Naturligt stof med uventet virkning mod grøn stær

 

 

 Grøn stær – også kaldet glaukom – er den primære årsag til irreversibel blindhed og synsnedsættelse. Der findes ikke nogen helbredende behandling, men forskere kan være på sporet af noget nyt.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019

 

Tanken om at blive blind skræmmer de fleste. Ikke desto mindre er knap 100.000 danskere i behandling for glaukom også kaldet grøn stær, som er den primære årsag til, at folk får indskrænket synsfeltet for til sidst helt at miste synet. Behandlingsmulighederne er ganske begrænsede, så enhver ny opdagelse bliver fulgt med spænding fra sidelinjen, og forskere er måske på sporet af noget brugbart, som ser ud til at have en virkning.

 

Q10 holder cellerne i live

Meget forenklet forårsager grøn stær et gradvist øget tryk på øjet. Dette tryk tager ”kvælertag” på synsnerven, så den i sidste ende går til grunde. Indtil videre har læger ikke haft andre muligheder end at anvende terapier, som letter dette tryk på øjet, men italienske forskere har opdaget, at det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 måske kan have en beskyttende virkning. Det viser sig, at stoffet kan forhindre DNA-skader på synsceller samtidig med at øge cellernes energiomsætning samt forhindre den programmerede celledød (apoptose), som defekte celler normalt iværksætter for at udslette sig selv.

 

Energi til nethinden

Det er helt ny viden, og forskerne famler så at sige lidt i blinde selv, men hvad der er rigtig interessant er, at øjets nethinde er et af de væv, som har størst energiomsætning. Eftersom coenzym Q10 netop er et vigtigt stof for cellernes evne til at kunne danne energi, giver det god mening, at det har en gunstig indvirkning på grøn stær.

 

Åbner nye døre

Grøn stær er en såkaldt multi-faktoriel sygdom og skyldes en række forskellige ting, og det er derfor, den er svær at behandle. Med den nye viden om coenzym Q10 og stoffets rolle i forbindelse med lidelsen kan der dog være en åben dør til en helt ny forståelse af denne øjensygdom. En af de ting, som forskerne især har peget på, er, at cellerne i nethinden er meget sårbare over for defekter i mitokondrierne, som er cellernes bittesmå energifabrikker.

 

Hjælper mod hjertesvigt

Netop i forbindelse med cellernes energiomsætning har coenzym Q10 en allerede kendt og dokumenteret rolle. Det blev blandt andet påvist inden for et helt andet område, nemlig hjertesvigt. Hjertemusklen er ligeledes et af de kropsvæv, som har et ekstremt stort energibehov. I den danske Q-Symbio-undersøgelse viste præparatet Bio-Qinon Q10 en positiv indvirkning på patienter med hjertesvigt ved at sænke deres risiko for at dø af hjertesvigt med 43 % samtidig med at styrke selve hjertemusklen, så den pumpede med øget kraft.

 

Defekte mitokondrier – en rød tråd?

Der er i det hele taget mere og mere forskning, som kredser omkring dette med defekte mitokondrier (mitokondriedysfunktion), som ser ud til at være en rød tråd for mange sygdomme. Grøn stær samt hjertesvigt er foreløbig to sygdomme, hvor vejen er banet for yderligere forskning.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *