Fedtstoffer til barnehjernen

 

 

Er du flittig læser af sund-forskning, har du sikkert opdaget min begejstring for eye q til udviklingen af børns hjerner. Og det er med gode grunde: Over 7.000 børn har deltaget i forsøgene verden over, og forsøgene er lavet af mange forskellige forskere, som i den grad højner troværdigheden af studierne.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018

 

Eye q indeholder en unik fiskeolie, der kaldes kirunalolie, og som kendetegnes ved en særlig kombination af EPA og DHA. Lige netop denne sammensætning har vist sig særdeles vigtig for børn og voksne, der har brug for hjælp til koncentration og indlæring. For ikke at tale om hyperaktive børn og børn med koncentrationsproblemer, fx ADD og ADHD.409 almindelige børn i alderen 3-13 år blev rekrutteret til at deltage i en randomiseret undersøgelse, hvor man i første fase over 20 uger fik placebo eller seks eye q-kapsler. I fase 2, efter de første 20 uger, fik også placebogruppen eye q-kapsler.

De blev vurderet på, hvor gode de var til at tegne en person. Her var det tydeligt, at gruppen, som fik eye q fra begyndelsen, viste store forandringer i tegneevner, og da placebogruppen også fik lov til at få eye q i forsøgets anden fase, fulgte de med over i gruppen af signifikante forbedringer.

Eye q-gruppen viste signifikant forbedring i tegnefærdigheder med langt flere detaljer ved gengivelse af personerne. Ligeledes skete der forbedringer i forholdet mellem de enkelte kropsdele.

Generelt skete der en udvikling af tegnefærdigheder, og efter de 40 uger med eye q tegnede børnene en mere realistisk og mere detaljeret person. Det giver en højere score på ”draw a person”-evalueringen.

 

Kroppen har brug for fedtsyrer

Flerumættede fedtsyrer findes i alle celler og har mange vigtige funktioner, bl.a. som byggesten i cellernes membraner. En god, varieret kost med meget fisk, mange nødder og grøntsager giver den bedste kombination af de vigtige flerumættede omega-3-fedtsyrer, EPA og DHA, samt omega-6-fedtsyren GLA. Et regelmæssigt indtag af eye q bidrager med disse vigtige fedtsyrer til børn og voksne.

Forvirret over alle forkortelserne? Læs mere på www.sund-forskning.dk, eller gør det nemt for dig selv og dit barn. Spis eye q, hvis det handler om hjernens kognitive funktioner.

 

Fiskeolie uden lugt og smag af fisk

Kirunalolie er fremstillet af små fisk (sardiner og ansjoser) fra den sydlige halvkugle, hvor vandet altid er varmt. Det betyder, at fiskene har en anden fedtsyresammensætning med et naturligt højere indhold af EPA end fisk fra kolde vande. Kirunalolie har derfor en unik sammensætning med et markant højere indhold af EPA i forhold til DHA. Kirunalolie kombineres med kæmpenatlysolie, der indeholder GLA og tilsættes antioxidant for at stabilisere olien. Kirunalolien gennemgår en avanceret og skånsom proces, som giver en meget ren olie, og som bevarer fedtsyrerne bedst muligt. Samtidig renses olien for fiskelugt og smag.

Koncentrations-, læse- og skrivevanskeligheder samt adfærdsproblemer rammer cirka fem procent af alle børn i den skolepligtige alder. Indtil nu har denne gruppe kun haft tilgang til symptomlindrende behandling i form af en del omstridt, konventionel behandling. Nu er det bekræftet gentagne gange i studier fra Sverige, Australien og England, at et enkelt fedtsyreprodukt, eye q, kan have samme effekt som en del af den medicin, der ellers bliver givet til børn.

 

Forbedret IQ hos helt almindelige børn og børn med udfordringer

Forskellige studier bekræfter, at man kan se forbedringer hos børn i almindelighed på læsefærdigheder, IQ og andre parametre, og det gælder også for børn med forskellige bogstavsdiagnoser. I nogle af studierne så man forbedringer, der svarer til fire års skolegang!

Sørg samtidig for sund kost, der fungerer som støtte for hele kroppen, så man undgår svingende blodsukker og andre problemer, der kan give uro i kroppen.

 

Seniorforsker beretter

“Vi så dramatiske forbedringer, og hos nogle af børnene var det allerede efter nogle få uger. Deres opmærksomhed forbedredes med op til 400 procent. Mange gik fra at skrive ulæseligt til læseligt, og tests viste, at børnene ikke længere var hyperaktive. Børnene blev også meget mere åbne, fik en større selvtillid, og det blev nemmere at tale med andre mennesker”, fortæller Madeleine Portwood, som er senioruddannelsespsykolog i Durham ved Oxford Universitet.Hele 30 % af hjernen består af livsvigtige fedtsyrer, men kroppen kan kun i meget begrænset omfang danne de vigtige fedtsyrer. Derfor må man have dem tilført gennem maden eller fra kosttilskud.

Britisk forskning har også vist, at ikke alene et tilstrækkeligt indtag af flerumættede fedtsyrer, men også en bestemt blanding af dem, giver bedst effekt for at udvikle og opretholde normal funktion i hjerne og øjne. Forholdet mellem fedtsyrerne skal være EPA:DHA 4:1 for at opnå de resultater, der er skabt med 7.000 børn fra hele verden. Det forhold finder du i eye q.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *