Til familien, der gerne vil være så tæt på det naturlige som overhovedet muligt, men som også godt ved, at det ikke altid kan lade sig gøre i dagens Danmark at få nok næringsstoffer gennem kun frugt, grøntsager, korn og lyst kød.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning
Lever du og din familie et sundt og afbalanceret liv, og vil I gerne blive ved med at optimere kroppens muligheder for at forebygge sygdomme uden at tage reelle kosttilskud, så skal du måske overveje Bespokes produkter. For alt tyder på, at det faktisk er rigtig svært at få nok vitaminer og mineraler uden at gøre noget ekstraordinært. Du kan vælge at gå på apoteket og købe et glas helt almindelige vitaminpiller. Men du kan også vælge at spise et par kapsler, der er så tæt på naturen som muligt.
Flere firmaer i udlandet har specialiseret sig i metoden, men det er første gang i Danmark, at vi har mulighed for at købe en hel serie af vitaminer og mineraler baseret på denne teknologi, som ved første øjekast virker lidt svær at forstå, men egentlig giver ret god mening, når man studerer metoden nærmere.
Henrietta, som sammen med sin mand, står for hele produktionen, har tidligere været ansat i medicinalindustrien. Her så hun, hvordan billige syntetiske vitaminpiller indtog apotekerne i England, og hun ønskede for sig selv og sin familie, at man kunne lave kosttilskud meget mere naturlige, hvilket på mange måder kan sikre en bedre optagelighed, da for-døjelsen opfatter tilskuddet som mad og ikke som en kapsel med kropsfremmede stoffer i.
Henrietta og Charlie Norton er sammen om at udvikle produkterne og styre hele produktionsanlægget fra indkøb og høst af grøntsager og frugter til de færdige produkter.
Når en grøntsag eller en frugt får lov til at bearbejde ekstra vitaminer og mineraler, bliver de omdannet til aktive stoffer, som kroppen let kan genkende som mig. En appelsin kan fx optage syv gange flere C-vitaminer end den naturligt indeholder.
En økologisk frugt eller grøntsag bliver fyldt med ekstra vitaminer og mineraler
Processen begynder med udvælgelsen af 100 % økologiske frugter og grøntsager. Er det en appelsin, indgår hele appelsinen i processen. Den friske frugt bliver omdannet til en pasta uden brug af særlig meget varme. Når vi anvender citrusfrugter, er det dens indhold af C-vitamin, vi gerne vil forstærke. Er det betacaroten, anvender vi gulerødder, og derigennem lader vi frugtpastaen optage så meget ekstra C-vitamin, som det er muligt, uden at skulle bruge kunstige metoder. Det er sådan set frugten, der gør arbejdet. Det sker gennem frugtens indhold af glucoprotein, som sørger for at tillade den ekstra C-vitamin i at blive en del af frugtens matrix.
Plantens egne stoffer gør jobbet
Gennem 72 timer bliver der stille og roligt lukket den mængde vitaminer ind, som frugten formår. Her bliver vitaminet eller mineralet bundet til de komponenter, en frugt indeholder, fx fedtstoffer, proteiner og antioxidanternes SOD-system, en binding, der fuldstændig efterligner det, frugten allerede har gjort, før den blev til en pasta. Ingen kemikalier indgår, kun rent vand, og temperaturen er max 32,5 grader, fuldstændig som hang frugten på et træ ved Middelhavet.
Processen er kendt som Food-Grown process. Fordi der ikke indgår varme over 42 grader i processen, har pastaen også status som raw food.
Inden vi som forbrugere kan få et ekstra pift til vores sunde livsstil, bliver pastaen tilsat et plante-enzym, som deaktiverer citrusfrugtens cellemembraner, der består af proteiner, som nogle kan være allergiske overfor. Det gør produktet både allergivenligt og lettere optageligt i kroppen, da fordøjelsen så ikke længere skal nedbryde cellevæggene, og der bliver fri adgang til de mange vitaminer og mineraler. Faktisk kan man loade fx en appelsin med syv gange flere vitaminer, end den selv skaber i naturen.
Sluttelig bliver pastaen lufttørret, så den i pulverform er let at hælde i cellulosekapsler. Ingen kemikalier, ingen tilsætningsstoffer, kun den rene natur.
En serie så tæt på naturen som muligt
Serien er ikke ment som et terapeutisk redskab, men skal anvendes til den sunde familie, som gerne vil gøre endnu mere for sin sundhed uden egentlig at ville tage kosttilskud. Serien er også velegnet til dem, som vælger at gå ”all-in” på så naturlige ingredienser som muligt. Og som egentlig helst vil spise sig til en forebyggende sundhed frem for at skulle indtage kapsler overhovedet. Men kan vi det i år 2017? Svaret er nej, der er faktisk, trods de danske myndigheders modsatte synspunkt, masser af rapporter, som viser, at vi over de sidste 60 år ser færre og færre næringsstoffer i vores daglige grøntsager, frugter og korn.
Læs om den uheldige kartoffel på sidste side.
På alle stadier af livet har vi brug for meningsfyldt næring, der støtter kroppens evne til at bevare sundheden. Produk-terne er ikke ment som terapi for at hjælpe på mangeltilstande, men til at optimere vores behov, når grøntsager og frugter ikke længere indeholder de vitale stoffer, den har brug for.
Serien til familien indeholder vitaminer, mineraler og styrkende droger, som kroppen har brug for i et moderne liv. Mængden, der er anvendt, er ikke ment som terapi, men som en daglig tilførsel af aktive stoffer og næringsstoffer så tæt på naturen som muligt.
Bespoke Woman – Daily Multi Nutrient
Produktet er udviklet til kvinder mellem 18 og 45 år, som især har brug for næringsstoffer, der regulerer nerve- og hor-monsystem, de to overordnede organsystemer, som skal sørge for, at resten af kroppen fungerer optimalt. Derfor er der sammen med vitaminer og mineraler tilsat rødbeder, som bl.a. hjælper leveren med at bevare et sundt hormonsystem. Holy basilikum er en velkendt ayurvedisk droge, der ligesom andre adaptogene droger styrker nervesystemet, så man lettere kan håndtere den travlhed, der er i det moderne liv.
Bespoke Child – Daily Multi Nutrient
I produktet til børn 3-12 år er der især lagt vægt på fx jod, som ifølge Foodgrown-folket er en mangelvare i vores daglige kost. Det er vigtigt for en normal vækst og en god funktion af skjoldbruskkirtlen. Der er desuden tilsat et standardiseret ekstrakt af hyldebær for at sikre et højt niveau af aktive stoffer, som støtter immunsystemets arbejde.
Dosering – 3-5 år: en kapsel, 6-12 år: to kapsler, som let kan åbnes og hældes i lidt kold mad.
Bespoke Man – Daily Multi Nutrient
Cordyceps Sinensis har i over 5.000 år været anvendt som en tonic til at styrke kroppen generelt, men i nyere forskning har man også set, at den fremmer energiomsætning og iltoptagelse og derfor egner sig til at styrke kroppen ved fysisk træning.
Reishi-svampen har været kendt lige så længe og er i den kinesiske medicin kendt som ”udødelighedssvampen”. Den fremmer kredsløbet, immunforsvaret og styrker leverens funktioner.
Bespoke Teengirl – Daily Multi Nutrient
Til teenagepigen er der tilsat pulver af artiskokblade, som fremmer leverens funktioner, bl.a. ved at hjælpe med ned-brydning af fedtstoffer, som kroppen skal bruge til at danne hormoner med. En velfungerende fordøjelse skaber sam-tidig et godt immunforsvar – og ikke mindst en fordøjelse, der fungerer hver dag. Man ved, at de fleste teenagepiger mangler jern i Danmark. Andre får for meget, og det bør undersøges af lægen.
Bespoke Teenboy – Daily Multi Nutrient
Pulver fra økologiske artiskokblade stimulerer sund fordøjelse, især fordøjelsen af fedtstoffer, som hormonsystemet har brug for gennem teenageårene. Drengene får også glæde af pulver fra Reishi-svampen, som med sit indhold af betaglucaner kan styrke hele immunsystemet. Reishi-svampen er i øvrigt kendt for sin alment regulerende virkning på nervesystemet, en effekt, en kvik knægt kan have brug for.
Den uheldige kartoffel og andre grøntsagers fald
Lokale myndigheder i fx Danmark er slet ikke enige i, at vores grøntsagers og frugters indhold af vitaminer og mineraler er faldet over de sidste 50 år, og derfor er holdningen generelt, at det kun er gravide, ammende, småbørn og ældre, der har brug for udvalgte vitaminer og mineraler. Og så lige noget B12 til vegetarer og veganere. Hvem der har ret, vil sund-forskning gerne grave dybere i, men det er svært at komme uden om de mange internationale tidsskrifter, der i årtier har råbt højt: Faldet af næringsstoffer, selv i økologiske grøntsager og frugter, er alarmerende, fastslår internationale forskere, hvis udsagn har vakt genlyd hos mange sundhedsmyndigheder, men ikke hos alle.
Der er mange forskellige rapporter, der understøtter påstanden om, at faldet af næringsstoffer i vores grøntsager og frugter er meget større, end man kunne frygte. En rapport fra England viser, at der i dag er 72 % færre næringsstoffer i fødevarerne, end der var for 60 år siden. Selv økologiske frugter og grøntsager kan indeholde ti gange færre næringsstoffer, end de havde engang.
En kartoffel er ikke længere en kartoffel
British Food Journal har bl.a. undersøgt udviklingen i kartofler, og de siger, at over de sidste 50 år er mængden af A-vi-tamin faldet med 100 %, C-vitamin er faldet med 57 %, for Calcium gælder det 28 %, og 50 % af riboflavin er forsvundet.
Vigtigt for vegetarer og veganere
Studier bl.a. i USA viser, at foodgrown B12 har en højere optagelighed i kroppen end syntetiske B12-produkter.
(Kilde: Nutrient Availability: Chemical and Biological Aspects. Professor Joe A. Vinson et al. Royal Society of Chemi-stry, Scranton, USA. 1989)