Gå væk smerte – med gigtmedicin eller kosttilskud?

 

 

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – efterår 2014

 

Slidt er slidt. Sådan siger man om slidgigt. Og kigger man i medicinskabet, finder man hurtigt symptomlindrende midler, mens man må kigge langt efter forebyggende eller behandlende præparater. Men så prøv at kigge på helsekosthylden. Her står et produkt, Avosol, som kan fremme regeneration af bruskceller. Det viser flere studier. I laboratorierne kan forskerne se, at dannelsen af chondrocyterne, bedre kendt som bruskceller, kan aktiveres hos folk med svær slidgigt, når de dagligt indtager et tilskud af avokado- og sojaekstrakt.

 

Avokado- og sojaekstrakt reducerer gigtsymptomer

Avosol er et vegetabilsk kosttilskud, som optages nemt af kroppen, fordi det er fremstillet af en fraktion af avocado og sojaolie. Det er videnskabeligt bevist, at denne sammensætning nedsætter betændelse, smerter og hævelse i de angrebne led samtidig med, at den øger produktionen og dannelsen af ny brusk. Præparatet er et naturligt alternativ til gængse gigtmidler – bare uden bivirkninger. Men hvor skidt står det til med bivirkninger af gigtmedicin?

 

NSAID-præparater kan dræbe

Skidt, hvis man ser en dansk undersøgelse fra Aarhus Universitet lavet i 2012. Undersøgelsen viser, at almindelig smertestillende medicin fordobler risikoen for blodpropper i benene og lungerne. Selvom smertestillende som NSAID-præparater er vidt udbredte, er de altså langt fra ufarlige.

I undersøgelsen gennemgik et dansk forskerteam data på samtlige danskere, som blev indlagt med en blodprop i benene eller lungerne i perioden mellem 1999 og 2006. Man identificerede 8.368 hospitalspatienter, som havde haft blodpropper i benene eller lungerne. Herefter kiggede man på, hvor mange af patienterne, som havde indløst en recept på et NSAID-præparat inden for 60 dage, før de blev indlagt for deres blodprop.

Forskerne gennemgik de indhentede data, og undersøgelsen viste, at de, som tager NSAID-præparater, fordobler deres risiko for at få en blodprop i benene eller lungerne. Der ser altså ud til at være en klar sammenhæng mellem NSAID-præparaterne og udviklingen af denne her type blodpropper.

 

Avosol benytter sig af den uforsæbbare fraktion af sojaolien og indeholder således ikke sojaisoflavoner.

 

Hvad er NSAID-præparater?

NSAID står for ‘Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs.’ Det er en stor gruppe af forskellige lægemidler, som har en betændelsesdæmpende virkning til fælles.

Enkelte typer af NSAID-piller sælges uden recept, for eksempel varianter af Ibuprofen i svag styrke.

Sidste år indløste 768.223 danskere en recept på NSAID-præparater.

Du kan læse i indlægssedlen på en pilleæske, om dine piller hører til gruppen af NSAID-præparater.

 

Kilde: Patienthåndbogen, medstat.dk

 

Vælg et bivirkningsfrit alternativ

I et forsøg gennemført i forskellige centre i England og Frankrig blev det bevist, at personer med slidgigt, der tog Avosol, havde et mindre behov for at tage smertestillende gigtmidler (NSAID) med bivirkninger. Avosol kan altså sagtens anvendes med andre produkter, da den har en anden virkningsmekanisme end andre produkter. Avosol kan for eksempel også tages i kombination med fiskeolie.

Forsøget har også vist, at Avosol blev ved med at have en virkning, efter forsøgspersonerne var stoppet med at indtage præparatet. Avosol blev ved med at virke i hele 2 måneder uden dosering. Forsøgspersonerne havde heller ikke i denne periode brug for indtagelse af smertestillende medicin, som man ellers har behov for, når man er stoppet med at indtage gigtmedicin.

 

Hvor stor dosis avokado- og sojaekstrakt?

Der er også udført en undersøgelse, hvis formål var at måle, om en større mængde af Avosol end 300 mg havde en bedre virkning på gigtpatienterne. Der blev konkluderet, at der ingen forskel var på en dosering på 300 mg og 600 mg. Altså er 300 mg af præparatet rigeligt.

En anden undersøgelse har vist, at præparatet også gør en forskel på bruskdannelse. Dog var det forsøgspersoner med mest slidgigt, som havde opnået et signifikant resultat. Forskerne forsker videre på Avosols evne til at forny brusken. Derfor er det på nuværende tidspunkt stadig ukendt, hvorfor kun patienter med meget slidgigt vil være i stand til at danne ny brusk.

 

Avokado- og sojaekstrakt bremser udviklingen af slidgigt og danner ny brusk.

 

Effekten mærkes efter et dagligt tilskud af Avosol 2-8 uger, og fortsætter ca. to måneder efter ophør.

 

Avosol indeholder ekstraktet ASU, som består af den uforsæbede fraktion af avokado og sojaolien i forholdet 1:2. Én dagsdosis indeholder 300-mg ASU.

 

SMERTEFRI MINIGUIDE

Hvad kan du selv gøre

  1. Find noget fysisk træning, som du har det godt med, og udfør den regelmæssigt
  2. Sørg for at have et arbejde, hvor du ikke overbelaster kroppen unødigt
  3. Find ud af, hvilken kost der får dig til at føle dig bedst tilpas, og tilfør gode kosttilskud som Avosol og Eskimo-3

12 thoughts on “Gå væk smerte – med gigtmedicin eller kosttilskud?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *