Vær hjertegod i din hverdag

APRIL 2024

 

Der er rigtig meget forskning på urter, og nogle af urterne smager simpelthen bedre end andre. I de små pyramider, er der samlet en hjerte-god support til en forfriskende økologisk te, som du kan drikke kold eller varm i løbet af dagen.

 

Af Marianne Palm

Tager du topskuddene fra teplanten og undlader den almindelige fermentering, som gør grønne blade til sort te, får du en urtedrik, der indeholder en del antioxidanter. Blander du dem med den røde hibiscusblomsts egenskaber og tilsætter hvidtjørn, har du ikke kun en farvepalet i dit tekrus, du har også givet kroppen et lille boost af aktive stoffer, der blidt og nænsomt lander i din fordøjelse, og som kan optages stille og roligt hen over dagen. De kan sammen og hver for sig støtte dit kredsløb.

Måske vil du mærke, at du skal lidt hyppigere rundt om toilettet, da de alle er lidt vanddrivende, og især de overjordiske dele af mælkebøtteplanten, som også er tilsat, kan hjælpe med at puffe lidt til lever, nyrer og tarmsystem. Men det er blidt og roligt, ikke som en kur, og derfor en te, du kan drikke hver dag året rundt – eller skifte med nogle af de andre pyramideteer i samme serie.

Med andre ord er det ikke et terapeutisk værktøj for dig, der virkelig har problemer, men det behøver urter heller ikke altid at være. De må lige så gerne bare være den milde og rolige støtte til kroppens virke.

Vi har brug for de farverige antioxidanter, men vi har også brug for en vis mængde frie radikaler

Antioxidanterne, som de fleste urter indeholder, hvis man ikke har skræmt dem væk med industriel forarbejdning, vil samlet set bidrage til at neutralisere frie iltradikaler, og dem danner vi konstant, fordi de er en del af selve det at ånde og at fordøje.

De frie iltradikaler skal såmænd være til stede i passende mængder i afgiftningen, fx i leveren, når den skal opdage, via sit enzymsystem, hvilke stoffer der skal kastes ud via nyrerne, og hvilke der skal bortledes via tarmen. Så vi har brug for frie iltradikaler, men bestemt ikke for mange af dem, og her kan du roligt drikke to til tre kopper god te hver dag.

Heidi, sygeplejerske, som har udviklet de små pyramider, anbefaler, at du fra morgenstunden laver dig en kande te, du kan drikke kold eller varm i løbet af dagen. Du kan skabe lidt friskhed ved at tilsætte en skive citron eller en skive ingefær. Den grønne te skal helst ikke have kogende vand, helst blot omkring 80 grader, så får du flere plantestoffer til en god og sundere hverdag.

Lidt nøgleord for de forskellige ingredienser

Vi ved fra studier og erfaringer, at hvidtjørn kan bidrage til balance i kredsløbet, det samme kan grøn te, og især hibiscus støtter blodcirkulationen. En hjertegod hverdag kan blive endnu bedre, hvis du husker at stoppe op i dine mange gøremål og samtidig får trukket vejret.

De økologiske pyramideteer kan købes i helsekostbutikkerne og på www.natureteam.dk