Ayurveda

Indien

 

Sundhedsvisdommen fra Indien

Af Mette Westerholt

Flere og flere i Vesten er ved at få øjnene op for ayurveda og dens mange gavnlige virkninger, og det er der en rigtig god grund til. Det mere end 5000 år gamle sundhedssystem fra Indien indeholder nemlig en helt unik viden om helbredelse og forebyggelse af sygdom, der udelukkende baserer sig på naturlige metoder. Denne viden er i dag understøttet af videnskabelig forskning fra hele verden. Søger man på ordet ayurveda på PubMed, som er en af de største søgemaskiner inden for biovidenskaben, finder man mere end 6.000 videnskabelige artikler, der beskriver ayurvedas mange positive effekter.

De ayurvediske forebyggelses- og behandlingsmetoder dækker et bredt sundhedsområde som almen medicin, fysiologi, anatomi, kirurgi, patologi, farmakologi, psykiatri, foryngelse, pædiatri og ernæringslære. Behandlings- og terapiformerne er mange, eksempelvis kan nævnes kost, livsstil, urter, krydderier, lydterapi, olier, æteriske olier, yoga og meditation – alle uden negative bivirkninger, hvis de anvendes korrekt.

En higen efter at genfinde kontakten til naturen

Ayurveda tager udgangspunkt i naturens rytme, årstidernes skiften, døgnets timer og ikke mindst vores iboende natur. Måske er det netop derfor, at ayurveda i dag oplever en sand renæssance. Fordi vi som mennesker har bevæget os længere og længere væk fra naturen, og stadigt flere higer efter at genfinde kontakten indadtil og genskabe en dybere kontakt til naturen.

Tre kropstyper

Et vigtigt begreb inden for ayurveda er de tre kropstyper (“doshaer”) kaldet Vata, Pitta og Kapha. De kan bedst beskrives som tre grundlæggende livsenergier, der findes overalt i kroppen; i hver en celle, organ og væv. Alle tre doshaer er altid til stede hos os alle, men forekommer i forskellige konstellationer fra person til person. En helt central teori inden for ayurvedisk medicin er, at sundhed eksisterer, når der er balance imellem de tre doshaer Vata, Pitta og Kapha. Omvendt, når doshaerne er ude af balance, giver de anledning til specifikke fysiske- og mentale symptomer. Typisk vil du være domineret af én eller to af doshaerne, som bestemmer din unikke ayurvediske type. Det betyder, at vi ikke alle sammen er ens ifølge ayurveda. Derfor skal vi heller ikke alle spise den samme slags kost eller praktisere den samme levestil. Vi skal derimod tilpasse vores kost, motion, daglige rutiner og livsstil efter vores unikke ayurvediske fordøjelses- og kropstype.

Vata-personer er inspirerende, entusiastiske, energiske og kreative

Vata er karakteriseret ved bevægelse, kommunikation og transport og styrer bl.a. vejrtrækningen, nervesystemet og blodcirkulationen. Mennesker, der er domineret af Vata, har typisk en spinkel og let krop med tyndt hår og tydelige knogler. De bevæger sig, taler og tænker hurtigt, og deres sind kan være omskifteligt og rastløst. Når de er i balance, er Vata-personer inspirerende, entusiastiske, energiske og kreative. Ude af balance kan Vata vise sig ved søvnbesvær, stress, udmattelse, bekymring og angst samt fysiske symptomer som oppustethed, ledsmerter, tør hud og forstoppelse. Derfor er en af de primære tilgange til at behandle en øget Vata-energi at afbalancere fordøjelsen gennem kosten. Øvrige elementer i behandlingen er bl.a. stressreduktion ved hjælp af urter, krydderier, olier og livsstil samt hvile og ”grounding”.
 

Pitta-personer er varme, intense og skarpe

Pitta dosha er karakteriseret ved transformation og varme og styrer bl.a. stofskiftet samt fordøjelsen. Mennesker, der er domineret af Pitta dosha, er typisk varme, intense og skarpe. Deres krop er almindelig eller atletisk af bygning, og huden er generelt varm og lettere olieret. Pitta-personer er ofte beslutsomme og handlekraftige. Når de er i balance, er Pitta-personer fremragende ledere og ildsjæle, de er målrettede og har meget energi. Ude af balance kan Pitta vise sig ved irritation, vrede og overdreven kompetitiv adfærd samt fysiske symptomer som inflammation, halsbrand og følelsesmæssig stress. En af de primære tilgange til at behandle en øget Pitta-energi er at køle den overophedede ”fordøjelsesild” via kosten. Derudover er det også vigtigt at reducere generel inflammation i kroppen samt støtte leveren, som ofte er overbelastet hos Pitta-personer.

Kapha-personer er rare, loyale, afslappede og tryghedssøgende

Kapha dosha er karakteriseret ved tyngde, stabilitet og soliditet og står for kroppens faste strukturer som knogler, væv og hud samt sørger for at ”smøre” kroppen. Kapha-personer er ofte kraftigere bygget, fyldig med blød, olieret hud og tykt hår. De er typisk rare, loyale, afslappede og tryghedssøgende, og når de er i balance, er de tilgivende, kærlige, medfølende og modige. Ude af balance kan Kapha vise sig som tunghed, dovenskab, grådighed og stagnation samt fysiske symptomer som forstoppelse, depression, træthed og vægtøgning. Derfor er en af de primære tilgange til at behandle en øget Kapha-energi at tænde op for ”fordøjelses-ilden” og stimulere fordøjelsen. Det er også vigtigt at ruske godt op i Kapha-energien med motion og en aktiv livsstil generelt. Stimulerende æteriske olier, krydderier og urter samt andre opløftende elementer er også et must i behandling af en træg Kapha-energi.

Du kan læse mere om Mette og om den ayurvediske lære på hendes store hjemmeside, ayus.dk

Følg også med på www. sund-forskning.dk


Referencer:
 

One thought on “Ayurveda

  • Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *