Ud over dejlige minder kan du desværre også komme til at medbringe væggelus fra hotellet eller ferieboligen. Det er en virkelig bitter souvenir at få inden for hjemmets fire vægge og med i seng. Læs her, hvordan du forebygger og behandler væggelus.
Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Sådan spotter du væggelus
Når du kommer hjem fra en ferie, er der risiko for, at du kan have medbragt væggelus fra hotelværelset eller ferieboligen. De kan også komme fra møbler, typisk senge, som du har købt brugt.
Væggelus er en tæge, der lever af blod. Oftest bliver man bidt om natten. Deres bid sidder ofte i små grupper/linjer med to til fire bid og giver kløende, hævede plamager. Man kan ofte se deres spor på bundrammen af en seng. Der kan være små blodpletter på sengetøjet eller mørke/rustfarvede pletter af afføring på madrassen, sengetøjet eller væggene.
Væggelus har en vanvittig god overlevelsesevne. De kan leve i et år (!) uden mad (blod), og de kan være meget svære at slippe af med. De kan gemme sig i tekstiler, vægge, gulve m.m. Bor du i lejlighed, kan de kravle op til overboen og ned til underboen.
Forebyg væggelus
Undgå at bære kufferter og andet ind i huset, når I kommer hjem fra ferie, hvis du ved, at I har væggelus med eller blot vil forebygge det. Varmebehandling er det bedste mod væggelus. Måske er frysning i mindst tre døgn ved minus 18 grader nok, men varmebehandling er en sikrere metode.
Vask alt, der kan tåle det, på mindst 60 grader, gerne mere. Det, som ikke kan tåle denne vask, kan lægges i sorte plastsække ud i solen i mindst to døgn. Det gælder også tasker, kufferter m.m. Denne metode giver dog kun mening, når det er varm sommer. Du kan også give tingene en tur i ovnen på 60-70 grader, hvis de altså kan være der og kan tåle denne behandling. Det kunne f.eks. bruges på visse typer legetøj, bøger m.m. Behandling i tørretumbler kan også være effektivt ligesom at rense med en damprenser. Du kan også kombinere disse metoder. Du skal selvfølgelig være obs. på, hvilke behandlinger de forskellige ting kan tåle.
Når du køber brugte møbler
Vær meget obs., hvis du køber brugte møbler, især senge, men også sofaer. Undgå at købe eller overtage brugte madrasser fra nogen, du ikke kender og stoler på. Man kan tjekke sengerammen under sengen efter spor fra væggelus. Det er dog ikke altid, at man kan se dem.
Behandling af væggelus
Hvis I har fået væggelus derhjemme, så vælg om muligt en skadedyrsbekæmper, der bruger tørdamp og sprit, selv om det er væsentlig dyrere end kemisk behandling. Forbered dig på at skulle bo et andet sted i nogle uger. Tag ikke på besøg med ting og tøj, så smitter I. Kemisk behandling af væggelus foregår med sundhedsskadelige midler (biocider), ofte pyrethroider, som er nervegift for insekter. Det mistænkes for at kunne skade fostre og små børns hjerner (adfærdsproblemer mv.). Alle biocider er sundhedsproblematiske.
Hvis du bor i en lejlighed i en ejendom, der skal behandles for væggelus, kan det være svært/umuligt at fravælge. Flyt væk i så lang tid som muligt, særligt hvis du er gravid, især i 1. trimester. Undersøg, om din forsikring kan dække udgifter til behandling og ophold uden for hjemmet.
Insektmidler er sundhedsskadelige
Et hyppigt anvendt middel er insekticidet Deltamethrin. Det er generelt lav-toksisk, også i graviditeten. Men undersøgelser tyder på, at små børns lavdosis-eksponering kan påvirke den kognitive udvikling. Eksponering for skadelige kemiske stoffer i fostertilstanden er det allerværste tidspunkt at blive påvirket på i hele en persons liv.
I en udenlandsk undersøgelse omkring gravide kvinders eksponering for kakerlakmidler så man nedsat fødselsvægt og -længde, forsinket mental udvikling, lavere IQ og tyndere hjernebark hos børnene.
Ingen pesticider er systematisk testet for påvirkning af nervesystemets udvikling eller hormonforstyrrende effekt. Man tester kun for de akutte effekter og kun meget få tester blandinger. Så realistisk set ved man ikke, om der er en langtidseffekt af insektmidler, der bruges i private hjem.
Kilder:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2018.00615/
https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.1307044
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16395479/
https://news.berkeley.edu/2011/04/20/prenatal-pesticide-exposure-lower-iq/
https://www.nature.com/articles/s41467-017-00349-2
Om Rose Maimonide
Rose Maimonide hjælper børnefamilier og gravide med at have nemt ved at leve sundt, bæredygtigt og kemifrit i en travl hverdag. I Roses onlineunivers Grøn Stue får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com