Det må da godt være sundt til jul, ik?

 

 

December behøver hverken rime på sukkerchok eller tung, grøntsagsfattig og klimabelastende mad. Der er masser af andre lækre muligheder.

 

 

Af Lisbeth Tordendahl
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

 

 

Mandler med lakrids og kanel

2 tsk rålakridspulver

2 tsk stødt kanel

1 tsk salt

1 dl vand

200 g mandler

 

Sådan gør du

Rør lakridspulver, kanel, salt og vand sammen i en stor pande, hvor mandlerne kan ligge i ét lag.

Bring det i kog, og kom mandlerne i. Rør rundt, mens det koger, til vandet er kogt ind/fordampet. Det bør ikke tage længere end et par minutter, for ellers påvirker vandet mandlernes sprødhed.

Når mandlerne er kogt tørre, fordeles de på en bageplade og ristes ved 180 grader i 10-12 minutter.

Tjek om mandlerne er klar ved at skære en af dem over, de skal være let gyldne indeni, endelig ikke for mørke, og ikke smage rå.

 

 

Tip: Kom de afkølede mandler på et glas med låg, bind en sløjfe om, og brug dem til kalender- og værtindegave og pakkeleg.

 

 

Hasselnøddekonfekt

100 g ristede hasselnødder uden hinder (gerne de dampede/blancherede)  

75 g tørrede dadler  

1 tsk. fintrevet citronskal  

Evt. vand

Evt. mørk chokolade til overtræk

 

Kom nødder, dadler og citronskal i en foodprocessor, og kør, til det er findelt, det tager et stykke tid. Vær dog opmærksom på ikke at køre det så længe, at olien begynder at trække ud af nødderne. Tilføj 1-2 spsk. vand for at samle massen (mængden afhænger af, hvor tørre dadlerne er). Form med let vandfugtede hænder små kugler, i alt ca. 14-18 stk. Er massen for blød og fedtet, kan du sætte den på køl først en halv times tid. Overtræk dem evt. med chokolade, sæt kuglerne i fryseren 20-30 minutter, inden de overtrækkes.

  

Grøn og mere bæredygtig jul

2019 blev året, hvor klimakrisen endelig kom på toppen af dagsordenen. Du kan få inspiration til en mere klimavenlig jul i den gratis e-bog Grøn og Bæredygtig Jul, som jeg udgav for fire år siden. I den får du masser af tips og ideer til, hvordan dine indkøb, gaver og vaner bliver mere bæredygtige, og du får skønne, grønne opskrifter til både frokost, middag og den søde tand. Hent e-bogen helt gratis på www.lisbethtordendahl.dk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *