Når kroniske problemer rammer dine led

1knogler
Slidgigt knæ
smerter
FriAfSmerterUdenBivirkninger

 

Har du aldrig haft ledsmerter og mærket, hvordan livskvalitet ofte handler om at have mobile led, der støtter dig i al bevægelse, så spring gerne over artiklen her.

Men har du, som hundredtusindvis af danskere problemer i store eller små led, kan du med forskningen i hånden og en god portion erfaringer blive klogere på en støtteterapi, der kan gøre en forskel.

 

Af Marianne Palm

 

Smerter fra led, sener og muskler er en følgesvend, mange ældre kender, men det kan også være i de unge år, hvor du måske mere end andre kommer til skade med ankler, knæ, hofter, ryg og nakke, eller måske er du ikke skadet af sport (eller manglende motion), men fordi dit immunforsvar er i gang med at skabe kroniske inflammationer et eller flere steder i kroppen. Sagt med andre ord har du måske pådraget dig nogle skader, måske er det komponenter i dit immunforsvar, der overreagerer, og måske kalder hele kroppen på hjælp. Stop op, find en anden strategi i dit liv, så du bestemmer over kroppen frem for smerter, der bestemmer over dig.

 

Det har forskere fra alle steder i verden meget fokus på, for det er en gene for den enkelte, men også en stor økonomisk byrde for samfundet.

 

Led skal smøres ved at bruge dem, så kort kan det siges. Men de har også brug for næringsstoffer udefra, det samme har muskler og sener, som fx et knæled er omgivet med. Du kan sagtens have ondt i et knæ, uden at det er mangel på brusk, du kan sagtens have generelle smerter rundt om i mange led, uden at det er en autoimmun sygdom. Bliv tjekket hos lægen, og læs mere om en generel støtteterapi her.

 

Celle ind med receptorer etc. ?

Et af de terapeutiske værktøjer, du selv kan gribe fra helsehylden, er den rette mængde af vitaminer, mineraler og fedtsyrer. De tre komponenter skal altid være til stede i rigelige mængder, for at dine celler får nøjagtig det, de har brug for til at bevare et godt cellemiljø, så de ikke kommer til skade og er medårsag til kroniske problemer i kroppen.

Der findes et væld af produkter, kig fx på Omnimin X, der med sit indhold af alle vitaminer og mineraler, undtagen jern (som mænd ikke må for meget af), kan bidrage til, at samtlige celler får tilført de stoffer, der bl.a. danner de enzymer, som skal nedbryde den mad, du spiser. Maden skal nedbrydes til energi (ATP), og med ringere kostvaner end nogensinde, fordi der simpelthen er for få næringsstoffer i maden i dag, i kombination med alt for meget travlhed og skrald, vi putter i munden, er vi konstant udfordret på næringsdelen. Så året rundt, husk dine vitaminer og mineraler. Er du træt og udmattet både pga. for meget eller for lidt træning, hvor sidstnævnte gør, at du ikke kan trække dig selv af sted til træning, så er det en særlig god ide at supplere med Omni Vital, en til to kapsler dagligt. Her finder du fire meget styrkende droger (urter), som bliver brugt af de bedste motionister og atleter verden over.

Husk også ekstra magnesium, som hjælper muskler og nervesystem til at fungere korrekt. Muskelfibre skal bruge magnesium til at bevare en god spændingstilstand, og nervesystemet skal bruge mineralet til at føre signalstoffer fra en nervecelle til den næste. Er du ligesom andre fan af at bruge produkter fra det samme firma, for at gøre det let at købe ind til dig selv og familien, er Biosym en god mulighed med deres Magnesium 300, fordi de også har fokuseret på netop led- og muskelproblematikker med deres MoveFlex, som henvender sig til både sportsfolk, motionister og folk med immunologiske udfordringer i leddene.

Navnet MoveFlex siger vel det meste, men går vi ned og kigger på ingredienserne i kosttilskuddet, kan det i høj grad være en god støtteterapi sammen med den rette mængde motion af de led, du har besvær med, og der er fine studier på bl.a. slidgigt i knæene.

Har du generelle problemer med dine led, eller fx altid ondt i et eller to knæ, så kombiner gerne med inflammationshæmmende kost.

 

MoveFlex-forskning på motionister – og på slidgigt

Studier har vist, at en af ingredienserne i MoveFlex kan skabe en bedre fleksibilitet i knæleddet, så restitutionstiden efter en skade kan nedsættes betragteligt. Det kan være akutte skader, men også mere kroniske, hvor man tænker, at nu må det være slut med at løbe.
Det behøver det absolut ikke at være, viser forsøget, og det viser samtidig, at det kan være værd at bruge MoveFlex forebyggende pga. kollagenets evne til at støtte det lokale immunforsvar i at vedligeholde og genopbygge knæleddet.

Der er flere studier på påstanden, og det nyeste er gjort med 96 sunde mennesker mellem 20 og 55 år, som alle har mærket ledproblemer, men ikke lider af hverken slidgigt eller andre ledsygdomme. Deltagerne, der fik det aktive stof, fik 40 mg pr. dag, men resten fik placebo i 24 uger.

Man kunne se, at evnen til at bevæge knæet, målt med en international målemetode, ROM, som bruges til at måle fleksibiliteten i leddet, var signifikant bedre hos de deltagere, der fik det aktive stof, som du finder i MoveFlex. Det betyder på godt dansk, at det ikke var tilfældigt, at gruppen med det aktive stof fik det meget bedre i sine knæ.

(Kilde: Journal of Integrative and Complementary Medicine)

 

Lille tablet med stor virkning

Kollagenet kommer fra kyllingeskrog, altså et restprodukt, og dermed ikke et middel, der yderligere belaster miljøet. Studier viser tydeligt, hvor tætpakkede kollagenfibrene bliver ude i bindevævet. Fordelen ved det patenterede produkt er, at blot 40 mg er nok pr. dag til dig, der vil gøre noget ekstra for alle dine led, og de 40 mg kan nemt være i en lille tablet, der er let at sluge.

 

Mindre brug af smertestillende medicin

Et studie viste, at der undervejs i perioden med kollagenet, som du finder i MoveFlex, blev mindre og mindre brug for smertestillende medicin i de forsøg, hvor der fra begyndelsen af var udfordringer med smerter i led, især målt på knæled. Det betyder, at ud over at man naturligt får skabt øget mobilitet i leddene og undgår inflammationer i og omkring leddene, så undgår man samtidig at genere fordøjelse og lever med smertestillende medicin.

 

Måske det allervigtigste set fra en behandlerstol

At produktet også ser ud til at dæmpe de immunceller, der ellers kan gå ”til angreb” på cellerne i leddet, har rigtig stor betydning for det videre forløb. For det er meget ofte de såkaldte interleukiner, også kaldet cytokiner, der nogle gange af ukendte årsager angriber leddene.

Det lover godt for de mange mennesker med autoimmune sygdomme, og redaktionen ser frem til endnu flere studier på leddegigt og relaterede sygdomme, hvor det er så vigtigt, at vi får styr på immunforsvarets reaktioner på eget kropsvæv.

Læs i den forbindelse også artiklen om autoimmune sygdomme i april 2023 bladet af sund-forskning.