Som med alle andre organsystemer i kroppen – og dem har vi 12 af i alt – så skal også luftvejene plejes med de rette næringsstoffer, så de kan fungere optimalt. Her er et udpluk fra europæiske planter samlet i et produkt.
Standardiserede urter kan støtte hele processen, hvad enten det er slim, ikke-slim, støv eller andet, der irriterer bronkier og lunger.
Af Marianne Palm
Som ved alt andet vi skriver her i sund-forskning: sund fornuft og en tur til lægen er hovedkilderne til et liv med støtteterapi fra naturens skatkammer.
Humle er ikke bare øl
For at forstå, hvordan humle, der ellers bruges i ølfremstilling, kan være en værdifuld hjælper til luftvejene, er man nødt til at kigge forskerne over skulderen for at se, hvad de finder af aktive stoffer. Og mængden af dem kan vel at mærke være ret så svingende, så det er ikke bare nok at hælde sprit over sine humleknopper i haven. I den smukke slyngplante, som særligt er kendt i Tyskland, skal der være et højt indhold af xanthohumol, som er en af de mange polyfenoler, der findes i planten. Man ved om indholdsstofferne, at de kan støtte kroppen i at afværge virus og også skabe færre inflammationer i slimhinderne. Faktisk har man gennem tiderne set en god virkning på mange forskellige vira, som de små bæster hedder, når der er mere end en … Og det er der som regel, da de formerer sig med lynets hast. Også derfor er det så meget bedre at forebygge eller sørge for at tage det hele i opløbet, når man mærker de første symptomer.
Derfor kan du ikke drikke dig til sundere luftveje:
Der er kun 1-2 gram humle i en liter øl …
Hyldebær kan også gøre en forskel
En anden potent ingrediens til luftvejene kan være hyldebær, og hvis ellers det smukke træ er vokset op under de rette forhold med de rette jordbundsforhold og det rette klima, kan bærrene være en rigtig vigtig støtte mod de irriterende vira, som ellers har det med at invadere vores kroppe og bare formere sig, som de lyster. Der skal stadig meget forskning til, og især fordi de antivirale stoffer i bærrene kan være af noget svingende karakter, så sund-forskning holder nøje øje med de fremtidige muligheder. Indtil da må vi ”nøjes” med at glæde os over, at der ser ud til at være en vis støtte til mange forskellige typer vira.
Fra forskning omkring Middelhavet
Olivenblade indeholder et højt indhold af hydroxytyrosol, en polyphenol, som også har antivirale egenskaber. Og sammen med bakterier er virus jo en af de store trusler i vores luftveje, hvis altså ikke tobaksrøg, forurening og mangel på sunde, stærke slimhinder egentlig ligger på førstepladsen.
For det naturlige værn må og skal være førstevælgeren, så vi skal bruge færre kræfter på at gøre noget, når virus først har meldt sin ankomst. Det ser ud til, at olivenbladsekstrakt ligesom de andre ingredienser i Active Immune virker på mange forskellige typer af vira, både dem, vi kender rigtig godt, fx herpesvirus, men især kan polyphenolerne forkorte antallet af sygedage med 28 pct. ved mange infektioner.
Den skandinaviske birk
Birkebarkekstrakt hører sammen med humle til blandt nogle af de ældste europæiske droger, og den har været og bliver stadig brugt som en væsentlig støtteterapi mod virusinfektioner. I laboratoriet har man set, hvordan ekstraktet kan hindre virus i at formere sig og også har en evne til at hjælpe væv med hurtigere at restituere efter en skade, blandt andet på lungevæv. Ekstraktionsmetoden er i øvrigt væsentlig her, og du kan ikke forvente denne effekt ved selv at tappe saften fra birketræer, da nogle af stofferne er vandopløselige, andre har brug for fedtstoffer i processen. Også derfor er der tilsat havtorn, som med sine fedtsyrer, især omega-7, hjælper immunsystemet med at opretholde en god funktion. Havtorn hjælper i øvrigt også på optagelsen af de andre aktive stoffer fra fx rosmarin og birk.
Og retur til Middelhavets viden
Rosmarin, som de fleste af os kender som et dejligt frisk bidrag til middelhavslandenes køkken eller til vores hjemlige kødretter, har med sit indhold af flere forskellige aktive stoffer en mulighed for også at hjælpe mod diverse vira. Det ser ud til, at med de rette indholdsstoffer, der i høj grad er relateret til de æteriske olier i planten, kan den være en støtte til at hindre virus i at formere sig og sprede sig ud i cellerne.
Du skal være på forkant
For de fleste aktive stoffer gælder det dog, når vi taler om virus, at de skal være til stede, når den første virus lander på slimhinderne. Virus spreder sig med lynets hast, og det nytter ikke meget, hvis de små bæster først har fået lov til at sprede sig fra celle til celle. Derfor hører Active Immune til i husapoteket til at forebygge og meget gerne sammen med Deep Breath, som du kan læse mere om på sund-forskning.dk
Suppler endelig med gode mængder af vitaminer og mineraler, især A-C-D og zink.
Standardiseringer sikrer stabile produkter
For at sikre, at slutproduktet indeholder de aktive stoffer, som har en virkning, er så mange som muligt af plantestofferne standardiseret. Det gælder xanthohumol i humle, oleuropein og hydroxytyrosol i olivenblade, betulin og betulinsyre i birk, og rosmarinsyre, ursolsyre og carnosinsyre i rosmarin.
Sund-forskning venter spændt på, hvornår industrien får standardiseret endnu flere aktive stoffer i planter, da det er den bedste garanti for, at vi får tilført de stoffer, der virker fra de mange planter.