Blogger hos sund-forskning.dk
Progesteron er et hormon præcis ligesom kønshormonerne østrogen og testosteron, som du sikkert kender. Men i modsætning til de to sidstnævnte hormoner er progesteron ikke så kendt og det til trods for at det faktisk er et hormon med en kæmpe indflydelse på sundheden som vi tilmed tit har for lidt af.
Et hormon er en kemisk budbringer i kroppen, der produceres i kirtler, der kaldes endokrine kirtler. Det udskilles derpå til blodet, hvor det bliver transporteret til bestemte steder i kroppen, hvor det har effekt på aktiviteten i vævet og i cellerne. Progesteron dannes i binyrebarken og i æggestokkene. I æggestokkene dannes progesteron i den follikel, der er tilbage efter ægløsning – også kaldet det gule legeme. Det er derfor, at produktionen af progesteron i æggestokkene kun sker, hvis der har været en ægløsning.
Du har måske hørt om progesteron i forbindelse med menstruationscyklussen. Her spiller hormonet sammen med østrogen. I første halvdel af cyklus er østrogen dominerende, men efter ægløsningen stiger progesteronniveauet, og det lægger en naturlig dæmper på østrogenet. Det er derfor meget vigtigt, at der er en god balance mellem de to hormoner. Østrogen er ”opbygger” hormonet kan man groft sagt sige. Det er det, der sørger for at bla. celledeling og fedtlagring foregår og at immunforsvaret er oppe i gear. Progesteron derimod sørger for at disse processer ikke løber løbsk, så fx celledelingen går amok, immunforsvaret overreagerer og vi får allergi og autoimmune sygdomme.
Men progesteron kan meget mere:
- Det kan bla. sørge for at stofskiftet fungerer og fedtforbrændingen øges
- Det afspænder nervesystemet
- Balancerer humøret
- Stimulerer dannelsen af nye knogleceller
- Styrker hudens elastin produktion
- Normaliserer blodsukkeret
- Er vanddrivende
- Og beskytter mod bryst- og livmoderslimhindekræft
Progesteron har indflydelse på din menstruation, graviditet og overgangsalderen
Når vi bliver gravide sørger progesteron bla. for at immunforsvaret sænkes en smule, så ægget ikke udstødes. Derfor kan et fald i progesteron eller mangel på det resultere i at det er svært at holde på barnet eller tendens til abort.
Når vi nærmer os overgangsalderen, og det sker faktisk så småt fra 35 års alderen, begynder progesteronniveauet langsomt at dale. Det er samtidig sådan, at det ikke nødvendigvis er hver cyklus, at du har ægløsning. Din menstruation kan på det tidspunkt ændre sig og blive kraftigere eller cyklus kan blive kortere eller længere. Når vi kommer rigtigt i overgangsalderen, oplever mange, at de får hormonelle ubalancer, og får man ikke tilført hormoner kunstigt vil kroppens egenproduktion igen med tiden balancere sig, men dog i et lavere niveau end før. Vi får dog hvad enten vi vil de eller ej generelt tilført østrogenlignende stoffer (Xenoøstrogener) fra miljøet, gennem maden vi spiser og vandet vi drikker. Disse østrogenlignende stoffer er skadelige og gør bla. at vi får en ubalance mellem progesteron og østrogen, hvor østrogen bliver for dominerende. Men østrogenet kan også stige, hvis vi er overvægtige, idet det dannes i fedtvæv bla. Der er med andre ord mange måder, vi kan få for meget østrogen på, mens det samme ikke gælder for progesteron. Det er et problem for vores hormonelle balance, ligesom det er et problem, at progesteron skal bruges til produktionen af andre hormoner bla. kortisol vores langtidsstresshormon. Derfor har progesteron en stor rolle at spille i vores evne til at tackle stress og føle afslapning. Stress bruger nemlig af kroppens progesteron beholdning og hvis man i forvejen har en overvægt at østrogen har man skabt en ond cirkel.
For meget østrogen?
Hvis du har for meget østrogen i kroppen kan det vise sig som:
- Trægt stofskifte
- Væskeophobninger
- Svingende blodsukker
- Risiko for blodpropper
- Knuder i brystet og øget risiko for kræft i bryst og livmoder
- Øget fedtvæv på hofter, bryst, baller og lår
Hvordan får du mere progesteron?
Det er som sagt vigtigt, at der er en god balance mellem progesteron og østrogen, og da det ikke er helt let at få progesteron tilført udefra kan det godt være en udfordring at finde balancen igen. For du kan ikke som sådan få kroppen til at producere mere progesteron. Men du kan gøre flere ting alligevel bla. ved at sørge for at østrogenniveauet ikke er for højt. Det gør du ved at undgå xenoøstrogener, som findes i kemiske stoffer såsom parabener, teflon, BPA fra plastik flasker, meget kosmetik og sæber samt hudplejeprodukter. Dette er også vigtigt at tabe sig så fedtvævet mindskes, idet fedtvævet jo producerer østrogener.
I modsætning til østrogen, som man lettere kan spise sig til fx ved hjælp af sesam, hørfrø, kerner, bladgrønt og urter som Rødkløver, Maca og Salvie, kan man kun finde progesteron i ret få urter. Den ene hedder Vitex agnus castus eller kyskhedstræ på dansk, og den kan man tage for at stimulere produktionen naturligt. Man kan også smøre sig dagligt med en creme lavet på vild yams og via huden hæve progesteronet i kroppen. Eller man kan bruge urten Paeonia lactiflora, der har antiøstrogen effekt.
Og så er det selvfølgelig som med så mange andre ting, når det gælder helbredet, meget vigtigt at slappe af, så man ikke ødelægger den harmoniske hormonproduktion, fordi man konstant er stresset. Men det er måske, for moderne kvinder, den sværeste del at tage fat på?