Kan huden være glutenallergiker?

 

 

Gluten i vores madvarer, og hvorvidt det er sundt eller ej, har længe været til debat. Nu er spørgsmålet – skal vi være bekymrede over gluten i vores hud- og hårpleje? Quinoa er et komplet og glutenfrit protein, som nu erstatter gluten i bestemte hudplejeprodukter.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018

 

Gluten, så tænker de fleste brød og kager, men faktisk indeholder overraskende mange hud- og hårplejeprodukter hydrolyseret hvedegluten. En speciel vandopløselig formular med gluten har nemlig hjulpet i alverdens produkter igennem mange år til fx at skabe tykt hår og give mere glans og fylde – og hvem vil ikke gerne ha’ det?

Desværre viser det sig, at det meget brugte protein fra hvede kan give dig nældefeber og andre allergiske reaktioner, også selv om du ikke nødvendigvis er glutenintolerant eller allergisk over for de glutenholdige fødevarer, som du indtager.

 

Speciel formular er årsag til glutenintolerance

Før proteinet gluten kan indgå i hår- og hudprodukter, kræves det, at proteinet ødelægges. Kun på den måde kan det gøres vandopløseligt og blive en del af en god, vandig konsistens, som kan anvendes i den daglige kropspleje. Den præcise bearbejdningsproces er årsagen til den ekstra overfølsomhed, som der kan være over for de udvortes produkter, som indeholder gluten. Når glutenproteinet hakkes i småstykker, trænger det lettere igennem din hud og slimhinder, og det er her, at der kan opstå en allergisk reaktion, såsom nældefeber.

 

Sæt spørgsmålstegn ved din kropspleje

Tilsyneladende naturlige produkter kan altså godt give reaktioner. Green People, hvis motto er: ”When in doubt – take it out”, har taget konsekvensen og taget gluten ud af deres hud- og hårpleje produkter og baserer i stedet produkterne på quinoa. Quinoa viser sig nemlig at have lige så gode egenskaber som glutenproteinet.

Green People har i deres research fundet frem til fem hovedårsager til at anvende quinoa i stedet for gluten:

  • 100 % glutenfrit.
  • Indeholder alle de otte essentielle aminosyrer, hvilket har vist sig er sjældent for planteproteiner. Det er desuden rigt på vitaminerne E og B.
  • Ingen kendte allergiske reaktioner.
  • Peptiderne i quinoa er ikke større, end de kan optages af hårstrået og virke beskyttende på håret. Quinoa-proteinet beskytter desuden hud og hår mod mange stressfaktorer, herunder luftforurening.
  • Farver du håret, vil du opleve, at hårfarven holder bedre, og håret er mere glansfuldt.

 

Green People har en hel quinoaserie til både hud og hår. Du kan dermed få gavn af quinoas gavnlige effekter hver dag uden at bekymre dig om, hvorvidt du er glutenintolerant. Læs mere på http://www.greenpeople.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *