Når videnskaben møder en holistisk tankegang

Urter-med-kat
 
 
Terranovas kosttilskud udvikles og produceres efter den nyeste videnskabelige viden om ernæring, biotilgængelighed, synergi og biokemi. Her går videnskab hånd i hånd med en holistisk tilgang til kosttilskud.
 
Af Kristine Bindslev og Marianne Palm
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – april/maj 2016
 
 
Et af de firmaer, som går op i renhed og ingen overflødig fyld i kosttilskud, er Terranova. Firmaet anvender ikke fyld-stoffer, bindemidler eller andre tilsætningsstoffer i deres produkter, og de er en af de virksomheder, der producerer produkter, der er 100 % egnet til veganere. Terranova Nutrition blev grundlagt i 2008 af Stephen Terrass, som er en af Europas førende eksperter i naturmedicin, botanik og er næringslære. Han har skabt et firma, som er specialiseret i kosttilskud med afsæt i en videnskabelig tilgang og forskning. Ligeledes vidner produktionen om en unik implementering af teknologi, innovation og det, man kan kalde holistisk synergi.
 
 
Synergi øger optagelighed og effekt
En af Stephen Terrass’ kæpheste er den synergistiske effekt i kosttilskud og i mennesker. Hos Terranova er kosttilskud ikke kun næringsstoffer. Interaktionen mellem sammensætning er af planteingredienser kan øge optagelse, videre-formidling, aktivitet, stofskifte og anvendelse af næringsstoffer i kroppen ved en synergistisk aktivitet. Synergi opstår, når interaktioner mellem to eller flere forbindelsers virkning er større end summen af deres virkning alene. Forestil dig blot, at med synergi bliver to plus to pludselig seks i stedet for fire. Man kan sige, at indholdsstofferne løfter opgaven bedre i flok. Det kan være urter, der stimulerer fordøjelsen og således er med til at øge optagelse af et vitamin. Eller vitaminer, der virker fremmende på hinanden. Evnen til at optage den fulde effekt af kosttilskud optimeres ved at tænke synergi i sammensætningen af ingredienserne i kosttilskuddene og ved at tænke i at skabe det bedst mulige miljø i kroppen, som skal optage næringsstofferne. Eller som Stephen Terrass selv udtrykker det: ”Den synergistiske sammensætning er nøglen til at få det bedste resultat af et kosttilskud”.
 
 
Biokemisk modtagelighed – hver eneste ingrediens tæller
MagniFood-serien fra Terranova er et glimrende eksempel på den synergistiske tankegang. Serien er baseret på kom-plekse sammensætninger af økologiske, frisktørrede planter, urter, rødder og bær designet til at forbedre stabilitet, optagelighed, biotilgængelighed og udnyttelse. Tanken bag serien er at få kroppen til at skabe et mere synergistisk miljø, som således er mest mulig klar til at tage imod næringsstofferne i produkterne. Det vil sige, at de samlede ingredienser i MagniFood forbedrer kroppens biokemiske modtagelighed over for  produkternes vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Forskning viser, at ved at anvende frysetørrede friske råvarer bevarer man plantens enzymer i modsætning til mange andre tørringsmetoder.
 
 
Udvikleren bag produkterne
Udover at være forfatter til en række bøger om sundhed er Stephen Terrass anerkendt som en af Storbritanniens før-ende eksperter i naturmedicin og ernæring. De sidste 20 år har han forsket i virkningerne af kost, kosttilskud og natur-lægemidler, og som foredragsholder videreformidlet sin viden. Stephen er bl.a. forfatter til en bogserie med emner som gigt, allergier, hormoner, irriteret tyktarm mv.
 
 
Produktudvikling med blik for synergi og biokemi
Terranovas produktserie spænder vidt. Fælles for dem er, at de alle tager højde for synergien og biokemien mellem kroppen og næringsstofferne.
 
 
Calcium og magnesium i en skøn blanding med frysetørrede urter
Et fint eksempel er Terranovas Calcium – Magnesium i en 2:1 blanding, som ud over at indeholde kalk og magnesium også indeholder frysetørrede droger med et højt indhold af naturligt forekommende mineraler samt planteaktive stoffer, der hjælper med optageligheden af calcium og magnesium i tarmsystemet.
 
Derfor finder du en stribe af frysetørrede droger, der støtter op om calciums og magnesiums vej gennem kroppen:
 
 
Stabiliseret risklid
Risklid indeholder en overflod af magnesium, og forskning tyder på, at stabiliseret risklid kan nedsætte urinudskillelsen af calcium.
 
 
Nældeblad
Nældeblad er en fremragende kilde til både magnesium og calcium, men indeholder samtidig flere næringsstoffer, der er kendt for at styrke skelettet samt øge biotilgængeligheden af begge mineraler i kroppen, dvs. bor, vitaminerne K og D, silicium, zink og vitamin C.
 
 
Ingefærrod
Utilstrækkelig aktivitet i fordøjelsessystemet er forbundet med dårlig optagelse af magnesium og calcium. Ingefærs indflydelse på fordøjelsen kan fremme biotilgængeligheden af begge mineraler.
 
 
Lucerne blad og -blomst
Ud over at være en kilde til vitamin K, magnesium, calcium, bor og isoflavoner (som ofte anvendes til at understøtte (knoglesundheden), indeholder lucerne også vitamin B6, som er nødvendig for den ideelle udnyttelse af magnesium.
 
Padderok
Lige som nælde indeholder padderok calcium og mange calciumstyrkende næringsstoffer, herunder silicium, magne-sium, vitamin D, vitamin C og svovl. Specielt bemærkelsesværdigt er indholdet af silicium, som er nødvendigt for at danne en slags “lim” til at opretholde integriteten af knoglevævet.
 
 
Græskarkerner
Græskarkerner har et højt indhold af zink og er også en god kilde til kobber – det vigtigste næringsstof, der samarbejder med zink. Kernerne indeholder også en høj koncentration af visse fedtsyrer, som supplerer zinks rolle i sundt prostatavæv.
 
 
C-vitaminer sammen med superfrugter
Vitamin C 250 mg Complex er et andet godt eksempel på synergister blandet i et produkt. Her er 250 mg C-vitamin sat sammen med C-vitaminholdige bær og frugter, som ud over C-vitamin indeholder en stribe af antioxidanter og plante-aktive stoffer, som under støtter vitaminets vej gennem fordøjelsen og ind til cellerne i hele kroppen.
 
Du finder bl.a. Acerola kirsebær, en rigtig vigtig og naturlig kilde til C-vitamin. Det samme gælder hyben og havtorn samt Acaibær, som i dag er erklæret superfood pga. det høje indhold af mange forskellige antioxidanter.
 
Altid økologisk dyrkede urter eller indsamlet som vilde planter i naturen.
 
Frysetørrede droger, som sikrer et højt indhold af vitaminer, mineraler og aktive plantestoffer. Ingen bindemidler, fyldstoffer eller andre tilsætningsstoffer.
 
Kan anvendes af veganere.
 
Synergi: Når 2+2 ikke længere bliver 4, men måske 5,5
 
 
Økologisk risklid binder det hele sammen
Risklid er brugt i de fleste af Terranovas produkter. Når de brune ris bliver til hvide, er det bl.a., fordi man sorterer den næringsrige klid fra. Den brunlige klid indeholder et væld af næringsstoffer, fx en stribe af vitaminer og mineraler, masser af fibre, sunde fedtstoffer, og den er et helt rent produkt, hvis man vel at mærke vælger økologisk dyrket ris. For delen ved risklid er ikke kun den næringsmæssige værdi, men også risklidets evne til at fungere som en helt naturlig metode til at binde de øvrige ingredienser i produktet sammen, så man undgår unødige og kunstige fyldstoffer.

 
Risklid indeholder mere end 100 kendte antioxidanter. Listen omfatter tocotrienoler, tocopheroler og alpha lipionsyre.
 
 
Terranova kosttilskud distribueres af Nordic Premium Group, som også har Solgar-produkterne i Danmark. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *