Avokado og soyabønne virker på slidgigt

slidgigt
 
 
Knogle skurer mod knogle. Smerter, stivhed, irritation og inflammation følger. Sådan er det, når brusken, som beskytter knogleenderne, forsvinder, og slidgigten opstår. Noget hver fjerde dansker kender så smerteligt til.
 
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – februar 2016
 
 
Slidgigt opstår ved nedbrydningen af brusk, og slidgigt kan ikke helbredes med traditionelle lægemidler – kun symptomlindres med smertestillende og inflammationshæmmende lægemidler. Ikke nok med, at slidgigt er en kronisk ledsygdom, så tiltager den også med tiden.
 
De mest anerkendte behandlinger mod slidgigt er medicin i form af binyrebarkhormon, NSAID og træning. Men måske vil du ikke have farmakologi, og måske har du svært ved at træne pga. smerter og hævelser – klassiske følgesvende ved slidgigt. Og så bliver det en ond cirkel, for moderat gymnastik og træning har vist sig at have langvarig effekt på smer-ter og stivhed. Men der findes et andet naturligt alternativ til gængse gigtmidler.
 
 
Et veldokumenteret alternativ til gigtmedicin
Smertestillende medicin virker her og nu, men virker altså kun på symptomer, ikke på årsagen. Det er videnskabeligt dokumenteret, at en speciel sammensætning af avokado og soja nedsætter betændelsen, smerterne og hævelsen i de angrebne led og samtidig øger dannelsen af ny brusk. Forskellige humane og animalske forsøg in vitro og in vivo konkluderer, at naturproduktet avokado-sojabønne (ASU) har positiv virkning på slidgigt – og det er sikkert at bruge. ASU virker langsomt og påvirker brusken, dels så nedbrydningen bremses, dels så brusken gendannes.
 
 
Det er vanskeligt at helbrede skadet brusk
Brusk er et fleksibelt bindevæv hos mennesker og dyr. Det findes flere steder i kroppen, blandt andet mellem led og knogler. Brusk er ikke så hårdt og stift som knogler, men det er stivere og mindre fleksibelt end muskler. Brusk består af specialiserede celler, der kaldes chondrocytter, der producerer kollagen og elastin fibre. Sammenlignet med andre bindevæv, er brusk længe om at blive dannet, og det lader sig ikke sådan lige reparere. Men ASU har i flere forsøg vist sig i stand til at fremme bruskheling ved at stimulere kollagen og aggrecansyntesen samt hæmme inflammatoriske cytokiner. Aggrecan er et protein, som er en kritisk komponent for bruskstruktur og for funktionen af led, idet det er med til at modstå trykbelastninger.
 
 
Det kan mærkes, at ASU virker, fortæller forsøgspersoner
Deltagerne i de mange forsøg med ASU kan berette om, at ASU reducerer smerte og stivhed og samtidig forbedrer ledfunktionen. Bedringen taler sit tydelige sprog i mindre behov for – og mindre brug af – smertestillende præparater. Lægerne kan kigge in vitro og ligeledes se, at ASU besidder bruskbeskyttende, anabolske og anti-katabolske egens kaber. Katabolsk betyder på godt dansk nedbrydning af proteiner og muskelmasse – det hæmmer ASU.
 
 
Fremtidsudsigten for slidgigten
Slidgigt er skyld i smerte, nedsat livskvalitet og fysisk begrænsning for millioner af mennesker. Cirka 700.000 danskere døjer med lidelser i bevægeapparatet, og her er slidgigt den hyppigste lidelse. Cirka 29 % af alle førtidspensioneringer skyldes slidgigt, og det er det næst dyreste sundhedsområde for samfundet med en anslået udgift på 25 mia. kr. årligt.
 
Med ASU behøver vi ikke nøjes med at behandle smerter, men kan også sætte i værk og også forebygge og forhindre udbrud af sygdommen. Det er slut med at nøjes med symptomatiske behandlingsmuligheder som smertebehandling og kirurgisk indgreb. ASU har gang på gang vist sig at være en effektiv behandling mod slidgigt, da de aktive stoffer besidder bruskbeskyttende, bruskopbyggende samt anti-inflammatoriske egenskaber.
 
 
ASU hæmmer nedbrydningen af brusk og fremmer bruskreparation ved at bremse en række mekanismer som er skyld i slidgigt.
 
 
Avokado-sojabønnes positive virkning er nøje undersøgt på mennesker med slidgigt.
 
 
 
Slidgigt er et voksende problem
Slidgigt er en smertefuld og livsændrende sygdom, som begrænser daglige aktiviteter hos over en halv million danskere, og det er en af de mest almindelige årsager til handicap i verden. Vi lever længere og vejer mere og mere, så slid-gigttilfælde vil også stige fremover. Så er det godt, at alternative behandlingsformer vinder frem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *