Befri dine trængte tarme med gode enzymer

Tarmvæg-01

 

Luft i maven, oppustet, så det smerter, kan ikke spise kål, porrer, løg, broccoli og bønner, linser, kikærter, korn, frugter og, nå ja, alt muligt andet i rå eller behandlet form.

Eller handler det hele om ikke at kunne nedbryde mælkeprodukter? Eller gluten?

Biosym har tre væsentlige produkter til at støtte din fordøjelse, så du ikke længere skal bruge så meget energi på ikke at kunne spise sundt …

 

Af Marianne Palm

 

Lad os starte med, hvad jeg ser som den helt store nyhed. Nogasin, og hvis du brækker det ned til No-Gas-In, er du ikke i tvivl, hvis du lider af de plagsomme kolikagtige ture i tarmen, hvor du skal åbne lynlåsen, måske endog ligge ned med slemme smerter – eller medbringe din egen mad, fordi du bare ikke kan tåle de mange ellers meget sunde grøntsager, frugter og fuldkorn, der bliver serveret.

Det er yderst generende i hverdagen, og du har sikkert været rundt om din læge, som blot kan fortælle, at det er, fordi du danner mere gas end andre – uden måske lige at vide, at det også kan være et tegn på, ikke kun at vi mangler de rette mælkesyrebakterier, men også et tegn på, at vi skal kigge længere oppe i fordøjelsen, nemlig i tyndtarmen, hvor enzymproduktionen hos en super sund person blot kører uden de store dikkedarer, mens vi andre må finde en krykkestok, der kan hjælpe os i hverdagen.

Nogasin er tyggetabletter, du tager med i tasken og anvender, når du ved, at du skal have et ”luftigt” måltid med nogle af de mange grønne ingredienser, frugter og korn, der ellers kan lave ravage. Og kombinerer du Nogasin med mælkesyrebakterier som en kur og tilsætter tips fra faktaboksen, så kan du måske efter en måneds tid klare dig uden hjælpemidler eller bruge Nogasin, hvis problemet ikke er helt på plads.

Det hele handler om at få nedbrudt visse typer af kulhydrater fra maden, før de skal under behandling af mælkesyrebakterier. For det er her, det går galt: Mange har ikke nok af enzymet til at lave en god nedbrydning af kulhydrater, og når de ankommer til tyktarmen, opstår balladen: Mælkesyrebakterierne går i gang med en besværlig fermentering, som hos tusindvis af mennesker skaber gasarter, der i bedste fald blot får os til at ligne en gravid, i værste fald kan give meget voldsomme smerter og ubehag.

Enzymet hedder Alpha-galactosidase (og udtales alfa-galacto-si-dase), ikke særligt mundret, til gengæld går det nemmere med navnet på dåsen, Nogasin.

 

 

Hvad du også kan gøre for at stimulere til flere enzymer

Drik vand med citron før hvert måltid

Spis modne papayaer

Undgå at blande kulhydrater sammen med proteiner og fedt

Tjek diæten fodmap. Du kan læse mere på www.sund-forskning.dk

Spis gode mælkesyrebakterier sammen med Nogasin

Tjek ud, om du også har problemer med andre enzymer

 

Måske det også handler om glutenintolerance

Rigtig mange går på glutenfri diæt for at se, om de mangeartede symptomer lige fra mærkværdige symptomer fra nervesystemet til problemer med hud, tarme og ledproblemer kan skyldes en intolerance over for gluten. Nogle mærker en klar bedring på en diæt, andre går lidt rundt og tænker, at det vist ikke er det problem, der er årsag til, at kroppen er ophørt med at være en medspiller udi hverdagens glæder.
Det er ikke så underligt, for vi har mange enzymer i fordøjelsen, som har hver deres opgave, og vi er enten født lidt forskelligt med hensyn til at have evnen til at danne nok enzymer, eller vi har måske spist alt for ensidigt med hvidt brød op gennem barndommen, der sammen med mangel på fibre og vand har udfordret tyndtarmenes cellevægge og skabt, hvad der populært kaldes en utæt tarm, så ubearbejdede glutenproteiner får lov til at passere over i blodet og skabe mange symptomer.

Der kan også være et væld af andre årsager, men lad os forsøge at gøre det enkelt

Hvis du har mistanke om, at du ikke kan tåle glutenholdige produkter, skal du have undersøgt, om du har sygdommen cøliaki, som du kan få undersøgt hos lægen. Hvis der her ikke er nogen rigtig allergi over for gluten, har du måske en glutenintolerance, og her kan du opdage, om du får det tydeligt bedre ved at tygge et par tabletter med Gluten Go til næste måltid.

Det spændende ved produktet er, at det indeholder enzymerne pepsin, protease og protease DPP-IV, hvor de to første sørger for at klippe glutenproteinet over på midten, mens det tredje enzym klipper enderne over. Dermed kan glutenproteinet ikke genkendes som et problem af tarmen, og det passerer gennem fordøjelsen, som det skal, og de værdifulde næringsstoffer fra fuldkorn kan optages uden problemer af fordøjelsen.

Det er de samme enzymer, der kan hjælpe på nedspaltningen af kasein fra mælkeprodukter

Mange har opdaget, at kan de ikke helt tolerere gluten, har de også ofte problemer med mælkeprodukter. Og det er ikke så underligt, for det er de selvsamme enzymer, som skal anvendes til at nedbryde kasein i mælk. Du får derfor en dobbelteffekt ved at spise Gluten Go, og kombinerer du med at hjælpe med også at blive bedre til at nedbryde kulhydrater, så er du ”gut-to-go”.

Kasein er, som du nok har regnet ud, mælkeproteinet fra mælkeprodukter, og har du problemer med at nedbryde mælkesukkeret, skal du have fat i Lactrase.

Så ikke kun en dobbelteffekt, men en trippel effekt, hvis du gerne vil have det bedre med dine lange tyndtarme og ikke mindst nyde godt af de mange gode næringsstoffer, der er i korn, mælk, grøntsager, frugter og frø.

Gut-to-go – en fordøjelse, der fungerer allerede oppe fra tyndtarmens enzymer og hele vejen ned.

Både mælk og gluten indeholder store mængder af den svært nedbrydelige aminosyre prolin, og vores fordøjelse er ikke altid gearet til formålet. Derfor kan det være nødvendigt i perioder – eller resten af livet – at tilføre de enzymer, der kan støtte processen.

Kombinationen af de tre enzymer til nedspaltning af gluten er betydeligt bedre end blot at anvende det ene enzym. Der sker både en hurtigere nedspaltning, og det sker flere gange mere effektivt.

I et klinisk studie så man en statistisk forbedring af en række symptomer ved at kombinere de tre enzymer, du finder i Gluten Go: Der var symptomlindring i forhold til mavesmerter, tarmlyde, oppustethed, tømning af tarmen, smerter pga. sultfornemmelser, energiniveau, hovedpiner og alment velvære.

En kapsel Gluten Go indeholder:

Pepsin:  500 SAPU

Proteas:  75 000 HUT

Proteas DPP-IV:  125 DPP-IV

Dosering 1- 2 kapsler til hvert måltid med gluten eller mælk i.

 

Referencer:

Deaton J, Labellarte G. Tolerance and efficacy of Glutalytic, a randomized, double-blind, placebo- controlled study [manuscript submitted]

Ehren J et al. A food-grade enzyme preparation with modest gluten detoxification properties. PLoS One. 2009 Jul 21;4(7):e6313.

Elli L et al. Diagnosis of gluten related disorders: Celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity. World J Gastroenterol. 2015 Jun 21;21(23):7110-9.

Hausch F et al. Intestinal digestive resistance of immunodominant gliadin peptides. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2002 Oct;283(4):G996-G1003.

Hudson M, King C. Glutalytic clinical trial for normal consumption of gluten containing foods [unpublished study]

Tiruppathi C et al. Genetic evidence for role of DPP IV in intestinal hydrolysis and assimilation of prolyl peptides. Am J Physiol. 1993 Jul;265(1 Pt 1):G81-9. Uhde M et al. Intestinal cell damage and systemic immune activation in individuals reporting sensitivity to wheat in the absence of coeliac disease. Gut. 2016 Jul 25.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *