Interview med en Doula, hjælpen til en smuk fødsel

Skærmbillede 2016-01-27 kl. 11.04.34

 

 

Bragt i magasinet sund-forskning august 2015

Af Julie-Charlotte Plovst

 

Mange kvinder er vant til at planlægge og have styr påstort som småt. Det at føde er derimod et ukendt land, hvor man ikke ved, hvad man møder. Måske møder man en løve, måske løber man legende let gennem det. En doula er en personlig guide og støtte gennem det ukendte land ogen rejse mod en smuk fødsel.

 

Det er onsdag morgen, solen har kigget frem, og skyerne har nu lagt sig blødt påhimlen. Vi har sat os til rette i den bløde sofa på redaktionen i Valby. Da en fødsel handler netop om nærværende relationer, forberedelse og tryghed, er det meget passende min søster, Anne-Sophie Morgenlykke, der er doula, som har sat sig ved siden af mig.

“Jeg oplever, at kvinder der forbereder sig godt, de opnår at være med hele vejen under fødslen, og det har stor betydning i forhold til at blive styrket i sin nye rolle som mor”, siger Anne-Sophie og forklarer, at man i dag har et andet forhold til det at føde. Tidligere lå forberedelsen i familien, hvor erfaringer og viden blev videregivet i familien, og i selve fødselssituationen var man også omgivet af ens nærmeste. Sådan er det langt fra i dag.

 

Kender du dine muligheder som fødende?

Det er en del af doulaens arbejde at kortlægge de muligheder, man som fødende har. I Anne-Sophies arbejde som doula har hun ikke en holdning til, hvad en kvinde skal vælge, men hun forsøgerat vise de mange muligheder, der er, såkvinden kan træffeet informeret valg. “Samtidig ved man ikke, hvordan man har det i situationen, så man skal forholde sig åbent til det, der sker – så tror jeg, man bedre kan møde det og få det bedste ud af det.” Med et informeret valg mener Anne-Sophie, at man skal være klar over fordele og ulemper ved en given behandling, og hvordan det påvirker fødemekanismen.

“Som min mentor, jordemoder Marta Orbis, siger: “Der er ikke nogen, der bestiger Himmalaya i klipklappere. Det kræver også forberedelse at føde, og at man har sat sig ind i de muligheder, der er”, fortæller Anne-Sophie Morgenlykke, doula

 

Overgiv dig til fødslen

Anne-Sophie fortsætter “Man kan aldrig styre, hvordan vejen er – man må her overgive sig til vejen. Men hvis man er forberedt på den kompleksitet, det er at føde, og forberedt på, hvordan kroppen arbejder, så er man som kvinde et godt stykke af vejen. Det handler ikke om, hvad der sker, men at vi bliver støttet i at tage ejerskab for oplevelsen, så vi på alle måder er aktive i vore fødsel”.

 

Effekten af at have en doula er videnskabeligt anerkendt

I 2011 blev der udgivet et studie i The Cochrane, der viste en sammenhæng mellem have en doula ved sin side og:

  • Kortere fødsler
  • Flere spontane fødsler
  • Mindre brug af medicinsk smertelindring – grundet mindre oplevelse af smerte
  • Mindre brug af ve-stimulerende drop
  • Færre kejsersnit
  • Mindre brug af kop/klip under fødslen
  • Bedre apgar-score hos barnet lige efter fødslen (apgareret pointsystem til at vurdere, hvor godt barnet har det lige efter fødslen)
  • Nemmere ammeforløb

 

Hvad er en doula?

En doula er en ikke-medicinsk fødselshjælper. En doula er en kvinde, der selv har født, og som selv har været i den proces, det er at gå fra at være gravid til at føde og til at blive mor. Doulaen er en fagligt uddannet person, der følger parret gennem graviditeten og derfor bliver en person, de kender under hele fødslen. En doula varetager ikke medicinske beslutninger, men er med til at kaste lys over fordele, ulemper og alternativer. Hun bevarer overblikket, skaber det rum parret ønsker, dækker deres behov og samarbejder med jordmoderen. Doualens rolle er at sætte kvinden i stand til at føde selv. Doulaen blander sig ikke unødigt, men træder ind når, der er brug for det.

 

DOULAENS ROLLE

Før fødslen

Alt efter parrets ønsker laver Anne-Sophie som doula mental fødselsforberedelse, rebozomassage, fødselsmodning med akupressur, gør parret bevidst om deres muligheder, arbejder med kroppens egne ressourcer. Hun er til rådighed gennem hele graviditeten og er på 24 timers kald fra to uger før fødslen til barnet er født.

 

Under fødslen

Doulaen hjælper i timerne op til fødslen inden turen går til hospitalet (medmindre det er hjemmefødsel). Under fødslen hjælper doluaen med at stimulere oxytycinproduktionen og fremme kroppens egen udskillelse af endorfiner, som er kroppens eget smertelindrende morfin (kilde 2). Hun laver rebozomassage, fodmassage, homøopatisk behandling, akupressur, åndedrætsøvelser, mental støtte i form af mestringsstrategier fx visualiseringsteknikker og forskellige former for smertelindring. Hun sørger for god stemning, støtte til kæresten og at den fødende kvinde er tryg. Hun hjælper med at navigere og komme med forslag, hvis der er behov for det. Hun arbejder med respekt for jordmoderens arbejdsfelt, så der opstår en faglig synergi, der sammen skaber omstændighederne for den fødselsoplevelse, som kvinden ønsker sig.

 

Efter fødslen

Doulaen bliver mindst to timer efter barnet er født og kan være en støtte ift. amningen. Efterfølgende vil der være en efterfødselssamtale, mulighed for hjælp med amningen og hun vil arbejde med de nybagte forældres tilknytning til barnet, hvis der er brug for støtte til det.

 

Kilde1 :Hodnett ED, Gates S, Hofmeyr GJ, Sakala C, Weston J, Continuous support during childbirth, The Cochrane collaboration 2011

Kilde 2: Fødsel og Smerte –af Pia Hern 2004

Flere informationer hos Anne-Sophie Morgenlykke, tlf. 275756 56, www.morgaia.dk eller aplovst@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *