De mest almindelige hormonelle ubalancer

Hormoner
 
 
Et højt kortisol-niveau får dig til at føle dig træt, men alligevel “på”. Du forcerer din energi og holder dig ofte kørende på stimulanser som kaffe. Du har et stort drive, men har ofte svært ved at falde til ro om aftenen og sover måske dårligt. Du har også svært ved at geare ned.
 
Af Caroline Fibæk, Naturopath IBM og Stine Fürst, speciallæge i gynækologi og obestetrik
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – februar 2016
 
 
Et lavt kortisol-niveau er en konsekvens af konstant forhøjede kortisolniveauer over en længere periode. Du føler dig udbrændt og træt – drænet og kørt helt ned til sokkeholderne. Dine binyrer har opbrugt deres ressourcer. Udover at være energiforladt, ser man også ofte lave kortisolniveauer ved kronisk sygdom, allergier og luftvejssygdomme, da tilstrækkelig kortisolproduktion er livsvigtig, for at immunforsvaret kan fungere optimalt. Paradoksalt nok kan man sagtens have både for lav og for høj kortisolproduktion, idet niveauet svinger dagen igennem.
 
Et lavt progesteronniveau er en hyppig årsag til PMS (præmenstruelt syndrom – altså smerter og humørsvingninger i dagene op til menstruation), søvnbesvær og uregelmæssige menstruationer, og det ses også i forbindelse med PCOS (polycystisk ovariesyndrom, som mange kvinder diagnosticeres med i dag). Lave progesteronniveauer opstår ofte på grund af stress, da kortisol dannes ud fra de samme prehormoner som progesteron, og fordi hele den hormonelle “madpakke” under langvarig stress bruges til at producere overlevelseshormonet kortisol i stedet for progesteron. Progesteronniveauerne påvirkes også af xenoøstrogener, som er hormonforstyrrende stoffer, der virker som østrogen i kroppen. Mange kvinder påvirkes kraftigt af østrogen fra miljøet (i p-piller, plastic, dit drikkevand med mere). Høje østrogenniveauer kan hæmme ægløsningen og dermed nedsætte produktionen af progesteron.
 
Et højt niveau af østrogener giver ofte ømme bryster, væskeophobninger, vægtøgning omkring hofter og numse, cyster, fibromer (muskelknuder), forværrer endometriose, kraftige og/eller smertefulde menstruationer, humørsvingninger, en uimodståelig trang til at tude til tv-serier, og det kan resultere i migræne, rosacea og øget risiko for brystkræft.
 
Et lavt niveau af østrogener får din sexlyst og dit humør til at synke helt hed i kælderen. Dine slimhinder bliver tørre og skrøbelige, hvilket kan give smerter under samleje, og din krop bliver stiv. Du føler dig gammel før tid – også mentalt. Det er helt naturligt, at østrogenniveauerne daler med alderen. Nogle kvinder oplever gener på grund af dette i overgangsalderen, men det er ikke alle, der oplever dette ubehag.
 
Insulinubalancer er en rutsjebane for din krop. Insulinet svinger dagen igennem alt efter din kost, dit aktivitetsniveau og dit stress-niveau. Insulin sørger for at få energien fra det måltid, du netop har indtaget, ind i cellen, hvor den kan forbrændes. Men et konstant højt indtag af sukker og kulhydrater (eller en høj stresspåvirkning) øges udskillelsen af insulin, og det stresser dine celler. I nogle tilfælde så meget, at cellerne bliver trætte af den konstante påvirkning. Så lukker de af for insulinet, og dit blodsukker bliver højt – og ustabilt.
 
Du bliver svimmel og måske endda aggressiv, hvis ikke du spiser regelmæssigt. Du lagrer fedt alt for effektivt og kan nærmest ikke slippe af med det igen. Fortsætter den onde cirkel, kan du ende med at udvikle diabetes type 2.
 
Et højt androgenniveau er årsag til blandt andet infertilitet, øget hårvækst og akne. Høje insulin- og kortisolniveauer øger dannelsen af de mandlige kønshormoner.  Et højt niveau af mandlige kønshormoner ses for eksempel ved PCOS.
 
Et lavt niveau af stofskiftehormoner kan blandt andet give symptomer som nedsat mental klarhed, træthed, vægtøgning, problemer med at tabe sig, forstoppelse, nedsatte reflekser og forhøjet kolesteroltal.
 

Om forfatterne

Caroline Fibæk
Jeg er uddannet Naturopath i Biologisk Medicin med speciale i kvindens hormonsystem, infertilitet og kvindesygdomme såsom PMS og klimakterierelaterede symptomer og har blandt andet skabt Institut for Komplementær Hormon-terapi, hvor man i dag kan uddanne sig til Komplementær Hormonterapeut. Jeg studerer desuden Functional Medicine på The Institute for Functional Medicine i USA og efteruddanner mig løbende hos Dr. Hertoghe Medical School i Belgien. Jeg har en stor passion for den funktionelle fertilitetsbehandling, og jeg hjælper kvinder gennem online-kurser, som fokuserer på at afhjælpe hormonelle ubalancer og overvægt. Min hobby er at komponere sunde opskrifter, og jeg har udgivet fire bøger, blandt andet om sundere søde sager. Se efter bøgerne Raw Cake, Nyd dig sund, 42°RAW og Nyd dig slank.
 
Stine Fürst
Jeg er uddannet speciallæge i gynækologi og obstetrik og har arbejdet som læge i snart 20 år – de sidste 10 år intensivt med kvindesygdomme. Kvinders velbefindende har min udelte interesse, og gennem årene er det blevet klart, at det ikke kan opnås med et hurtigt greb efter receptblokken. Der skal meget mere til at opnå den balance i kroppen, der er grundstenen for et menneske i harmoni. Enhver kvinde har personlige og specielle hormonelle behov. Behov, der varierer afhængigt af, hvor i livet man befinder sig. Og der er ingen tvivl om, at hormonelle problemer ikke kun er en konsekvens af alder – men i høj grad af livsstil og kost. Og stress synes at være en af de største syndere.
 
 
I klinikken i Vallø hos Caroline og Stine
I klinikken benytter vi os altid af laboratorietests, når vi udreder kvinder med hormonelle ubalancer. Men langt det vigtigste er at lytte til symptomerne og tolke dem korrekt. Derfor burger komplementære hormonterapeuter lang tid på at få alle detaljer af en patients historik. For symptomerne viser os, hvor rodårsagen er. Og komplementære-behandlere dæmper ikke bare symptomer, men identificerer ubalancerne og deres underliggende årsager. Testen her er et spørgeskema, som hjælper med at klarlægge, hvor mange symptomer på forskellige hormonelle ubalancer du genkender fra dig selv. HormonTesten kan indikere, om du har hormonelle ubalancer. Ikke kliniske ubalancer eller nødvendigvis sygdomme, men ubalancer, som kan rettes op naturligt i langt de fleste tilfælde. Testen er altså ikke et middel til selv-diagnose, men en rettesnor over tegn på hormonelle ubalancer, som vil gøre det lettere for dig at se, hvor du skal sætte ind med de rette kosttilskud og livsstilsændringer.
 
Med vores samarbejde har vi nedbrudt mange af de barrierer, som desværre findes mellem den konventionelle og den alternative medicin. For grundlæggende er vores vision den samme, og vi mødes i feltet, hvor holistisk tankegang møder moderne videnskab. Vi kalder det komplementær hormonterapi. Den konventionelle og den alternative medicin er nemlig slet ikke så langt fra hinanden – vi skal bare lære at tale samme sprog. Vi håber at kunne bygge bro mellem vores to verdener til gavn for kvinders helbred.