En meta-analyse af i alt 19 videnskabelige undersøgelser viser, at sporstoffet selen, som blandt andet findes i fisk og skaldyr, sænker blodets indhold af totalkolesterol og triglycerider.
Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2019
Der er en række grunde til, at vi danskere med fordel kan øge vores indtag af stoffet selen. Øget selenindtag har i undersøgelser vist at kunne reducere forekomsten af flere forskellige kræftformer, ligesom det i kombination med det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 kan reducere hjerte-kar-dødeligheden med over 50 %.
Sænker triglycerider og totalkolesterol
Nu viser en helt ny meta-analyse af i alt 19 videnskabelige undersøgelser, som er offentliggjort i perioden 1985-2019, at selen også sænker blodets indhold af totalkolesterol og triglycerider. Undersøgelserne, der indgik i meta-analysen, var blandt andet udført i Tyskland, Finland, Danmark og Storbritannien. Især triglycerider er genstand for lægers og forskeres interesse, da man kæder forhøjet triglyceridindhold i blodet sammen med en stærkt forhøjet risiko for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme.
Danmark fører an i selenforskningen
Danmark er faktisk et foregangsland, når det gælder selenforskning. Det hænger naturligt sammen med, at dansk landbrugsjord er relativt selenfattig, så det giver god mening, at man her i landet interesserer sig for de sundhedsmæssige problemer forbundet med lav selenstatus. Virksomheden Pharma Nord, som har udviklet og taget patent på den organiske selengær, SelenoPrecise, samarbejder med en række forskere i ind- og udland, og præparatet bliver jævnligt anvendt til forsøg på grund af den dokumenterede optagelighed på 88,7 %, hvilket er højt for et selenprodukt.
Kilde: Obesity Medicine, august 2019
Hvad er selen?
Selen er et mineral og et sporstof, hvilket betyder, at det kun forekommer i mikroskopiske mængder i naturen. Det er da også bittesmå mængder selen, vi mennesker behøver for at opretholde et godt helbred.
Selen indgår i en række selenafhængige proteiner (selenoproteiner), som styrer forskellige biologiske funktioner såsom stofskifte, immunforsvar, cellebeskyttende mekanismer m.v. Der findes omtrent 25-30 kendte selenoproteiner.