Bliver du let svimmel, når du rejser dig ?

 

Hollandske forskere har påvist, at svimmelhed kan øge risikoen for at udvikle hukommelses- og koncentrationsbesvær. Vidste du, at der findes en naturlig planteekstrakt, som kan øge blodtilførslen til hjernen og forebygge problemet?

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning.

 

Vi kan alle fra tid til anden opleve, at vi bliver svimle, når vi rejser os for hurtigt. Hos nogle ældre er problemet imid-lertid mere permanent og skyldes ifølge hollandske forskere en tilstand, der hedder ortostatisk hypotention. Der sker ganske enkelt det, at når man rejser sig hurtigt, udløser det et hurtigt fald i blodtrykket, som reducerer blodtilførslen til hovedet og fører til svimmelhed. Ifølge en ny undersøgelse, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PloS Medicine, kan der hos folk med svimmelhedsproblemer af denne art være en øget risiko for at udvikle hukommelses- og koncentrationsbesvær.

 

Blod og ilt skal nå hjernen

De hollandske forskere fremhæver af samme grund, at blodgennemstrømningen til hjernen har afgørende betydning for hjernens normale funktion. Derfor er det vigtigt at sikre, at så meget blod, og dermed ilt og næringsstoffer, kan nå frem til hjernen.

Blodgennemstrømningen sker via de to halspulsårer, de såkaldte karotide arterier, som sidder på hver sin side af hal-sen og fører op til hjernen. Med alderen kan der opstå åreforkalkning i disse arterier, så blodtilførslen ikke længere er så god. Dette kan man eventuelt afhjælpe med en naturlig planteekstrakt, som hedder Ginkgo biloba. Ekstrakten inde-holder nogle aktive stoffer, som virker blodfortyndende og karudvidende på samme tid.

 

Naturlægemiddel mod svimmelhed

Præparatet Bio-Biloba er et naturlægemiddel, som netop er godkendt til længerevarende symptomer som svimmelhed, hukommelses- og koncentrationsbesvær, træthed, øresusen og hovedpine, hvor lægen kan udelukke, at anden sygdom ligger til grund. Disse symptomer kan opstå i kølvandet på dårlig blodforsyning til hovedet. Præparatet kan også anvendes ved andre problemer, som skyldes nedsat blodforsyning. Det gælder blandt andet kolde hænder og fødder og smerter i benene, som opstår under gang.

 

Kilde:

PloS Medicine, 11. oktober 2016

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *