Problemet med palmeolie er ikke det mættede fedt …

Palmeolie

 

Palmeolie er skældt ud for sit indhold af mættet fedt, men det er slet ikke derfor, du ikke skal servere det. Du skal droppe det til dig og dine børn, fordi vi i industrien mishandler den ellers meget brugte olie fra især den afrikanske palme.

Af Montserrat Farré Hernández

Mættede fedtsyrer i sig selv behøver ikke på trods af deres dårlige ry at forårsage problemer. Heller ikke palmitinsyre, som er den fedtsyre, som palmeolie indeholder mest af. Denne fedtsyre har i sin uraffinerede tilstand en god oxidativ stabilitet og fremragende ernæringskvaliteter. Det er en olie, der traditionelt er blevet brugt af store dele af befolkningen i Afrika, for den afrikanske palme er blevet brugt til alt fra madlavning til påklædning. Dens traditionelle og bæredygtige dyrkning og forbrug har ikke tidligere været et miljø- eller sundhedsproblem.

Palmitinsyre findes også i modermælk

Palmitinsyre findes i forskellige fødevarer, hovedsageligt svinefedt, mejeriprodukter og i palmeolie. Men ud over det er palmitinsyre en del af modermælken, og det er også den fedtsyre, der findes i større mængder i vores krop; vi kan faktisk danne det selv, især fra de overskydende kulhydrater i kosten.

Faktisk er 50 pct. af fedtsyrerne i pattedyrsmælken mættede fedtsyrer, og om vi vil det eller ej, inkluderer det også modermælk. Af alle disse mættede fedtsyrer er palmitinsyre den mest rigelige. Den udgør mellem 20-25 pct. af fedtsyrerne i mælken.

Vi skaber selv de kræftfremkaldende stoffer

Så nej, problemet med palmeolie er ikke et problem i sin naturlige tilstand. Problemet er, at når vi mennesker forarbejder/raffinerer olien, og det bliver den i stor til og anvendes alle vide vegne i industrien – også i den økologiske del af færdigretter m.m. Det er den raffinerede olie, der indeholder mest 3-MCPD, en kræftfremkaldende forbindelse, og den kan sammen med andre toksiske virkninger bl.a. skabe nedsat fertilitet. Det er et problem, som EFSA allerede advarede os om i 2016:

Artiklen: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/process-contaminants-vegetable-oils-and-foods

Fuld rapport: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2016.4426


EFSA: Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet er et EU-agentur, der leverer uafhængige videnskabelige udtalelser til Europa-Kommissionen inden for områder, som har direkte eller indirekte at gøre med fødevaresikkerhed. Den er oprettet som et særskilt organ, der er uafhængigt af andre EU-institutioner. (Kilde: wikipedia)


I artiklen advarer EFSA mod de giftige stoffer, der opstår ved raffinering af olier, og som især findes i palmeolie og palmefedt samt forarbejdede fødevarer som fx chips, kager, og kiks. Der er særlig bekymring omkring disse færdige produkter til små børn og børn, hvis de indeholder de raffinerede olier. Selv EFSA angiver ikke en sikker minimumeksponeringsmargin for forbrugerne, som på almindelig dansk betyder, at man ikke ved, hvor små doser der kan være skadelige.

Skader også vores gener, og sunde celler kan blive syge

De toksiske forurenende stoffer er specifikt 3-monochloropropandiol og 2-monochloropropandiol (3-MCPD og 2-MCPD) og deres fedtsyreestere samt glycidyl fedtsyreestere, som betragtes som muligt kræftfremkaldende og ligeledes vurderes genotoksiske, altså kan skade vores DNA og arvemasse.

De rene råvarer

Så måske skal vi være meget mere bevidste om vores daglige madvaner baseret på forarbejdede produkter, som er fyldt med raffineret sukker, raffinerede vegetabilske olier, bl.a. palmeolier, en masse uønskede tilsætningsstoffer og andre industrielle spiselige ingredienser.

Derfor er det bedste, du kan gøre, at spise rigtig mad! Spis uforarbejdede og uraffinerede fødevarer, fx masser af friske frugter, grøntsager og animalske produkter af rigtig god kvalitet, og lad de forarbejdede produkter blive på hylden i supermarkedet! (så holder de måske op med at sælge dem …)

Skovene må vige for usunde industriprodukter

Og hvis vi vender blikket mod miljøet og den påvirkning, som dets irrationelle dyrkning og forbrug betyder, fører den store produktion af raffineret palmeolie til et alvorligt og meget bekymrende problem med skovrydning i mange store områder i verden. Palmeolien er den mest anvendte olie i fødevareindustrien i hele verden, da dens produktion er meget effektiv og billig.

Først ødelægger de råvaren, og derefter praler de af et tilsat vitamin eller mineral

Men det er ikke kun fødevareindustrien, der har brug for at ændre adfærd og stoppe med at bruge disse typer produkter, du skal også tage det virkelig vigtige skridt for at støtte dit helbred og miljøet ved at stoppe med at købe varerne, som ofte fremstår som sunde. At hele fødevarens væsen, fx nogle majs, bliver mast til plukfisk for derefter at tilsætte nogle få B-vitaminer, gør den ikke sund. Det bliver kiks heller ikke, blot fordi man undgår planteolie, de kan stadig være fyldt med sukker og alt mulig andet, der ikke har med mad at gøre.

Palmeolie er en spiselig vegetabilsk olie udvundet (raffineret) fra frugtkødet fra oliepalmer, primært fra den afrikanske oliepalme (Elaeis guineensis) og i nogle tilfælde fra den amerikanske oliepalme (Elaeis oleifera) og maripa-palmen (Attalea maripa).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *