Vitamin B6 normaliserer psyke og nerver

B-vitaminer
Vigtige funktioner i kroppen som bl.a. psykologiske funktioner, nervesystem, immunsystem samt hormonaktiviteter normaliseres af B6 og er derfor afhængige af dette alsidige vitamin.

Af Marianne Palm

Har du læst med i de sidste numre af sund-forskning, har du nok opdaget, at vi har haft et meget stort tema kørende om Alzheimers for at se, om der fra naturens skatkammer kan findes en støtteterapi. Der mangler meget forskning endnu, og vi, der ved, at vi har generne for at udvikle Alzheimers i en sen alder, venter spændt på både medicin og naturlige metoder.

Et af de naturlige stoffer, som har været kendt i årtier og har betydning for dit nervesystem, finder du lige her: B6, en del af B-vitamingruppen, er helt nødvendigt for, at vi kan danne de mange neurotransmittere, som er helt uundværlige for vores hjerne og dermed sikkert også indgår i forebyggelsen af de mekanismer, der kan skabe forskellige neurologiske sygdomme.

B6, med det kemiske navn pyridoxin, er et af de mest udforskede vitaminer, og man ved, at B6 også har stor betydning for kroppens hormonbalance, immunforsvar samt en lang række andre tilstande og ubalancer.

Hvad vi også ved, er, at bl.a. alkohol kan have en ødelæggende virkning på B6, så en cocktail af danskernes dårlige vaner med alkohol, junkfood, for lidt mad og måske for mange proteiner kan sagtens være medårsag til, at alt for mange unge, men også voksne, får større og større problemer med at tackle situationer med overskud og skabe en nemmere hverdag.

B6-mangel kan ligeledes skabe PMS- og hormonelle ubalancer, og er det tilfældet, så spis også et zinktilskud. Eller allerhelst: Find en biopat/naturopath ibm, så du kan få lavet en specifik plan, der kan hjælpe dig gennem den plagsomme tid.

Direkte virkning på dine signalstoffer – bør det prøves før alt andet?

B6 kaldes hjernevitaminet, fordi det er uundværligt i dannelsen af bl.a. serotonin og dopamin. Det ved man rigtig meget om nu til dags, men da det blev opdaget, kunne det have været skønt, hvis nogen havde lyst til at forske i en så uskadelig og ”det-kan-ikke-patenteres”-løsning frem for at gå direkte ind og anvende medicin til alle typer af depressioner, både de milde og de svære. Tænk, hvis man til de milde depressioner havde forsøgt sig med B6, gode kostvaner, motion og de rette fedtsyrer frem for medicin, som både kan ødelægge libido, selvværd og selvindsigt? Hvor man næppe får arbejdet med de underliggende følelser, der måske gennem måneder og år ikke er blevet kigget på, og som ender i en medicinsk diagnose?

Så er det sagt, vi tager bladet fra munden …

Læg mærke til, at vi på redaktionen anerkender, at til svære depressioner er det sikkert nødvendigt med medicin. I gamle dage kaldte man en svær depression for en endogen depression, og dermed fik man også fortalt, at en endogen depression vitterligt handlede om noget ”endogent/indefra”, altså en biokemisk tilstand fx i hjernen, som ikke fungerede optimalt og måske endda var nedarvet, men i hvert fald til meget stor gene for vedkommende.
Det er ikke det, vi taler om, når vi taler om sund kost og B6, perikontilskud, fedtsyrer og motion. Vi taler om det meget store antal af mennesker, der får diagnosen depression, men som ikke er i nærheden af en endogen depression, som med adfærdsændringer i deres dagligdag, traumebearbejdning og at give sig selv lov til at være ked af det, sørgmodig eller vred, uden at det skal behandles med medicin, måske kan komme på fode igen.

B6 vitamin - homocystein

Konklusionen er klar …

Selvom eksperterne kan være uenige om doseringer af B6, er de ikke uenige om, at B6 indgår i alle mulige processer i kroppen, og at det er et af de vigtigste vitaminer til vores hjerne, så vi kan danne de rette neurotransmittere. B6 indgår også i nedbrydningen af proteiner, kulhydrater og fedtstoffer fra vores mad, og derfor er det vitalt for at danne den energi, der skal give os det overskud, at vi bliver bedre til at tage vare på os selv på alle niveauer.

Du finder B6 i DFI’s grønne serie af vitaminer, og firmaet har været med i mere end 40 år til at pege på de muligheder, der er i naturens skatkammer. Så det er bare at række ud efter viden. Og bruge den.