Nu nærmer sig den søde juletid …

vægtproblemer

 

 

Det homøopatiske hjørne

Juletid betyder for næsten os alle sammen et øget kalorieindtag. Men hvad er der at gøre? Ja, det lette svar er at bruge mere energi, end man indtager, så vil man tabe sig, uanset hvad. Men det er ikke let og meget abstrakt for de fleste. Det fører ofte til stress, fejlernæring samt organ- og belastningsskader.

 

Af Thomas Kjærsgaard, lægemiddelkonsulent og heilpraktikker
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – december 2016/januar 2017

 

Mange undlader fx en bestanddel af en naturlig kost – fedt, protein eller kulhydrat. Resultatet er ofte, at den ubalancerede kost gør bindevævet mere surt, hvilket forårsager autonome uønskede væskebindinger i kroppen. For husk, at vand jo tæller på badevægten, og så er man lige vidt.

I årtier er vi blevet foreslået tusindvis af slankekure i diverse kulørte blade, men hvorfor er alle læsere så ikke åle-slanke?

Jeg mener, at en klassisk slankekur har mange problemstillinger, der bør afhjælpes, før den kan føre til et permanent vægttab. Derfor bliver slankekure ofte kaldt ”yo-yo-kure”, fordi vægten går op og ned som en yo-yo. Et kortsigtet vægttab bliver næsten altid efterfulgt af en vægtforøgelse.

Hvis man ser på bindevævet, har det mange funktioner, og en af dem er at fungere som syre-base-buffer for blodet. Bliver det for surt, vil det have en tendens til at tilbageholde væske for at få pH-værdien op. Omvendt vil det slippe noget af den nu unødige væske, hvis pH i bindevævet havde et mere basisk miljø.

Problemet med en kort-periodisk slankekur på 5-10 uger er, at den sunde kost i slankekuren næsten altid er base-dannende. Altså meget frugt og grønt og samtidig fattig på syredannende elementer som brød, sukker, kød, skaldyr og mælk og mange ostetyper. Så stigningen i pH-værdien mod en mere basisk/neutral tilstand vil reducere den ophobede væske i kroppen og derved give et øjeblikkeligt vægttab.

 

Forskning om permanente vægttab

Mange forskningsprojekter viser, at hvis denne kur ikke fører til en livsstilsændring, så vil det aldrig give et permanent vægttab.

Det er altså ikke så meget fedt, man har tabt, men derimod vand. Det vil være meget usandsynligt at tabe flere kilo fedt på en femugers kur, med mindre man er meget fysisk aktiv. Når kuren så er ovre, går man oftest tilbage til den syre-dannende kost, man plejer at få, pH-værdien falder, og kroppen suger atter væske = yo-yo-effekten.

Det er vigtigt at forstå, at vand er den hurtige buffer ved en oversyring. Den langsomme buffer er at tære på vores primære basedepot, nemlig kalken i knoglerne. Det er en alvorlig faktor som specielt børn i voksealderen og kvinder efter klimakteriet skal være opmærksomme på.

 

Kom godt igennem julen

Så hvad kan man gøre for at blive klar til et vægttab eller lade vægten gå amok i juledagene? Tag et mineralkompleks som fx Basica for at forstærke den sunde kosts virkning på væsketabet. Husk, at mineraler er de eneste basedannende elementer, vi har. Mineraler kommer primært fra jorden, så derfor er det vigtigt at spise noget, der har groet i, eller tæt på, jorden – og selvfølgelig økologisk. Rodfrugter og friske grøntsager frem for pasta og ris.

I relation til vægttab er det til at forstå, at hvis vores lever og bugspytkirtel har for travlt med at nedbryde dårlig mad og stimulanser og ligger under for en overproduktion af stresshormoner, så hæmmer vi enzymproduktionen, så maden ikke bliver nedbrudt hensigtsmæssigt. Start dagen med en skive frisk ananas med det hårde i midten. Det giver plus på enzymkontoen.

Rent homøopatisk anbefaler jeg derfor altid ved stressrelaterede symptomer Nervoheel sugetabletter. De giver ro i kroppen ved stressrelateret hjertebanken, svedeture, ondt i maven, angst etc. Til den overbelastede lever giver jeg Nux Vomica Homaccord dråber. De er også et must ved de fede julefrokoster med alt for meget fedt og alkohol. 15 dråber før festen, og 15 dråber bagefter.

 

Vedvarende vægttab

Konkluderende kan man sige, at hvis man ønsker et vedvarende vægttab, må det ske som et samarbejde mellem viljen og kroppen. Et ønske om at tabe sig sker sjældent med din krops gode vilje, men er udelukkende en mental beslutning. Forbered derfor kroppen på vægttabet ved at stimulere de vigtige afgiftningsorganer.

Fedt er også et fantastisk lager for uønskede affaldsstoffer, så start evt. december med en treugers kur med Detox-Kit, der lige præcis stimulerer funktionen af lever, nyrer og bindevæv. Hæld dråberne i en liter vand, så får man også tilført væske, der er alfa og omega for at øge udskillelsen.

Kuren bør evt. afsluttes med en måned på et effektivt probiotisk mælkesyrebakterietilskud, fx SymbioLact Comp. På den måde bliver tarmens naturlige flora genoprettet, og man vil få meget mere ud af den gode kost. Har du for mange amalgamfyldninger eller andre tungmetalbelastninger, så ryd op i tungmetallerne med en 50-dages Derivatio-kur, og gør miljøet så basisk som muligt.

 

En realistisk plan

Lav en realistisk blivende plan for vægttabet. Falder man i af og til, så nyd øjeblikket i stedet for at føle skyld. Juster en evt. ubalance mellem ”synder og sundhed” med at øge din fysiske aktivitet. Bevægelse udløser velværehormoner og give yderligere motivation. Det er energigivende og smertereducerende, så på med løbeskoene eller op på cyklen, og indånd den dejlige kolde danske vinterluft.

Men frem for alt: ”Lær at elske dig selv”. Et vægttab er nemlig en sag mellem dig … og dig selv!

 

Rigtig glædelig jul !

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *