Mangel på D-vitamin kan føre til bakteriel vaginose hos gravide

Blærebetændelse
Mælkesyrebakterier


Bakteriel vaginose er den mest almindeligt forekommende vaginale infektion blandt gravide kvinder, og den kan resultere i en række forskellige symptomer, herunder urinvejsinfektion, underlivsbetændelse, abort og lav fødselsvægt. En ny kinesisk metaanalyse udført af forskere fra Weifang Medical University i Shandong, Kina, viser, at risikoen for dette problem er markant større hos kvinder, der mangler D-vitamin.

Af Bjørn Falck Madsen

Forskerne kiggede på data fra sammenlagt 14 videnskabelige undersøgelser, der sammenlignede D-vitaminniveau og forekomst af bakteriel vaginose hos i alt 4.793 gravide kvinder. De fandt, at hos dem med mangel på D-vitamin, var risikoen hele 54 pct. højere end hos kvinder, som ikke havde mangel på vitaminet.

Ifølge forskerne bag metaanalysen er det D-vitamins regulerende rolle i immunforsvaret, som er vigtig i denne forbindelse. Vitaminet er i stand til at udløse antimikrobielle peptider som cathelicidin, der har antiinflammatoriske egenskaber. Samtidig virker D-vitamin ved at hæmme kroppens produktion af proinflammatoriske cytokiner.

Kilde: Frontiers in Nutrition, november 2022

45 thoughts on “Mangel på D-vitamin kan føre til bakteriel vaginose hos gravide

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *