FDA kan godt se sammenhængen
Der er tale om en stiltiende accept mere end noget andet, men ifølge en pressemeddelelse udsendt af FDA (Food and Drug Administration) i USA har organisationen ingen intention om at sætte sig imod, når fødevare- og kosttilskudsproducenter skriver, at magnesium har en effekt på forhøjet blodtryk.
Af Bjørn Falck Madsen
Der findes en række undersøgelser, som dokumenterer, at magnesium har en blodtrykssænkende virkning. Der er ikke tale om solid og entydig forskning, men alligevel er der så meget, der peger på en sammenhæng, at FDA af samme grund ikke agter at sætte sig imod, når blandt andet producenter af kosttilskud refererer til mineralets gavnlige effekt på forhøjet blodtryk. Det skriver FDA i en pressemeddelelse i januar 2022 og tilføjer, at den stiltiende accept er under forudsætning af, at man ikke går over sine beføjelser ved at misinformere eller overdrive.
Får blodkarrene til at slappe af
Hvad er det så, der gør magnesium virksomt mod blodtryk? Først og fremmest har magnesium en regulerende indvirkning på muskler og nerver og får derfor den glatte muskulatur i blodkarrene til at slappe af, så karrene udvider sig, og trykket derved falder. Ud fra eksisterende undersøgelser at dømme kan man opnå denne virkning med et dagligt magnesiumtilskud i størrelsesordenen 250 til 1000 mg dagligt. En meta-analyse af sammenlagt 34 videnskabelige undersøgelser og over 2.000 patienter viste for eksempel, at daglig anvendelse af magnesiumtabletter i tre måneder var i stand til at sænke det systoliske (øvre) blodtryk med 2 mmHg og det diastoliske (nedre) blodtryk med 1,8 mmHg i gennemsnit.
Dansk kost mangler magnesium
De færreste er klar over det, men magnesium er med til at styre over 300 forskellige biokemiske processer i kroppen. Det er forskellige enzymreaktioner, som blandt andet regulerer muskel- og nervefunktion, calciumindholdet i blodet og vævene og en lang række andre funktioner. Dansk gennemsnitskost indeholder ikke specielt meget magnesium, så medmindre du spiser rigeligt med spinat og andet bladgrønt, nødder, bælgfrugter, kerner og fuldkorn, er det langt fra sikkert, at du får dækket dit behov for dette livsvigtige mineral.
Vigtigt stof for leveren
Kroppen mister endvidere en del magnesium, når vi er stressede eller indtager for meget kaffe eller alkohol. Og a apropos alkohol har en videnskabelig undersøgelse af patienter i behandling for alkoholmisbrug påvist, at daglig anvendelse af magnesiumpræparatet Bio-Magnesium har en positiv indvirkning på enzymet AST (aspartat aminotransferase), som man bruger til at vurdere graden af leverskade forårsaget af alkohol. Undersøgelsen viste endvidere, at præparatet havde god optagelighed i kroppen, hvilket er en afgørende faktor for effekten i alle sammenhænge.
Kilde: www.fda.gov, januar 2022