Tjek på te

The

 

Te har endnu ikke vundet over kaffe i kapløbet som danskernes favorit, men vi ligger dog på en 13. plads blandt verdens tedrikkere. Vi kigger lidt på den varme hyggedrik.

Af Benedikte Mikkelsen

Legenden siger, at teen blev opfundet omkring år 2800 f.Kr. af en kinesisk kejser. Der berettes om, at tjenerne kogte vand til kejseren, Shen Nungs, og ved en tilfældighed faldt der et blad ”Camellia Sinensis” ned i koppen med det kogende vand, og en dejlig duft bredte sig. Den første kop te i verdenshistorien var hermed brygget.

Først i 1657 blev teen bragt til London af hollandske købmænd. Her blev den faktisk solgt som potensmiddel og vandt derfor, næsten selvsagt, popularitet. Siden er teen overgået til at være en nydelsesdrik, særligt på de britiske øer, hvor teen overhalede både kaffe og øl som favoritdrik.

Danskerne drikker 3.505.992.779 kopper kaffe om året, men til sammenligning konsumerer vi kun 700 millioner kopper te.

Tebusken gror bedst i sur jord i tropisk klima og op til en højde af ca. 2.500 meter over havets overflade. En årlig regnmængde på ca. 1.250 mm kræver en god tehøst. I de største højder gror busken langsommere og giver mindre udbytte. Til gengæld bliver kvaliteten typisk meget højere, fordi den langsomme vækst gør det muligt at udvikle en særlig god aroma. Te, der er dyrket i højder over 2.000 meter, bliver omtalt som ”high grown”.

Englands første fairtrademærkede te

I 1994 blev Clipper den første tefabrikant i England, som blev certificeret med Fairtrade-mærket. Clipper høster deres te rundt omkring i hele verden

  • I det østlige Afrika. Her giver den røde jord tebladene den karakteristiske lyse kobberagtige farve i koppen
  • I Assam-regionen, det nordøstlige Indien. Den høje fugtighedsgrad og frugtbare jord giver teen den rige smag
  • Sri Lanka. Delikat ”high grown” te skyldes de højtliggende eleverede ”haver”
  • Tamil Nadu, sydlige Indien. Den lette og friske grønne te kommer herfra. Her er bladene skånsomt dampet, så de bevarer den friske lyse og klare farve i koppen


Clipper blev startet i 1984 i et køkken i Dorset, England, af et tepassioneret ægtepar. De ville dele deres kærlighed til te med resten af verden. Teen skulle være både af etisk oprindelse og naturlig produktion.

150 forskellige Clipper-produkter sælges i over 50 lande.

Ingen produkter fra Clipper indeholder kunstige materialer. I 2018 var de det første tefirma til at skifte til plastikfrie, ikke-genmodificerede, ublegede teposer.


Find din favorit

Både når det kommer til udseende og smag. Clipper te fås i smukke variationer af farver, som pynter på enhver køkkenhylde. Smagen er selvfølgelig den vigtigste, og hvad enten du er til sort, grøn eller hvid, så kan du finde din favorit i det velassorterede Clipper-sortiment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *