Leversygdom på grund af alkohol viser sig som betændelse og fedtlever samt forskellige skader i cellernes energiproducerende mitokondrier. Nu viser forskning, at Q10 beskytter leveren mod skader fra reaktivt ilt og kvælstof og mod fedtdannelse fra alkohol.
Alkohol skader leveren
Kronisk alkoholindtagelse forårsager en lang række leversygdomme lige fra fedtaflejring i cellerne til fedtlever, leverbetændelse og skrumpelever. Skrumpelever er slutstadiet og den mest alvorlige form for leverskade, hvor leveren har stærkt nedsat funktion på grund af nye, abnorme leverceller samt dannelse af ar- og bindevæv som følge af langvarig betændelse.
Q10 som antioxidant
Et forsøg med rotter har vist, at coenzym Q10 er i stand til at forhindre begyndende leverskader og ligefrem vende forløbet i en tidlig fase. Forsøget tyder på, at Q10 ikke direkte påvirker kroppens omsætning af alkohol, men at Q10s egenskab som antioxidant i mitokondrierne modvirker deponering af fedtsyrer i leveren. Q10 kan nedsætte leverskader hos patienter med smitsom leverbetændelse type C (forårsaget af virus), og så kan Q10 forbedre begyndende fedtlever forårsaget af alkohol og af andre årsager.
Dosering
Q10 dosis skal være relativt stor: 5 mg pr. kg kropsvægt dagligt. (Det modsvarer 400 mg Q10 til en person på 80 kg). Rotter der fik 25 mg pr. kg kropsvægt viste kun en mindre forbedring af mikro-steatose, en tilstand hvor små fedtdråber ophobes i cellevæsken.
Ref.
Chacko BK, et al. Mitochondria-Targeted Ubiquinone (MitoQ) Deceases Ethanol-dependent Micro and Macro Hepatosteatosis. Hepatology 2011;54(1):153-63.
Kort om fedtlever
Fedtlever er en tilstand, hvor store mængder af fedt (i form af triglycerider) ophobes i leveren og griber forstyrrende ind i dens normale funktioner. Fedtlever giver ikke nødvendigvis symptomer og skyldes ikke nødvendigvis alkoholindtagelse. Svært overvægtige og personer der drikke meget, dvs. > en liter sukkerholdig sodavand eller frugtjuice om dagen kan også udvikle fedtlever. Ved fedtlever følger ofte sukkersyge, forhøjet blodtryk, fedme og forhøjet indhold af fedt i blodet.