Seks tegn på at du mangler selen

shutterstock_209443831
 
 
Mineralet selen er enormt vigtigt for dit immunforsvar og stofskifte, men det er langt fra sikkert, at du får nok af dette stof fra din kost. Her er nogle ting, der kan afsløre mangler.
 
 
Af Bjørn Falck Madsen 
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og  //mig// – oktober/november 2016
 
 
Taber du hår, eller har du misfarvninger af hud og negle? Pludseligt opstået og jævnt fordelt hårtab kan være tegn på, at du ikke får nok selen. I meget akutte tilfælde kan du tilmed miste hår under armene eller andre steder fra kroppen. Du skal dog være opmærksom på , at lignende symptomer kan opstå ved indtagelse af for meget selen (det er dog ret usandsynligt, da danskere i forvejen ikke får ret høje mængder af selen fra kosten). På samme måde kan misfarvninger af huden og i særdeleshed neglene (typisk en markant hvidfarvning af neglerødderne) være tegn på langvarig selen-mangel.
 
 
Er du ofte syg?
 
Er du en af dem, der altid rammes af forkølelser og influenza eller andre infektionssygdomme? Så kan det sagtens være, fordi du ikke får nok selen. Kroppen behøver nemlig selen til at sikre, at det selen afhængige enzyme glutathion-peroxidase fungerer optimalt. Dette stof er blandt andet med til at gøre immunforsvaret effektivt. Mange undersøgelser viser, at selentilskud kan få et svækket immunforsvar på ret køl.
 
 
Er du konstant træt og udmattet?
 
Træthed og udmattelse sættes ofte i forbindelse med mangel på B-vitaminer og jern, men selenmangel kan også være forklaringen. Hvis du har registreret, at du føler dig unormalt træt og mat i længere perioder, kan et tilskud af selen være en ganske glimrende måde at komme det til livs på.
 
 
Har du hjernetåge og koncentrationsbesvær?
 
Hvis du føler, at du har problemer med at samle tankerne og i det hele taget tænke klart, kan det skyldes for lidt selen i kroppen. Forskere har påvist, at tilskud af selen ligeledes kan hjælpe ved angst og nervøsitet, irritabilitet, mental træthed og tilmed visse tilfælde af depression.
 
 
Lider du af barnløshed?
 
Lavt selenniveau i kroppen kan være med til at forklare gentagne tilfælde af spontan abort, viser resultaterne af flere undersøgelser. Mangel på dette vigtige stof kan ligeledes føre til forandringer i menstruationscyklussen hos visse kvinder. Hos mænd kan selenmangel mindske sædcellernes bevægelighed og dermed forringe deres chance for at blive fædre. Adskillige undersøgelser har vist, at tilskud af selen kan hjælpe ved dårlig sædkvalitet.
 
 
Har du lavt stofskifte?
 
Langvarig selenmangel kan føre til lavt stofskifte med man ge forskellige symptomer som vægtstigning, kuldefølsomhed, forstoppelse, tør hud, træthed m.v. Man har gode erfaringer med selentilskud til folk, der lider af lavt stofskifte.
 
 
Derfor skal du vælge selengær
 
Det letteste du kan gøre, hvis du har mangel på selen, er at tage et tilskud. Det kan dog være svært at vide, hvad man skal vælge, for der findes et utal af forskellige selenprodukter på markedet. Forskellen i pris kan være ret stor, men det kan forskellen i optagelighed også. Generelt optages de billige uorganiske selenprodukter ikke godt. Den selenform, som har bedst optagelighed, er organisk selengær. Den selengær, som kan dokumentere den højeste grad af  biotilgængelighed, hedder SelenoPrecise. Hele 88,7 % af selenindholdet i dette præparat optages i kroppen. Selengæren indeholder over 30 forskellige organiske selenforbindelser, hvilke t svarer til den naturlige selenvariation, man får ved at spise en alsidig og sund kost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *