At trives med sin teenagekrop

Smilende ung kvinde

 

At trives med sig selv handler i høj grad om at trives med sin krop. Den sender uophørligt signaler til dig om, hvordan du har det og nogle af signalerne skabes faktisk af noget så elementært som at få de rette næringsstoffer. Nogle gange er det svært at ændre på sin kost, det tager tid. Imens kan du med fordel prøve med nogle enkelte kosttilskud.

Af Marianne Palm

Min lille artikel er ikke om, hvilken type mad, der er bedst for dig. Den handler dog heller ikke om, at du blot skal blive ved med at spise masser af sukkerholdige fødevarer og slik, eller fylde dig med alkohol flere gange om ugen. Men den handler om, at du meget vel kan være i underskud med helt basale næringsstoffer. Det kan opstå på grund af mange faktorer, og her vil du måske opdage, at du godt kan sætte krydser ved flere af punkterne:

  • Du er lidt træt – måske meget træt – fra du vågner, til du går i seng. Måske føler du, at du går rundt med ”vat i hovedet”, du føler måske du ”sidder inde i en boble”, måske kommer din træthed i bølger fx hver eftermiddag, hvor det kan blive så slemt, at du føler, at du ikke kan løfte dine arme.

  • Det kan også ”bare” være sådan en ugidelighed, der er opstået, og du forstår egentlig ikke hvorfor.

  • Du har måske ondt forskellige steder i kroppen, og skal man have det, når man er ung? Måske synes du også, du har flere bumser end de andre fra klassen, måske synes du, at du let får oppustede tarme og i det hele taget føler du ubehag i din krop og med din krop.

  • Måske har du også sådan en særlig uro i kroppen. Du føler dig usikker, når du mærker det, og det er tit fra maveregionen eller mellemgulvet, at det snurrer, summer eller stikker.

Måske er det helt sandt, at du har brug for nogle værktøjer fra en psykolog til at få det bedre med din krop, men mens du venter på at få en tid (eller tager mod til at få det sagt højt og dernæst få en tid), kan du fodre din krop med nogle af de næringsstoffer, du måske mangler, hvis du kan genkende bare nogle få punkter her fra artiklen.

Jeg har med vilje valgt nogle produkter, der er lette at sluge, eller hvis du er til smoothies kan hældes deri, eller valgt nogle så enkle løsninger som muligt, – og måske kan du ønske dig et tilskud i gave fra din familie?

6 stk. Scanalka om dagen lyder af mange, men pillerne er bittesmå. Du kan evt. hælde dem i et halvt glas vand om aftenen og så drikke Scanalkavandet om morgenen eller hælde dem i din smoothie. Prøv i tre måneder sammen med Multisport.

Multisport, som også er i Berthelsens serie, indeholder både vitaminer, mineraler, aminosyrer og fedtsyrer. Her skal du sluge tre tabletter til din morgenmad, og det koster dig kun omkring 4,- om dagen at hjælpe din krop til at undgå nogle af de mange symptomer.

For symptomerne kan meget vel være din krop, der vil fortælle dig, at den mangler næringsstoffer, som skaber for lidt energi, som kan sætte sig som træthed eller snurren, mumlen, smerter, irritationer og måske er dit humør heller ikke for godt?

Livets udfordringer

Nu kan alle livets strabadser ikke klares med nogle piller, du er også nødt til at sørge for sund mad fra morgenstunden. Og så er vi tilbage til starten af artiklen: For ”sund” mad kan være mange ting. For nogle er det at blive vegetarer eller veganere men det kræver rigtig meget overskud til at lave mad. For andre er det at spise Low Carb High Fat, og det kræver såmænd også at man får lavet mad. Gør det sammen med vennerne eller med familien og lav fx mad om søndagen til de fleste af ugens dage. Det er så meget nemmere at spise sundt, hvis man får købt ind til hele ugen, laver det sammen med venner eller familie, og kigger på nogle opskrifter, som er nemme. Der findes et hav af kogebøger, men du kan også vælge at gå på sund-forskning.dk og finde sund-forsknings madskribenter. Kig efter:

  • Karina Willumsen
  • Lisbeth Tordendahl
  • Nanna Ewald Stigel

Fælles for dem alle er, at det er nemme opskrifter, der er som regel også en forklaring på, hvorfor de er sunde, og så smager hele molevitten godt!

Der er nogle tips & tricks, der er værd at vide

Bliver du træt om eftermiddagen, så er det ofte din morgenmad, du skal kigge på. Spiste du ingen morgenmad, eller morgenmad med sukker og hurtige kulhydrater fx juices etc, så kan det være årsagen. Årsagen kan også være, at du har drukket for lidt vand. På det her tidspunkt på en almindelig hverdag uden sport, skal du have drukket cirka en liter.

Drikker du søde drikke – sodavand, juices etc., skal du droppe dem. De giver ikke energi og i værste fald tager de energi fra dig.

Mærk efter om du er sulten eller tørstig. Nogle gange drikker vi os mætte og får alt for få kalorier i løbet af dagen. Kalorier er som bekendt et udtryk for, hvor meget energi du får fra mad. Er du sådan almindelig af størrelse, skal du sent om eftermiddagen allerede have spist ca. 1000 – 1500 kcal. Mange unge spiser alt for lidt!

Får du let svingende blodsukker så spis flere små måltider, selvom trenden i dag er at spise kun to store måltider i løbet af dagen og indenfor et snævert tidsinterval. Men den trend passer ikke på alle.

Som teenager skal du føle dig sund og rask, fuld af vitalitet, og styrke til at leve livet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *