Uden kisel ville alle være meget rynkede

Collagen

 

Mineralet kisel spiller en helt central rolle for vores bindevæv og dannelse af kollagen. Uden kisel ville vi mangle kollagen og elastin, men det ville ikke kun gå ud over huden, for også hår, negle, knogler, tarm og blodkar ville mangle denne byggesten. Rynkerne ville være vores mindste problem, men vores stræben efter at undgå dem kan vise sig at være meget gavnligt os.

Af Marianne Palm

Vi mennesker vil gerne være sunde, men vi vil også gerne være smukke, have flot og fyldigt hår og være fri for rynker så længe som muligt. Man er vel forfængelig, og med den erkendelse kommer dagens gode nyhed – med et dagligt tilskud af optagelig kolloid kisel kan du pleje både din skønhed og din sundhed på én og samme gang.

Studier viser, at kisel har et væld af funktioner. Det styrker hår, hud og negle og holder knogler, bindevæv og blodkar sunde. Nogle studier peger endog på, at kisel kan have betydning for mental sundhed.

Forhindrer aluminiumforgiftning

I forhold til mental sundhed er det kisels evne til at adsorbere uønskede substanser, som fx aluminium, der er den afgørende faktor. Aluminium er mistænkt for at være medvirkende årsag til Alzheimer, og kisel sørger for, at det aluminium, vi utilsigtet indtager gennem kosten, aldrig når op til hjernen.

Visse typer af øl indeholder meget kisel, og studier peger på, at et moderat indtag af den rigtige slags kan være med til at mindske risikoen for demens. Inden du glæder dig for meget, så anbefaler vi nu alligevel at gemme øllen til hyggebrug og at få dit daglige kiseltilskud på anden vis.

Øl eller ej, der er altså mange grunde til at sørge for et dagligt tilskud af kisel, og lad os vende tilbage til vores ønske om at være unge og smukke og se lidt nærmere på det.

Kisel er en byggesten i kollagen

Du har sikkert hørt, at kollagen er godt for dit bindevæv, og det er helt korrekt. Kisel er en byggesten i kollagen og et afgørende element for kroppens egen dannelse af kollagen. Bindevævet er opbygget af proteiner som fx kollagen, elastin og keratin, og kisel hjælper med at opbygge og forbinde de forskellige proteiner, så de tilpasses kroppens forskellige behov.

Vi joker lidt med vores forfængelighed, men vi skal tage de psykiske følger af forskellige problemer med udseendet alvorligt. Tyndt hår og slap hud kan, især i tidlig alder, påvirke vores psyke og livskvalitet. Det har inspireret forskere til at undersøge kisels effekt på blandt andet hår, hud og negle. I studier, hvor der er brugt kolloid kisel fra tyske Hübner, ses det, at produktet giver tykkere hår, tykkere dermis (læderhud), færre rynker og stærkere negle. I et studie, der omhandlede kvinder med tyndt hår, så man, at både hårtykkelse, hårets sundhed og deltagernes psykiske velbefindende øgedes.

Og det er altså den samme type kolloid kiseloxid, man skal tage, uanset om man vil styrke hår, hud, negle, knogler og blodårer eller undgå aluminiumforgiftning. Set i det lys er vores forfængelighed en fordel, ja, vel nærmest en gave. I hvert fald i dette tilfælde.

På det danske marked fås den omtalte type af kisel som Original Silicea i kapsel- og gelform. Det er ikke helt så hyggeligt som øl, men til gengæld behøver du ikke bekymre dig om hverken alkohol eller kalorier.

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3546016/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32842290/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22976072/

https://sa1s3.patientpop.com/assets/docs/78512.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8112478/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *