Et overset men vigtigt vitamin for dine tænders sundhed

Tænders sundhed og D-vitamin

 

Tandbørste og tandtråd er selvklart primære våben mod huller i tænderne. En amerikansk undersøgelse viser dog, at det i høj grad også er vigtigt at få nok D-vitamin.

Af Bjørn Falck Madsen

Nogle mennesker kan af uforklarlige årsager spise alle de forkerte ting, være sjuskede med tandhygiejnen og alligevel klare frisag, når det gælder huller i tænderne. Måske har de bare en emalje, som er stærkere end normalt. Alligevel er tandbørste og tandtråd vores primære redskaber, når det gælder om at passe på sine tænder og undgå karies. Vi skal ligeledes passe på med fødevarer med højt syreindhold, og så er der den ting, som mange måske ikke er klar over, men som har større betydning, end vi lige går og forestiller os, nemlig D-vitamin.

Man har længe vidst, at D-vitamin er vigtigt for knoglernes styrke og beskaffenhed, men det er så sandelig også afgørende for vores tænder. Nu har amerikanske forskere fremlagt et temmelig solidt bevis på det ved at sammenligne D-vitaminstatus og tænder hos en stor befolkningsgruppe.

Stor undersøgelse af tandsundhed og D-vitamin

Forskerne rekrutterede i alt 18.683 mænd og kvinder fra den kendte NHANES-undersøgelse (National Health and Nutrition Examination Survey). Som led i denne omfattende befolkningsundersøgelse laver forskere målinger af D-vitaminindholdet i blod samt analyser af folks tænder, hvor de ser på antallet af ødelagte tænder, manglende tænder og tænder med fyldninger. Det er det såkaldte DMFT-indeks (Decayed, Missing, and Filled Teeth). Ligeledes kigger forskerne på forekomsten af ubehandlet karies.

Når de lavede en sammenligning af D-vitaminindholdet i blodet hos de deltagende og korrigerede for ting som BMI og socioøkonomisk status, fandt de, at der var en gennemsnitlig DMFT-score på 7,36 og en forekomst af ubehandlet karies på 33,2 procent.

Lavt D-vitamin gav flere huller

Der er blevet observeret en højere forekomst af karies hos folk med lavere socioøkonomisk status, hos mænd og hos folk med højere BMI-tal. Hos deltagere med udtalt D-vitaminmangel var risikoen for karies fordoblet. På baggrund af deres observationer konkluderer de amerikanske forskere, at det er vigtigt at sørge for at vedligeholde tilpas højt indhold af D-vitamin i blodet for at bevare stærke og sunde tænder.

Hele kroppen har brug for D-vitamin

Vi har D-vitaminreceptorer på alle celler i alle væv i kroppen. Disse receptorer virker som en slags ”game controller”, der gør det muligt for D-vitamin at udføre sine mange opgaver, der blandt andet omfatter regulering af calciumniveauet, medvirken til celledeling og celledifferentiering. For at D-vitamin kan koble sig på receptorerne, skal vitaminet selvsagt først optages i blodet. Da D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, er det derfor vigtigt at vælge et præparat, som indeholder D-vitamin i vegetabilsk olie. Det er dog ingen garanti for, at vitaminindholdet i kapslen bliver optaget effektivt i blodet.

For at være sikker på det er det bedst at vælge et præparat, som har dokumenteret optagelighed. Et eksempel er D-Pearls, som er blevet anvendt i en række forskellige forsøg, hvor forskere blandt andet har kigget på immunforsvar, muskelfunktion, kognitive evner og stresshåndtering. I samtlige undersøgelser har præparatet vist at have god og ensartet optagelighed i blodet. Forskningen er offentliggjort i forskellige videnskabelige tidsskrifter igennem tiden.

Kilde:

The Influence of Vitamin D Levels on Dental Caries: A Retrospective Study of the United States Population

Nutrients 2024, 16(11), 1572; https://doi.org/10.3390/nu16111572