Jernmangel hos teenagepigen er ofte svært at opdage, fordi hun gennemgår en rivende fysisk og mental udvikling. Træthed eller hovedpine er typiske symptomer på jernmangel, men kan også være udslag af for lidt søvn, stress fra skolereformen eller ændringer i kosten eller livsstilen. Derfor er det nemt at overse en jernmangel. I virkeligheden er jernmangel både nemt at opdage og at forebygge – hvis man altså ved, hvad man skal kigge efter…
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – december 2015/januar 2016
Cirka hver sjette teenagepige har jernmangel, og en endnu større gruppe har små jerndepoter. Indtil puberteten er der ikke forskel på forekomsten af jernmangel blandt drenge og piger. Når puberteten starter med regelmæssige menstruationer, øges behovet for jern, og mange piger oplever faldende blodprocent og jerndepoter. En del teenagere får også jernmangelanæmi, der er blodmangel som følge af jernmangel.
Et europæisk studie fra 2013 offentliggjort i Journal of Human Nutrition and Dietetics viser desuden, at overvægt øger risikoen for at udvikle jernmangel og jernmangelanæmi. Også regelmæssig, hård sport stiller ekstra krav til gode jerndepoter, og jern er et vigtigt element i blodet og i muskelcellerne.
Alvorlige daglige konsekvenser af jernmangel
Små jerndepoter eller egentlig jernmangel giver sig typisk udslag i træthed, uoplagthed og dårlig koncentration. For en teenagepige kan den dårlige jernstatus have negativ indvirkning på præstationen i skolen, og det er uheldigt, når der konstant stilles højere krav i skole og til fritidsaktiviteter. Jern bidrager til en normal kognitiv funktion, og en god jernbalance betyder derfor, at teenageren lærer, forstår og husker bedre. Har din teenagepige nogle af symptomerne på jernmangel (se faktaboks), skal jernmangel være noget af det første, du som forælder tænker på.
Sportspiger og overvægtige piger
Fordi risikoen for jernmangel er så høj (én ud af seks piger), bør du være opmærksom på, om din datter kan have jernmangel. Ud over symptomerne (se faktaboks) skal du også være opmærksom på, om din datter spiser en jernholdig kost. Overvægtige teenagere har en meget større risiko for jernmangel, og ifølge amerikanske undersøgelser har piger, som dyrker meget sport, dobbelt så høj forekomst af jernmangel.
Kostens rolle ved jernmangel er stor
Kosten er måske den vigtigste årsag til det store antal piger med både små jerndepoter og jernmangel. En sund og varieret kost vil i langt de fleste tilfælde tilføre tilstrækkeligt med jern til din teenagepige. Underlødig kost, for mange snacks og for få ordentlige måltider gør, at din datter ikke indtager den mængde jern, som er nødvendig.
Jernet i kosten deles op i to typer: hæmjern og ikke-hæmjern. Hæmjern findes i kød og fisk og optages godt af kroppen, mens ikke-hæmjern tilføres med grøntsager og optages rigtig dårligt. Det er netop på grund af dette, at vegetarer og veganere normalt skal tage jerntilskud på daglig basis.
Behandling af jernmangel
Der er stor forskel på, hvor godt de forskellige jernforbindelser optages i kroppen, så for at sikre en så god behandling eller forebyggelse som muligt skal du vælge et effektivt og skånsomt (veldokumenteret) jerntilskud som AminoJern Ferrochel, der optages 2-4 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud.
Traditionelle jerntilskud indeholder jernsalte som ferro fumrarat (findes i mange multivitaminer og jerntilskud) eller jernglukonat (findes i jernmiksturer), og kroppen har svært ved at optage disse jernforbindelser.
Du kan på hjemmesiden www.aminojern.dk bestille en vareprøve til ti dages forbrug.
Jerntilskud som ikke giver forstoppelse
Jerndoser mindre end 50 mg jern giver sjældent mavegener (typisk forstoppelse), men det er forskelligt fra person til person. Generne opstår, når jernet ikke optages til blodet, og det er derfor vigtigt at vælge et jerntilskud, der optages bedst muligt. Den mængde jern, som ikke optages, spildjernet, forbliver i tarmen og udskilles naturligt, men desværre giver den store andel af spildjern ofte mavegener som forstoppelse. Sort afføring er et tegn på, at jernet ikke optages, og hvis en teenager oplever dette i forbindelse med jerntilskud, så bør man overveje at skifte til et mere biooptageligt jerntilskud.
Symptomer på jernmangel:
- Træthed
- Bleg hud, særligt på hænder, negle og øjenlåg
- Åndenød ved mindre anstrengelse
- Irritabilitet
- Manglende appetit
- Svimmelhed
- Hyppige infektioner