det eneste middel der bremser sygdommen frem for blot at dæmpe symptomerne. Listen over lægemidler, naturlægemidler og kosttilskud, der hævdes at kunne lindre smerter fra slidgigt, er meget lang. Til gengæld er listen over midler, der kan gøre noget ved årsagen til smerterne ganske kort. Her står nemlig kun ét præparat: Glukosamin-sulfat.
Brems nedbrydningen af ledbrusken
Smerterne fra slidgigt opstår, når den beskyttende brusk i leddet slides ned og smuldrer. Det kan få leddet til at hæve op og blive irriteret, og muskler og ledbånd kan blive overbelastede i et forsøg på at kompensere for skævheder. Og mens gigtmedicin, hyben, fiskeolie og pilebark i mange tilfælde kan lindre nogle af disse følgevirkninger, så hjælper de ikke mod den egentlige årsag – den nedslidte ledbrusk.
Tidlig behandling virker bedst
Kun glucosamin-sulfat har en videnskabeligt dokumenteret evne til at bremse slidgigt. I nogle tilfælde kan glucosamin-sulfat endda genopbygge den skadede brusk, hvis nedbrydningen ikke er for fremskreden. Brusk-cellerne bruger glucosamin-sulfat til at lave mere af den grundsubstans, som ledbrusken består af. Samtidig hæmmer glucosamin-sulfat de enzymer, der er med til at ødelægge brusken.
Husk sulfat
I Danmark bruges der glucosamin-sulfat i de fleste produkter, for eksempel i Glucosamin Pharma Nord. Men der findes også præparater, der anvender formen glucosamin-hydroklorid, som i kliniske studier ikke har nogen signifikant klinisk effekt. Sulfat er en kemisk form for svovl, der er en vigtig bestanddel af brusk og andet bindevæv, hvorimod hydroklorid er et almindeligt salt, som vi i forvejen får rigeligt af. Meget tyder altså på, at sulfat-forbindelsen har afgørende betydning for virkningen af glucosamin.