Kolik er smertefuldt for hele familien

Crying newborn baby

 

Hvorfor skal et lille nyt liv begynde med smerter? Og især, når det er nogle smerter, der meget ofte kan gøres noget ved?
Vi har kigget på forskningen, og vi har kigget på vores mangeårige erfaringer som behandlere udi kolik.

Af Marianne Palm

Det er hjerteskærende at se et lille barn græder time efter time. Disse uger og måneder, der skulle være den mest lykkelige tid for ethvert forældrepar, bliver omdannet til et vågent mareridt. Ingen får deres nattesøvn, afmagten og fortvivlelsen vokser, og forældrene står meget alene om deres dagligdag, da sundhedsplejersker ikke længere for lægemiddelstyrelsen og sundhedsstyrelsen må videregive gode tips og tricks, hvis ikke de er besluttet ovenfra og godkendt.

Så mere end nogensinde er der brug for, at vi andre får sat ord på vores erfaringer og kigger efter forskning fra ind- og udland. Og der er faktisk meget mere, end man tror.

Fælles for alle de tips, der er spredt ud på siderne, er, at de faktisk virker bedst, hvis man gør det hele på en gang og ikke prøver sig frem. For kolik er, som med så mange andre problematikker, en tilstand, hvor der ikke er én årsag, men måske flere årsager og dermed flere muligheder for behandling.

  • En børneosteopat eller kiropraktor kan tjekke, om nervesystemet ud til de små tarme fungerer korrekt.
  • En zoneterapeut kan hjælpe med at afspænde baby (og mor og far).
  • En læge kan undersøge, om der er fysiske forhindringer i fordøjelsen eller andre steder, der giver smerterne.
  • En biopat/naturopath ibm eller en phytoterapeut kan ordinere meget specifikke urteteer og mælkesyrebakterier samt kigge på, om der skulle være irritationer fra fx modermælk eller modermælkserstatninger, der kan være medårsag til kolikken.

Et helt nyt forsøg med overbevisende effekt

Du kan også forsøge dig med følgende muligheder, hvor mælkesyrebakterien BB-12 har vist en meget fin effekt på kolik målt på både antallet af grædeture pr. dag og på mere objektive fund i afføringen.

Det specielle ved kolik er, at man jo egentlig aldrig helt har fundet årsagen til de mange skrigeture, og derfor har man altid famlet lidt i blinde. Studiet på den specielle mælkesyrebakterie blev skabt for at se, om man kunne reducere de mange timers gråd, og målet var, at der skulle ske minimum en halvering af grådanfaldene.

De 80 børn, som indgik i forsøget, blev delt i to grupper, og i begge grupper målte man på forskellige markører som udtryk for, om kunne ændre på:

  • Mængden af butansyre, også kaldet smørsyre, som udtryk for produktets evne til at påvirke de lokale mælkesyrebakterier og skabe gunstige forhold for dem.
  • Afføringens struktur, om den blev mere løs, fast eller på anden måde ændrede sig.
  • HBD-2 og LL-37, to peptider, som er vigtige markører, der fortæller, om der aktivt bliver gjort noget for at beskytte kroppen mod eventuelle fremmede mikroorganismer.
  • Immunglobulin A, et vigtigt antistof på slimhinderne, som får skadelige mikroorganismer til at klumpe sig sammen, så de ikke kan trænge gennem tarmslimhinden.
  • Calprotectin er et protein, og niveauet af proteinerne er et udtryk for, om der er betændelse i tarmen.

Allerede i uge to kunne man i gruppen af babyer, der fik BB-12, se en signifikant reduktion af grådanfaldene hos 80 pct. af børnene, og ikke mindst så fortsatte den gode effekt også efter forsøget, der varede i 28 dage. Begge grupper græd mindre end tidligere, men gruppen af børn, der fik de aktive mælkesyrebakterier, havde en signifikant bedre støtte til deres tarme og dermed færre grådanfald. Der var også en signifikant forskel på antallet af afføringer, og alle ovenstående målbare parametre i afføringerne blev forbedret hos BB-12-børnene.

Derfor tør forskerne godt konkludere, at BB-12 var effektivt i behandlingen af børnekolik. Effekten skyldes sandsynligvis produktets evne til at virke på både immunologisk- og ikke-immunologisk regulering af mikrofloraen hos de små babyer.

(Kilde: Aliment Pharmacol Ther. 2020, 51:110-120)

Overspændte tarme kalder på fortyndet kamille og pebermynte

I flere årtier og også lang tid før, man vidste særlig meget om mælkesyrebakterier og tarme, har herbalister og phytoterapeuter, biopater og naturopather verden over anvendt to til tre droger som et væsentligt bidrag til at reducere de krampelignende tilstande i tarmene. I vores fordøjelse har vi en række lukkemuskler, fx mellem tynd- og tyktarm og tyktarm og endetarm. Luft fra maden, modermælk, sutteflasker og amning kan hobe sig op og skabe meget stærke smerter, et ubehag, som man sagtens kan forestille sig, hvis man bare en gang har oplevet kolikagtige smerter som voksen.

Køb fra Natur-Drogeriet kamille, pebermynte og anis. Brug maks. 1 tsk af den ene eller 1 tsk. af dem alle til 200 ml vand. Det kan drikkes lunkent eller koldt. Brug aldrig for koldt vand til de små. Urterne overhældes med kogende vand og trækker, før det sies og hældes på flasker. Du skal lave en ny portion hver dag, for de aktive stoffer er meget flygtige og damper væk eller forsvinder, hvis de står for længe.

Varme bade med massage rundt om navlen kan gøre underværker.

Masser i urets retning meget forsigtigt rundt om navlen. Det skal nærmest bare være blide bevægelser.

Ammer du dit barn, så undgå de fødevarer, du også selv får luft i tarmene af. Eller undgå kål, porrer og løg. Undgå i et stykke tid at spise stærke krydderier, og spis aldrig frugt og grøntsager i samme måltid.

Zelactin BB-12 fra Pharmaforce er i dråbeform og kan købes på apoteket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *